Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Održana online konferencija ‘Županija kao društveno-ishodišni model brige o demografiji’

demografija 8

U četvrtak 25. studenog, u organizaciji Bjelovarsko – bilogorske županije i Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo održana je online konferencija pod nazivom “Županija kao društveno – ishodišni model brige o demografiji”. 

 

DEMOGRAFSKA SLIKA NIJE SJAJNA

U ime organizatora na konferenciji je sudjelovala zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu Tanja Novotni Golubić koja je govorila o demografiji u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji te što sve naša Županija čini u tom smislu.

demografija 6– Gorući problemi koji se tiču demografske, ekonomske i klimatske krize, kao i mnoge druge itekako važne teme, već neko vrijeme su zbog pandemije koronavirusa opravdano svrstani u drugi plan. Trenutna situacija te suvremene promjene u društvu nikako ne pogoduje demografskim kretanjima, a posebno ne ide u prilog obiteljima, djeci i mladima, politikama javnog zdravstva. Sve su to ključne komponente demografske politike. Svjesni smo da demografska slika naše zemlje, a jednako tako i Bjelovarsko – bilogorske županije nije sjajna. Nažalost, prošlogodišnji statistički podaci su vrlo zabrinjavajući. U prošloj, prvoj pandemijskoj godini u našoj županiji imali smo dvostruko više umrlih osoba, nego što ih je rođeno. Točnije, tijekom 2020. godine rođeno je 959-ero djece, a umrla je 1 801 osoba, što rezultira negativnim prirodnim prirastom, koji ako ga uspoređujemo sa godinom prije je veća za 236 osoba i to u negativnom smislu. Govorimo o najnegativnijem statističkom pokazatelju u posljednjih deset godina. Kada govorimo o starosnoj strukturi stanovništva u našoj županiji, imamo više starijih od 60, nego mlađih od 19 godina dok je indeks starenja 115 posto. Osobe starije od 60 godina čine oko 25 posto stanovništva, dok je prosječna dob stanovništva 42 godine. S obzirom da su podaci iz 2011. godine, s velikim interesom očekujemo rezultate nedavnog službenog popisa stanovništva. Loša demografska situacija svakako je veliki uteg demografskom razvoju. Ukoliko imamo manje ljudi, manje je poreznih obveznika, manje se izdvaja u državni proračun, a starijem stanovništvu je potrebna veća skrb, nego vitalnom dijelu populacije. Itekako su nam potrebni radno aktivni ljudi koji će iz svojih prihoda odvajati sredstva za mirovinski i zdravstveni fond, školstvo, kulturu, sport, infrastrukturu i sve ono što ja važno za kvalitetan život u našoj županiji, pojasnila je zamjenica župana, Tanja Novotni Golubić. 

 

UVJETI VAŽNI ZA DEMOGRAFIJU

Što se tiče Bjelovarsko – bilogorske županije, najvažniji segment stvaranja uvjeta važnih za demografiju uz gospodarstvo i poljoprivredu su zdravstvo i školstvo. U BBŽ veliki dio sredstava izdvaja se za energetsku obnovu škola s ciljem da svi učenici imaju jednake uvjete za rad i učenje, primjerene vremenu u kojem živimo, a također dograđuju se i grade novi školski objekti. Županija provodi programe namijenjene podizanju kvalitete obrazovanja, osiguranju prehrane u riziku od siromaštva, stipendiranju deficitarnih zanimanja, kvalitetnoj organizaciji školskog prijevoza i radu mladih kroz Savjet mladih. Svakako je važno spomenuti izgradnju i opremanje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar te stalne mjere koje se provode u cilju zadržavanja postojećih i privlačenju novih liječnika.  demografija 2

SUDIONICI ONLINE KONFERENCIJE

Veliki doprinos svojim sudjelovanjem na konferenciji dali su i predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo doktorica Marija Čatipović koja je prezentirala časopis “Medix“, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade dr. med. Željka Josić, načelnik sektora za demografski razvoj dr.sc. Mislav Rubić s temom Demografski pokazatelji i aktivnosti Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, prof. dr.sc. Josip Grgurić s temom Zdravo dijete – nova paradigma pedijatrije te dr. sc. Krešimir Ivanda, asistent na Ekonomskom fakulteta u Zagrebu koji je detaljnije govorio o temi Demografija Hrvatske – stanje, zablude i perspektive. SAVEZ DRUŠTAVA „NAŠA DJECA“

Snježana Krpes, prof. dipl. komparativne književnosti i rusist, tajnica Saveza društava „Naša djeca“ naglasila je važnost udruživanja državne sa lokalnim i regionalnim sredinama. 

