Crosst.hr

Održana 4. Sjednica Koordinacije vijeća nacionalnih manjina BBŽ

2016 10 nacmanine 21

Najavljeni i treći Susreti udruga nacionalnih manjina, u organizaciji Mađarske nacionalne manjine

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana je 4. Sjednica predsjedništva Koordinacije vijeća nacionalnih manjina na kojoj se razgovaralo o 2. Susretu manjinskog stvaralaštva udruga nacionalnih manjina održanog u Garešnici, programu aktivnosti Koordinacije u 2016. godini te održavanju sjednice Koordinacije u Daruvaru.

Predsjednik Koordinacije Šandor Toth osvrnuo se na održane 2. Susrete manjinskog stvaralaštva udruga nacionalnih manjina u Garešnici. On je naglasio da su Susreti udruga nacionalnih manjina održani zahvaljujući Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i županu Damiru Bajsu.
-Domaćin je bila Srpska nacionalna manjina, sve je bilo dobro organizirano i odaziv je bio veliki. Na ovoj velikoj kulturnoj manifestaciji nastupili su pripadnici Mađarske nacionalne manjine, Češke, Srpske, Udruga Nijemaca i Austrijanaca iz Sirača po prvi puta, Hrvatski Folklorni ansambl Zdenac iz Garešnice te predstavnici Romske nacionalne manjine sa svojim štandom. Ukupno je bilo 250 sudionika. Osim bogatog kulturno-umjetničkog programa, predstavljene su rukotvorine nacionalnih manjina i tradicionalna jela. Nadamo se da će iduće godine uz podršku Bjelovarsko-bilogorske županije biti održani 3. Susreti manjinskog stvaralaštva udruga nacionalnih manjina u Grubišnom Polju, točnije u Grbavcu, a domaćin bi bila Mađarska nacionalna manjina.

Više o 2. Susretima nacionalnih manjina u ime domaćina govorio je Darko Karanović, predsjednik Vijeća Srpske zajednice BBŽ.
-Radi se o tradicionalnoj manifestaciji, usuđujem se već sada tako reći, naglasio je Karanović i dodao da Zajednica dobro surađuje s lokalnom samoupravom, odnosno Gradom Garešnicom.
-Susreti su organizirani na jednom korektnom nivou i mislim da su oni vrlo bitni i značajni jer na tim susretima udruge nacionalnih manjina predstavljaju svoje aktivnosti koje su provodile tijekom cijele godine. Čini mi se da je ova manifestacija dobra prilika da se pokaže rad nacionalnih manjina. U održavanju ovih susreta veliku podršku dao je Grad Garešnica, ali prije svega se moramo zahvaliti osobno županu Damiru Bajsu i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na sredstvima koja izdvaja za ovu manifestaciju, rekao je Karanović i dodao da je važno naglasiti da je ovo manifestacija na kojoj nastupanju samo nacionalne manjine s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Osim predstavnika nacionalnih manjina, na sjednici je govorio i župan Damir Bajs. On je istaknuo da nikada ne smijemo zaboraviti da Bjelovarsko-bilogorska županija ima veliki broj nacionalnih manjina što je čini bogatijom i multikulturalnom sredinom.
-U novije vrijeme mi smo bili prva županija koja je imala Vijeće nacionalnih manjina u Hrvatskoj i jedina smo županija koja ima Koordinaciju vijeća nacionalnih manjina. Dakle, to nije u svim županijama, samo u nekoliko. To pokazuje nešto drugo. Ne samo odnose između manjina preko vijeća, već i odnose unutar samih manjina. To je posebna suradnja kroz razne aktivnosti i to me veseli, rekao je Bajs i dodao da je Županija uvijek tu da podupire te aktivnosti.

Također je rekao da ono što su započeli 2014. godine da će to i nastaviti, a riječ o Susretima udruga nacionalnih manjina na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
-Meni je drago biti osobno na tim manifestacijama i uživati u običajima nacionalnih manjina našega kraja. Stoga će Bjelovarsko-bilogorska županija i 2017. godine dati potporu ovoj posebnoj kulturnoj manifestaciji, rekao je župan i dodao da osim ove manifestacija Vijeća nacionalnih manjina imaju i brojne druge aktivnosti koje su od velikog značaja za našu županiju.

Župan je napomenuo i suradnju Bjelovarsko-bilogorske županije sa dvije Češke županije i potpisan Ugovor sa Somogy županijom u Mađarskoj.

Na kraju se župan zahvalio predstavnicima Vijeća nacionalnih manjina i predstavnicima Koordinacije, istaknuvši za javnost da naše nacionalne manjine nastupaju u mnogim mjestima u Hrvatskoj, ali i van njezinih granica.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.