26. rujna 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Održana konferencija o nasilju u vezama

2016 06 KTS 2

Konferenciji pod nazivim – Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama

Predstavnici učenika 2.a razreda Eva Slivar i Ivan Majetić u pratnji pedagoginje Ornele Malogorski i razrednice Spomenke Bohaček sudjelovali su 30. svibnja 2016. na Konferenciji “Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama” u Kući Europe u Zagrebu.

Na Konferenciji se govorilo o važnosti rada s mladima na prevenciji nasilja i promociji rodne ravnopravnosti. Prisutnima su se obratili Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, zamjenica Pravobraniteljice za djecu i predstavnici/e Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva unutarnjih poslova – Službe za prevenciju.

Predstavljen je pilot program edukacije u kojem je sudjelovalo 330 mladih iz 12 škola iz različitih dijelova Hrvatske koji su imali prilike kroz interaktivne aktivnosti i diskusije saznati više o rodnim stereotipima i rodnoj ravnopravnosti, kvalitetnim i štetnim vezama te nasilju u vezama. Prema rezultatima evaluacije pilot programa, čini se da je nasilje sastavni dio prvih veza. 47% mladih smatra da mladić ima pravo udariti svoju djevojku ako ona želi prekinuti s njim ili ako poklanja više pažnje prijateljima/icama nego njemu. Također, 49% mladih misli da djevojka ima pravo udariti svog dečka ako ju ne sluša. Otprilike trećina mladih izjavljuju da poznaju među svojim vršnjacima parove u čijim vezama je prisutno verbalno, fizičko i seksualno nasilje. Upravo ovi rezultati su pokazatelj da moramo još više raditi na ovim temama i još ranije početi.
Sastavni dio konferencije bila je i prezentacija učeničkih radova na temu prevencije nasilja u vezama mladih. Rad naše škole predstavili su Eva i Ivan kroz formu igrokaza te je predstavljen video spot „Ne žmiri, reci DOSTA“ koji je, iako drugi po broju glasova osvojenih glasovanjem na FB stranici Nasilne veze su bezveze, dobio samo pohvale.

Konferencija je završna aktivnost projekta “Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima – GEAR II” koji, osim CESI, provode organizacije iz Grčke, Španjolske, Cipra i Rumunjske. U okviru projekta provedeni su trodnevni seminari na kojima je sudjelovalo više od 50 profesora i profesorica iz različitih srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske te su publicirani priručnici namijenjeni profesorima/cama koji žele provoditi radionice u razredima. Projekt je podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Sretni smo što smo imali priliku sudjelovati u ovom projektu i veselimo se novim projektima.

KTŠ Bjelovar

Slične objave