Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Održana 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Čazme

Gradsko1

Gradonačelnik je upoznao vijećnike i o sastanku koji je imao sa županom Damirom Bajsom na kojem se razgovaralo o nizu otvorenih pitanja između Grada i Županije.

Na sjednici je izvješće o radu podnio gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak. Gradonačelnik je najavio kako će do kraja godine biti izgrađeno reciklažno dvorište u Čazmi. U tijeku je niz radova na obnovi ulica i prometnica na području Grada Čazme. Grad je nabavio materijal za obnovu društvenog doma u Mikloušu koji će koristiti udruge s područja Miklouša i građani kojima će dom biti potreban.

Budući da se Grad ne može dogovoriti sa Županijskom upravom za ceste o popravku i obnovi županijskih cesta u Donjem Dragancu, Siščanima i na relaciji Prnjarovac- Graberec ponuđeno je Županiji da se iste obnove sufinanciranjem Grada Čazme u iznosu od 50 %. Gradonačelnik je upoznao vijećnike i o sastanku koji je imao sa županom Damirom Bajsom na kojem se razgovaralo o nizu otvorenih pitanja između Grada i Županije. Jedno od otvorenih pitanja je i zahtjev o prijenosu osnivačkih prava OŠ Čazma sa Županije na Grad. “Prošle su tri godine i što se tiče škole nije napravljeno ništa” – kazao je Pirak. „Da smo dobili osnivačka prava kada smo to i tražili, škola bi bila završena. Izgradili bi smo sve ono što našoj školi treba i to bez kune kredita, našim sredstvima“ – rekao je je Pirak i nastavio . “Isto tako tražio sam od župana da se u roku dva tjedna potpišu ugovori kojima bi se ove ceste koje sam ranije spomenuo mogle sada tijekom ljeta asfaltirati. Da bi mogli provesti postupke javne nabave i svega ostalog trebamo potpisati ugovore i ne čekati. Prošlo je tri tjedna, od župana još uvijek ni pisma ni razglednice, nema potpisanih ugovora. Jučer smo zatražili da se hitno potpišu ugovori koji su dogovoreni na sastanku.“ Pirak je kazao da je pitao župana na koji će se način Županija uključiti u provedbu čazmanskih projekata? “Župan mi je tada rekao da bi trebali potpisati Sporazum o suradnji. O tom sporazumu ne treba puno govoriti. Dosta smo pisali, pripovijedali da ćemo surađivati i da ćemo napraviti ovo ili ono. Idemo konkretno. Grad Čazma ima ove godine 15 milijuna kuna projekata koje provodimo za naše građane, provodimo ih po svim svojim naseljima ravnomjerno kroz projekte koji su nam odobreni, od onih koji su sufinancirani ili što radimo iz vlastitih sredstava. Konkretno nas zanima kako će se Županija uključiti“.

Pirak je istaknuo i kako čazmansko gospodarstvo u okružju BBŽ prednjači u poslovnim aktivnostima. Gospodarske investicije i aktivnosti koje se događaju u Županiji uglavnom se događaju na području Čazme. Jedna od najvažnijih odluka koja je tom pridonijela je odluka o odricanju komunalnih doprinosa za izgradnju gospodarskih objekata.

Gradonačelnik Pirak izvijestio je kako su riješeni i imovinsko pravni odnosi oko zgrade bivše Teritorijalne obrane koja će biti prenamijenjena u zgradu koju će koristiti čazmanske udruge. Isto tako najavio je kako je Grad u pregovorima za kupnju zgrade bivšeg Žita u koju će biti smješteno Gradsko društvo Crvenog križa, Pomoć u kući i Upravna zgrada Komunalija. Zgrada bi bila kupljena sredstvima Grada Čazme i Komunalija u iznosu pola-pola. Ono što će razveseliti sve roditelje osnovnoškolaca koji idu u Osnovnu školu Čazma je najava gradonačelnika kako će Grad svim osnovnoškolcima od prvog do osmog razreda koji pohađaju OŠ Čazma osigurati knjige za sljedeću školsku godinu.“Mislim da je to dobar potez, na području ove županije toga nema dok, na području Zagrebačke županije ima nekoliko gradova koji izdvajaju za knjige” – rekao je Pirak. Na sjednici je usvojen Godišnji obračun Proračuna Grada Čazme za 2015. godinu. Grad je u prošloj godini završio u plusu od 2.893.111,00 kuna.

Vijećnici su donijeli i odluku o dobitnicima javnog priznanja, Zlatnog grba Grada Čazme koji će se dodijeliti na svečanoj sjednici povodom Dana grada. Zlatni grb bit će dodijeljen KUD-u Graničar, DV Pčelica i Franji Jagatiću.

Na današnjem gradskom vijeću Grada Čazme prisegnuo je vijećnik Ivan Kovačević (HDZ), koji je zamjenio vijećnika Vinka Ravlića (HDZ), koji je podnio ostavku. Kako je Vinko Ravlić bio i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća na tu dužnost izabrana je Danijela Šajtar (HDZ).

Pročitajte još