Crosst.hr

Održana 10. jubilarna Večer nacionalnih manjina u Bjelovaru

Vecer nac manjina 10 naslovna

U velikoj Školsko-sportskoj dvorani ispunjenoj do vrha, stanovništvo Bjelovara slavilo je praznik tolerancije za drugo i drugačije

Entuzijastično društvo Češka Obec Bjelovar po 10. put zaredom je organiziralo multinacionalni festival kakav se rijetko viđa. Izrastao je iz male priredbe koja je počela u Domu kulture s dvjestotinjak gledatelja u veliki festival poznat pod nazivom Večer nacionalnih manjina.

Ova velika manifestacija nadrasla je malu dvoranu Doma kulture, ali i granice Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, te je svojim značenjem i veličinom prešla čak i hrvatske granice. Broj društava koja nastupaju na ovom festivalu slobode izražavanja drugog i drugačijeg varira iz godine u godinu, a spremnost i uvježbanost neke manjine odlučuje o tome da li će se na ovom festivalu pojaviti ili ne.

Preko dvije tisuće gledatelja iz Bjelovara, ali i iz susjednih gradova i županija jedva da je imalo mjesta u prepunoj dvorani, a jednako se pljeskalo svakoj nacionalnoj manjini koja je nastupala bez obzira je li se predstavljala plesom i pjesmom, ili samo pjesmom. Pritom je očigledno da svako društvo koje dođe u Bjelovar, da bi predstavilo svoju nacionalnu baštinu daje sve od sebe. Ta posebna šarolikost izvođača, tema i izvedbi, daje puno više nego obične večeri folklora kakve se mogu vidjeti u manjim gradovima i selima.

Koreografije su ponekad toliko vješte i zanimljive da od publike izmame dugi pljesak, klicanje i odobravanje.
Miruška Lončar, predsjednica Češke Obeci Bjelovar koja već deset godina uz vlastiti bogati repertoar i brojne nastupe u Bjelovaru i cijeloj Hrvatskoj odlično organizira Večer nacionalnih manjina u malom tiskanom programu povodom 10. po redu multikulturnog događaja, kaže da je ova manifestacija dokaz da poštujemo različitosti.
– Kada se ovakav festival ugasio u Zagrebu gdje se održavao u Lisinskome, mi smo ugrabili priliku i dali prijedlog našem Gradu da bi to Češka Obec mogla organizirati. Grad nas je u tome podržao. Večer nacionalnih manjina važna je za manjinski, ali i većinski narod jer većini manjine pokazuju svoju kulturu i raskoš, gastronomiju, a na jednom mjestu može se vidjeti toliko različitosti, ali i isto toliko i jednakosti. Da smo sve mi manjine jednake, odnosno da želimo sačuvati svoju kulturu i svoj identitet. U tome su nas podržali i naši sugrađani, pa je tako i započela Večer nacionalnih manjina. U ovih deset godina dolaze nam nacionalne manjine iz cijele Hrvatske, ali i van naših granica. Veliko priznanje za nas je, što sva manjinska društva kažu da se u Bjelovaru osjećaju kao u svojim vlastitim sredinama. To nam je jako važno i to je naše veliko priznanje. Oni kažu da je Bjelovar zaista jedinstven po gostoprimstvu, organizaciji i publici. Tvrde da imamo predivnu publiku koja ih uvijek nagradi s velikim pljeskom, rekla je Miruška Lončar, predsjednica Češke Obeci Bjelovar, društva koje uspješno organizira najveću manifestaciju nacionalnih manjina.

Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik rekao je da Bjelovar želi svima iznova pokazati da će Grad Bjelovar i u budućnosti biti grad bez podjela.
– Bez podjela na političkoj, nacionalnoj, vjerskoj ili drugoj osnovi. Grad bez podjela znači da prihvaćamo tuđu kulturu, vjeru i običaje, ali ih istovremeno i potičemo da dijele svoju kulturu, tradiciju i običaje. U toj simbiozi i zajedničkom sklopu jednih s drugima, šaljemo poruku da je život bolji, kvalitetniji dok smo zajedno i bez podjela. Mi stvaramo sutrašnjicu koja stvara bolji život. To je važno ne samo zbog nas, već zbog budućnosti naše djece. S obzirom na zbivanja u cijelom svijetu i u Europi, a vezano uz ovaj veliki migrantski val. Tamo gdje nema podjela, tamo je siguran, kvalitetan i miran život i to je obveza današnje generacije da za sve buduće generacije stvara miran, stabilan i kvalitetan život. Zbog toga sam sretan što iz godine u godinu organiziramo Večer nacionalnih manjina i šaljemo takve poruke kakve su prisutne u emocijama i razmišljanjima svih građana Bjelovara, rekao je bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec na otvorenju 10. Večeri nacionalnih manjina.

Večer nacionalnih manjina podržava i Bjelovarsko-bilogorska županija, a njezin čelni čovjek župan Damir Bajs na 10. jubilarnoj manifestaciji pozdravio je sve prisutne, a posebno organizatore Češku obec Bjelovar i manjinska društva koja su došla iz cijele Hrvatske, pa čak i iz Republike Albanije.
– Ova Večer nacionalnih manjina pokazuje da mi Bjelovarčani znamo cijeniti drugačije i različito i zato nije slučajno da se ova večer događa u našem gradu i u našoj županiji. Naime, naša županija i njezino sjedište grad Bjelovar ima dugu tradiciju multikulturalnosti i suživota. Lijepo je biti župan u županiji koja ima manjina više nego što je nabrojano u Ustavu Republike Hrvatske, rekao je župan Bajs i zaželio svima lijepu i ugodnu večer u Bjelovaru.

Ispred Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, sve nazočne, a posebno organizatore pozdravio je predsjednik Aleksandar Tolnauer.
– Posebno mi je zadovoljstvo što sam ovdje s vama na 10. jubilarnoj večeri nacionalnih manjina i stoga vam želim prenijeti iskrene čestitke Savjeta za nacionalne manjine kao i Ureda Vlade Republike Hrvatske za ljudska prava i nacionalne manjine. Zahvaljujem gradonačelniku Korušecu na suradnji svih ovih godina kao i županu Damiru Bajsu, rekao je Tolnauer i nastavio da je ovo prigoda kada svi imaju nešto za reći, ali će ipak nešto istaknuti.
– Ne postoje mali ljudi, i ne postoje male zemlje, postoje samo mali umovi. Živimo u vremenima punim izazova i prepreka, ne samo za manjine već za sve nas. Stoga je posebno u tim vremenima održati svoj identitet. Samo način tolerancije i razumijevanja može učiniti život sigurnijim i boljim. Stoga vjerujem da će ova večer u mnogome pridonijeti tome, zaključio je Aleksandar Tolnauer i uručio priznanja ispred Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske predsjednici Češke obeci Bjelovar Miruški Lončar, Gradu Bjelovaru i bjelovarskom gradonačelniku Antunu Korušecu.

Ugodno iznenađena, predsjednica Miruška Lončar od srca se zahvalila s posebnim riječima.
– Ovo priznanje nije samo meni, već svim članovima Češke obeci Bjelovar, Gradu Bjelovaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, svim partnerima, sudionicima, ali i svima vama koji ste svih ovih deset godina bili uz nas.

I zaista je tako, kada bi svugdje vladala tolerancija na drugo i drugačije kao u Bjelovaru, ratova i velikih izbjegličkih migracija ne bi ni bilo. Svatko bi mirno živio tamo gdje je navikao, a do migracija bi dolazilo samo zbog globalnih nevolja kao što su suše, uragani i drugi nepolitički razlozi.

Uz veliki broj posjetitelja, domaćine Češku obec Bjelovar, čelne ljude Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, večerima nacionalnih manjina nazočili su brojni ugledni gosti iz ministarstava i veleposlanstava država čije su nacionalne manjine nastupale.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.