– Svi mi radimo za dobrobit naše djece, netko kroz svoju profesiju, a netko putem osobnog životnog stila. Program “Gradovi i općine – prijatelji djece” u Hrvatskoj djeluje od 1999. godine. U zajednici nas je trenutno 153, od čega 70 gradova i općina nosi taj prestižan naziv. Nadogradnja programa je projekt “Županije – prijatelji djece”. Država će učiniti ono što je u njezinoj moći, no sadašnjost i budućnost djece kreiramo na lokalnoj i regionalnoj razini. Zaključke sa današnje konferencije proslijedit ćemo svim gradovima, općina i županijama, kako bismo zajedničkim snagama nastavili djelovati u smjeru stvaranja što boljih uvjeta rada i življenja, poručila je tajnica Snježana Krpes, ujedno i voditeljica brojnih projekata.

 

LOŠA DEMOGRAFSKA SLIKA U HRVATSKOJ

Demografska slika u Hrvatskoj je već desetljećima vrlo loša. Trendovi su negativni, a stručnjaci poručuju kako bez pozitivnih pokazatelja u okviru demografije nećemo imati nikakav napredak društva. 

– Čim prije to shvatimo, prije ćemo izaći iz ove ozbiljne krize koja je u demografskom smislu vrlo pogubna. Demografija je izuzetno važna u političkom, ekonomskom, kulturnom, odnosno sveukupnom okviru, kao i društvenom razvoju. Hrvatska se u Europi nalazi na samom začelju demografskih trendova. Našu zemlju karakteriziraju negativan prirodni priraštaj, demografsko starenje i iseljavanje značajnih razmjera. Do sada nismo imali dugoročne demografske mjere, jer politika nije ozbiljno shvaćala demografe koji su upozoravali na ove moguće loše scenarije, kazao je ispred ureda UNICEF-a neonatolog Milan Stanojević.

 

BEZ SINERGIJE NEMA DEMOGRAFSKOG RASTA

Tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koji djeluje nešto više od godinu dana govorila je o načinu rada ureda i vidljivim pomacima u cilju postizanja pozitivnih trendova. 

– Često govorimo kako se potrebne stanovništva najbolje prepoznaju na lokalnoj i regionalnoj razini, pa ne čudi što brojni kvalitetni projekti i programi potječu upravo sa tih razina. Mi smo postavili malo drugačije odnose prema lokalnoj i regionalnoj samoupravi, pa na teren više odlazimo mi, nego što osobe dolaze k nama u ured. Na taj način puno bolje možemo vidjeti na koji način se radi i komunicira s tamošnjim stanovništvom. Svima nam je jasno da su demografski trendovi negativni i da će nam trebati jako puno vremena kako bismo ih preokrenuli. Bez sinergije i zajedničkog djelovanja, mi se u bilo kojem pogledu nećemo moći maknuti iz ove situacije. Kao ured preuzeli smo dio mjera koje je radilo prethodno ministarstvo, a uz to se trudimo promijeniti i dosadašnje zakonodavne okvire. Unatoč krizama koje su nas pogodile, pri čemu najviše mislim na korona krizu i niz potresa u Zagrebu te Sisačko – moslavačkoj županiji, uspjeli smo doći do većeg iznosa porodiljnih naknada u visini 7 500 kuna. To nas u ovom trenutku ne može zadovoljiti u potpunosti, ali u tijeku izmjene zakona nismo željeli da roditelji ostanu bez tog povećanja. U Hrvatskoj je u posljednje tri godine izgrađeno, adaptirano i nadograđeno oko 500 novih vrtića, što roditeljima omogućuje kvalitetniju skrb za njihovu djecu u najranijim godinama života. Kroz rad ureda, trudimo se biti dostupni svima te pokušavamo biti što više aktivni u domeni odgoja i obrazovanja. Važno je stvoriti pozitivnije ozračje i osigurati kvalitetan, sadržajan životni standard, poručila je dr. med. Željka Josić. 

