27. rujna 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Održana radionica Tajne stakla

2016 11 trgovackaskola 4

Sudjelovanje na zanimljivoj radionici izrade stakla

U školskoj knjižnici 11. studenoga održana je radionica Tajne stakla, pod vodstvom Marine Čalogović, mag.chem. Gošća pohađa poslijediplomski studij kemije na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu, a radionice o staklu vodi za učeničku populaciju kako bi im popularizirala kemiju. Radionica se sastojala od niza postupaka kojima je kuhanjem smjese šećera (saharoze), grožđanog šećera (fruktoze) i vode, uz kontrolirano hlađenje, dobiveno staklo.

Voditeljica je potom objasnila postupak bojanja prehrambenim bojama u kojemu su sudjelovali i prisutni učenici, kao i u degustaciji ranije sačinjenog slatkog stakla. Uvjerili su se da ovakvo staklo može biti vrlo ukusno, a u prezentaciji su saznali i mnoge druge oblike primjene stakla dobivenog na ovaj način (npr. filmska industrija). Tijekom radionice saznali su razliku između stakla i kristala, o procesima nastanka stakla u prirodi, a također su imali prilike opipati uzorke različitih vrsta prirodnih i umjetnih stakala. Našoj gošći prilikom izvedbe radionice pomagao je dr. sc. Tihomir Marjanac, profesor na Geološkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta, koji gostuje u našoj školi već treći puta. Ovu radionicu odabrale su Ivana Štiglić i Tatjana Kreštan kako bi učenici trećeg razreda koji u okviru Poznavanja robe slušaju sadržaje o staklu proširili svoje spoznaje na malo drugačiji način.

Spomenuta radionica planirana je i najavljena u Školskom kurikulumu za ovu školsku godinu. Na radionici su sudjelovali učenici 3. b i djelomično 3. a razreda u pratnji profesorice Ivane Štiglić, a goste su pozdravile knjižničarka i ravnateljica Nataša Vibiral. Zahvaljujemo našim gostima na dolasku i zanimljivoj radionici.

Slične objave