Crosst.hr

Održana završna konferencija – Uz potporu sve je moguće za školsku godinu 2015./2016.

2016 08 projekt 38

Projekt je obuhvatio 43 pomoćnika u nastavi za 48 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Bjelovarsko-bilogorske županije.

Nakon što je prošlu školsku godinu Bjelovarsko-bilogorska županija županija uspješno organizirala i provela projekt „Uz potporu sve je moguće“ kojim je učenicima s teškoćama u razvoju omogućeno da dobiju pomoćnike u nastavi, u ponedjeljak 29. Kolovoza, održana je konferencija zatvaranja projekta.

Riječ je o projektu vrijednom 1.807.904,48 kuna financiranim sredstvima Europskog socijalnog fonda, te sufinanciranom od strane Bjelovarsko-bilogorske županije u iznosu od 90.397,03 kuna. Projekt je obuhvatio 43 pomoćnika u nastavi za 48 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Bjelovarsko-bilogorske županije. Nositelj projekta bila je Bjelovarsko-bilogorska županija, a 16 osnovnih i 7 srednjih škola te Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije sudjelovali su kao partneri na projektu.

Više o tome rekao je župan Damir Bajs na zatvaranju projekta, istaknuvši da je ovaj projekt omogućio svim učenicima s teškoćama u razvoju, kako u osnovnim tako i u srednjim školama da imaju asistente u nastavi i da školsku godinu 2015. i 2016. završe bez problema.
-To je standard koji je primjeren 21. stoljeću i koji se provodi već jedno duže vrijeme. Naša Županija se prijavila na natječaj, i nama su osigurana sredstva 1.807.904,48, oko sto tisuća kuna osigurala je sama Županija. Ta sredstva su omogućila da 48 učenika dobije 43 asistenta koja su njima sigurno bila od iznimne važnosti. Zahvalio bi se i našim partnerima u projektu, a to su 16 osnovnih i 7 srednjih škola, rekao je Bajs i nastavio da su svi zajedno bili u jednom partnerskom odnosu, i naravno uz pomoć Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije napravili sve što je potrebito da projekt uspije.

Župan se također zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu, ali se posebno zahvalio asistentima u nastavi.
-U obilasku škola, vidio sam koliko učenicima znače asistenti, koji ne samo da rade s njima za vrijeme nastave, već rade iznad onoga što im je propisano. Postoji jedno posebna povezanost između učenika i asistenta. Često pomažu svojim učenicima kod kuće, oko prijevoza i još puno više, rekao je Bajs i dodao da sve to pozitivno utječe na naše učenike koji zahvaljujući asistentima više rade, uče, sudjeluju, i ono što je najpozitivnije je njihovo djetinjstvo koje provode sa svojim vršnjacima.
Bajs je također istaknuo da je ovaj projekt omogućio i zapošljavanje asistenata u nastavi, koji su završili odgovarajuće fakultete i školovali se za rad s djecom.

Predsjednica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja Osnovnih škola, ravnateljica OŠ Velika Pisanica Ivana Gregurić, rekla je da njezina škola ima sreću da već niz godina na raznorazne načine ima asistente u nastavi, a zadnje tri godine zahvaljujući Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i projektu Uz potporu sve je moguće.
-Sve škole u Republici Hrvatskoj, kao i u našoj županiji potrebno je da osiguraju učenicima s invaliditetom, cerebralnom paralizom ili nekim drugim poteškoćama pomoć asistenta. Zadatak asistenata je da dočeka učenika prije ulaska u školu, da pomaže u nastavi, točnije da mu pomaže u psihičkim i mehaničkim radovima. Mi smo zadovoljni s načinom rada asistenata, jer kako pomažu učenicima tako pomažu i roditeljima, kazala je Gregurić i dodala da tu nastaju posebna prijateljstva između učenika i asistenta, ali i asistenta i roditelja.
Ravnateljica je također pohvalila rad asistenata, istaknuvši da su učenici zadovoljni, roditelji zadovoljni, učitelji i da samo pozitivno može reći o projektu.

Tibor Oulovski radio je kao pomoćnik u nastavi u Osnovnoj školi Veliki Grđevac. Ovaj grafički dizajner po struci priznaje kako ovakav rad s djecom doista iziskuje više od same pomoći oko učenja, ali zadovoljan je i rado bi ostao u ovom projektu.
-Radio sam s djetetom koje boluje od cerebralne paralize, tako da sam uz samu pomoć u nastavi vršio različite poslove, od pomaganja pri odlasku na WC, do hranjenja. Nije mi bilo teško prilagoditi se ovom poslu jer sam imao prilike ranije volontirati i pomagati djeci s poteškoćama u razvoju. Ti poslovi doista uključuju ljubav prema ljudima. Kroz ovaj posao dobio sam veliko životno iskustvo koje će me zauvijek pratiti, i osjećam da sam postao zreliji kao osoba – rekao je Tibor.

Koliko pak ovakva pomoć znači samim učenicima koji ju primaju rekao je Mihael Jukić, učenik koji je završio 8. razred u Osnovnoj školi Nova Rača.
-Meni je ovakva pomoć puno značila jer mi je asistent pomagao kad god je što trebalo, kad sam ulazio u učionicu, kad sam trebao vježbati čitati, ostajao je sa mnom u školi. Napredovao sam u čitanju, i puno mi je značilo što mi netko tako pomaže. Moj asistent i ja smo postali prijatelji, našli smo zajedničku komunikaciju, i to je bilo nešto predivno – rekao je Mihael.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.