 

DEMOGRAFSKI POKAZATELJI

Prezentaciju na temu Demografski pokazatelji i aktivnosti Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, održao je dr.sc. Mislav Rubić. 

– Nezahvalno je govoriti o demografiji u 2020. i 2021. godini, jer se nalazimo u vrlo specifičnim uvjetima koji odstupaju od normalnih parametara. Ukoliko pogledamo unazad, vidjet ćemo da su 2018. i 2019. godina, nakon nesretne 2017., donijele brojne pozitivne pomake. Primjerice, prirodni prirast je i dalje negativan, ali se taj broj smanjuje i ide prema nuli nakon koje kreće pozitivni prirast, što i je naš cilj. Unazad nekoliko godina, u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji osim broja sklopljenih brakova, svi drugi parametri su se kretali u pozitivnom smjeru. Gledajući migracije koje su vrlo bitne u demografskom svijetu, saldo ukupne migracije u BBŽ krenuo se u odnosu na 2019. godinu, smanjivati tijekom 2020. Broj  doseljenih osoba iz drugih županija se povećao, dok se iz inozemstva malo smanjio. Bilježimo pad broja odseljenih osoba u druge županije, tako da s tim dijelom možemo biti zadovoljni.  Potrebno je naglasiti kako je tijekom 2020. u vašoj županiji rast vidljiv i na području gospodarstva. On je prisutan kontinuirano od 2015. godine, uz blagi pad tijekom 2019, što pokazuje pozitivan trend. Bez obzira na pandemijsku situaciju, nezaposlenost na području Bjelovarsko – bilogorske županije je od 2015. u stalnom padu, na što se nadovezuje i stalno povećanje plaća. Dakle, županija se u gospodarskom smislu jako dobro nosi sa ovom krizom,  iznosi načelnik sektora za demografski razvoj dr. sc. Mislav Rubić.   

 

MALI BROJ OPĆINA I GRADOVA OSTVARUJE DEMOGRAFSKI RAST

Na cijelom teritoriju Republike Hrvatske prisutna je snažna teritorijalna različitost. Samo jedan manji broj općina i gradova ostvaruje demografski rast, odnosno rast broja stanovnika. To su Grad Zagreb i okolica, dio Istre i Primorja te jedan uski obalni pojas u Dalmaciji što iznosi svega jednu petinu Hrvatske. 

– Znakovito je da istočno i južno od Zagreba ne postoji niti jedan grad ili općina koja bilježe rast ukupnog broja stanovnika. Za stanje danas zaslužno je ono što se događalo tijekom posljednjih 50 do 60 godina. Zanimljivo je vidjeti pad broja novorođene djece koji tijekom posljednjih 20 godina prilično oscilira. Vrhunac smo imali početkom 2000. godine, kada smo na godišnjoj razini imali oko 45 tisuća rođene djece. Broj je od tada krenuo padati, da bismo se 2009. godine vratili na otprilike istu brojku. Nadalje kreće kontinuirani pad, uz povremenu oscilaciju. Do danas smo na godišnjoj razini “izgubili” oko devet tisuća novorođene djece, pa ih tako sada tijekom godine imamo oko 35 tisuća.    Što se tiče umrlih, u 2019. godini zabilježili smo 52 tisuće preminulih stanovnika, no u obzir nećemo uzimati 2020. i 2021. u kojima će zbog trenutne pandemije mortalitet biti veći. Mislim da je ključan čimbenik negativnog trenda iseljavanje, pojasnio je dr.sc. Krešimir Ivanda, asistent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koji je govorio o temi Demografija Hrvatske – stanje, zablude i perspektive. 

 

ZDRAVO DIJETE

O zdravom djetetu, odnosno novoj paradigmi pedijatrije govorio je prof. dr.sc. Josip Grgurić

– Pedijatrija je napravila značajni iskorak, pa se prema definiciji UNEPSE iz 1990. godine, pedijatrija definira kao zdravstvena briga o ljudskom biću za vrijeme kompletnog rasta i razvoja.

Prema tome, znači da je osnovni cilj pedijatrije da svako dijete bude zdravo. Salutogeneza je mehanizam koji usmjerava ljude  prema pokretu pozitivne percepcije i pokretu zdravlja,  a salutogeni faktori direktno pridonose zdravlju i uvjetuju nastanak dobrog zdravlja.

