Crosst.hr

Održana završna konferencija europskog projekta za slijepe osobe – Učinite prvi korak

2016 09 zupslijepi 41

Riječ je o europskom projektu usmjerenog na poboljšanje socijalne integracije slijepih osoba kao preduvjeta za njihovo uključivanje na tržište rada

U Velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije u srijedu 14. rujna održana je završna konferencija europskog projekta „Učinite prvi korak“ u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih.

Riječ je o projektu koji se provodi od 1. srpnja 2015. do 31. listopada 2016. godine, čiji je cilj usmjeren na poboljšanje socijalne integracije slijepih osoba kao osnovnog preduvjeta za njihovo uključivanje na tržište rada, u sedam prioritetnih županija, među kojima je obuhvaćena i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Na konferenciji su rezultate i ostvarene ciljeve projekta predstavili predstavnici Hrvatskog saveza slijepih, istaknuvši da je cilj projekta bio usmjeren na jačanje radne kompetencije i konkurentnosti slijepih osoba za uključivanju na tržište rada te povećanje socijalne mreže kao jednog od osnovnih preduvjeta za uspješno uključivanje slijepih osoba na tržište rada.

Na završnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici županijskih institucija, škola, predstavnici Udruge slijepih Bjelovar i zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić.
Svim nazočnima, koji su bili i sudionici ovog projekta zahvalili su predstavnici Hrvatskog saveza slijepih na suradnji, a posebno su pohvalili Udrugu slijepih Bjelovar naglasivši da je ta udruga od sedam suradničkih organizacija najbolja i da je najviše pomogla u provođenju aktivnosti na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Također su zahvalili i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na velikoj podršci, naglasivši da je Bjelovarsko-bilogorska županija uveliko doprinijela uspješnoj provedbi projekta.

Kosta Bekić ispred Hrvatskog saveza slijepih predstavio je sve aktivnosti koje su provodili u razdoblju od 1. srpnja 2015. godine, a riječ je o edukacijskim radionicama, rehabilitacijskim, te radionicama za aktivno traženje posla.
Osim navedenih radionica, tu je bilo i neformalno druženje s poslodavcima, individualne konzultacije s poslodavcima, volonterski rad za stjecanje radnog iskustva gdje je sklopljeno osam volonterskih ugovora i pet ugovora o radu.

Prema riječima predstavnika Hrvatskog saveza slijepih, ovaj projekt je napravio veliki korak naprijed, ali je potrebno puno više raditi da slijepe osobe budu dio zajednice u kojoj živimo.

Projekt i aktivnosti pohvalio je i predsjednik Udruge slijepih Bjelovar Dražen Kokotić. On je zahvalio Hrvatskom savezu slijepih na dobrom provođenju projekta i suradnji s Udrugom slijepih Bjelovar te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na podršci.

Dobru suradnju pohvalila je i zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić koja je pozdravila sve prisutne na završnoj konferenciji, a posebno predstavnike Hrvatskog saveza slijepih i Udruge slijepih Bjelovar.
-Drago mi je što je Bjelovarsko-bilogorska županija bila partner u projektu, ali moram naglasiti da je suradnja Županije i Udruge slijepih Bjelovar dobra i traje već niz godina što je rezultiralo i dobrom suradnjom s Hrvatskim savezom slijepih. To je temelj za buduće partnerske odnose i suradnju, rekla je Đurđica Ištef Benšić i pohvalila sve aktivnosti projekta koje su obuhvatile veliki broj korisnika, točnije članova ciljane skupine.
-Vjerujem da ste uspjeli postići one specifične ciljeve koje ste si zadali na projektu, a to je povećati znanje i kompetenciju slijepih osoba, a samim time podići i njihovu razinu za zapošljavanje, senzibilizirati poslodavce da zapošljavaju slijepe osobe te pomoći slijepim osobama da se lakše integriraju u društvo, ali i na tržište rada.

Na završnoj konferenciji u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji nazočio je i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić koji je također govorio o aktivnostima projekta i Andrea Veljača, voditeljica projekta “Učinite prvi korak”.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.