KidsRights je međunarodna nevladina organizacija koja promiče dobrobit ugrožene djece diljem svijeta i zalaže se za ostvarivanje njihovih prava, teži svijetu u kojem sva djeca imaju pristup svojim pravima i osnažena su da ostvare veliki potencijal koji nose u sebi. KidsRights vidi djecu kao kreatore promjena koji imaju moć pokretati svijet i pomaže im u izražavanju svojih mišljenja i poduzimanju akcija za donošenje promjena. KidsRights indeks ima 20 kriterija: 13 kvantitativnih i 7 kvalitativnih, podijeljenih u područja: 1.život, 2.zdravstvo, 3.edukacija,  4.zaštita,  5.okruženje za prava djece.

U svim programima za djecu na lokalnoj razini moraju se ugraditi participacija djece u zajednici, stvaranje zajedništva, posebno u kreiranju programa, intersektorska suradnja, povezivanje gradova   koji imaju zajednička opredjeljenja za djecu i utjecaj  na definiranje nacionalne strategije.

U današnje vrijeme susrećemo se sa novim bolestima i psiho – emocionalnim problemima kod djece, koji su u velikoj mjeri još uvijek nepoznanica. Profesor ih naziva djecom u sjeni. Mi trenutno imamo samo percepciju, što je vrh tog ledenog brijega. Iza njega stoji niz problema i poteškoća koje suvremena medicina i pedijatrija nisu dovoljno upoznale. Profesor Grgurić je svoje izlaganje zaključio riječima: Dobrobit djece je indikator zdravog stanovanja, demokratizacije društva i dobrog upravljanja“.

demografija 5
Bjelovarska pedijatrica dr. Marija Čatipović, predsjednica Udruge „Za zdravo i sretno djetinjstvo“

U PADU JE SMRTNOST DOJENČADI

Na samom kraju konferencije, vrlo zanimljivo i sadržajno izlaganje održala je poznata bjelovarska pedijatrica Čatipović. 

Od 2001. do 2018. godine, u padu je smrtnost dojenčadi što ukazuje na postignutu kvalitetu, dostupnost i organizaciju perinatalne skrbi. Dakle, imamo i pozitivnih točaka, jer medicina iz dana u dan napreduje. U moju ordinaciju dolaze djeca koja su rođena ispod jednog kilograma, a koja danas uredno napreduju, idu u vrtić i školu, rastu i razvijaju se potpuno normalno. Sve se to događa zahvaljujući izuzetnom napretku medicine i znanosti. Od 2007. do 2019. godine uočen je ozbiljan pad broja žena u fertilnoj dobi, što prikazuje znatan demografski deficit, bez obzira na pozitivne pokazatelje reprodukcijskog zdravlja i visoku razinu zdravstvene skrbi. Manje rođene djece rezultat je ekonomske i partnerske nesigurnosti, ekspanzija tercijarnog obrazovanja, nefleksibilnost tržišta rada, stambenih pitanja, troškova podizanja djece, tzv. intenzivnog roditeljstva, obiteljske politike i infrastrukture za skrb o djeci, nedovršene spolne revolucije, kasnog odlaska iz roditeljskog doma, kulturoloških promjena, odgađanja rađanja, neplodnosti, tehnoloških promjena, digitalne revolucije i slabijih normativnih pritisaka. Gledajući najnovije podatke, mladi iz Hrvatske najviše odlaze iz razloga što partner živi, odnosi radi u inozemstvu, a tu je i nemogućnost zapošljavanja za stalno. Međutim, na prvom mjestu razloga za ostanak u našoj zemlji je zadovoljstvo u privatnom životu, društveni status te okruženost s obitelji, prijateljima i bliskom osobama. Naša županija nosi status “Prijatelj dojenja” i u tom programu se nalazimo od 1. siječnja 2013. godine, dok zajednički rad sa Županijom redovito traje posljednjih 25 godina, pojasnila je pedijatrica i predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo Marija Čatipović uz prezentaciju časopisa “Medix” i predstavljanje aktivnosti na našem području vezanih za  djecu, njihove roditelje i mlade osobe.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.