Crosst.hr

Održan radni sastanak premijera Andreja Plenkovića sa županom Bajsom igradonačelnikom Korušecom

2016 11 hdzplenkovic 32

Važno mi je da se izravno informiram u razgovorima sa županom, gradonačelnikom i sa stranačkim kolegama koji ovdje žive i rade, naglasio je premijer Plenković u Bjelovaru

Premijer Andrej Plenković u srijedu 9. studenog posjetio je Bjelovarsko-bilogorsku županiju, točnije grad Bjelovar prvenstveno kako bi kao predsjednik HDZ-a prisustvovao obilježavanju 27. obljetnice osnutka HDZ-a na području Bjelovarsko-bilogorske županije, ali prije toga je u svojstvu Predsjednika Vlade održao radni sastanak s županom Bjelovarsko- bilogorske županije Damirom Bajsom i gradonačelnikom Grada Bjelovara Antunom Korušecom u Hotelu Central.

Teme su bile strateški projekti na području Županije i Grada gdje se očekuje potpora Vlade Republike Hrvatske i državnih institucija.

– Veliko mi je zadovoljstvo biti u Bjelovaru, u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. Imali smo zanimljiv razgovor sa županom gospodinom Bajsom, gradonačelnikom gospodinom Korušecom, saborskim zastupnikom Mirom Totgergaliem. Čuo sam koji su projekti važni i za Županiju i za Grad, jer kao predsjedniku Vlade važno mi je da se izravno informiram u razgovorima sa županom, gradonačelnikom i sa stranačkim kolegama koji ovdje žive i rade. Teme su bile unaprjeđenje života i strateški projekti kao što su Opća bolnica Bjelovar, kvalitetno cestovno povezivanje, projekti vezani u poslovne zone na području Županije i Grada, isto tako razgovaralo se o poljoprivredi i drvnoj industriji. Mišljenja sam da u ovoj ranoj fazi rada Vlade, da pri posjetu svakoj od Županija ostvarim izravan susret sa svim nositeljima vlasti neovisno o njihovoj stranačkoj pripadnosti. Zato sam zahvalan županu, gradonačelniku i mojim stranačkim kolegama na informacijama koje sam od njih dobio, na taj način pripremili su mene i ministre u Vladi za buduću suradnju i komunikaciji sa Županijom i sa Gradom, istaknuo je premijer Andrej Plenković u Bjelovaru.

Župan, Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo inicijativom premijera Plenkovića da posjetima županijama ima radne sastanke sa županima, gradonačelnicima županijskih središta i ostalim nositeljima vlasti u danoj županiji.
– Ovaj sastanak smo iskoristili da informiramo premijera o onome što se događa u našoj Županiji. Stanje gospodarstva u Županiji i Gradu u razdoblju od 2014. do 2016 je bila prva tema. Sama ta prva tema vezana je uz činjenicu da bez obzira na rast zaposlenosti, potpora Vlade i državnih institucija je potrebna osobito ako govorimo o drvnoj industriji, osobito kad su u pitanju korištenja domaće drvne sirovine u domaćoj industriji namještaja. Također premijer je pozitivno reagirao na teme inicijative vezane uz poljoprivredu. Vezano uz konkretne projekte, prvenstveno riječ je gradnji nove bolnice, uskoro nas očekuje sastanak s resornim ministrom zdravstva. Premijeru je istaknuto da je sva dokumentacija vezana uz projekt Opće bolnice Bjelovar uredna što će omogućiti i povlačenje sredstava iz europskih strukturnih fondova, što sveukupno znači da možemo uskoro očekivati sam početak gradnje. Od drugih tema, bilo je pitanje nastavka gradnje brze ceste prema Bjelovaru, važnosti tog projekta je ne samo za Bjelovar i Županiju nego i za naše susjede iz Virovitice. Bilo je tu i drugih tema među kojim su pitanja oko projekta Javno- privatnog partnerstva, također je potvrđen i partnerski odnos Vlade na projektima građenja škola.

Župan se također osvrnuo i na projekt gradnje pruge Vrbovec – Bjelovar.
– Vezano za projekt pruge, ističem da je on u fazi svojeg ostvarivanja i bez obzira na mala kašnjenja očekujemo da će 2017. pruga biti završena i puštena u funkciju. Možemo reći da će završetkom te pruge, Bjelovar postati prigradsko naselje Zagreba. Vezano uz to očekujemo promjenu voznog reda, nove i učestalije linije kako bi građani, a u krajnjoj liniji i gospodarstvenici od toga imali koristi.

Gradonačelnik Antun Korušec također je pohvalio pristup premijera u odnosima prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave u vidu njegove inicijative za razgovorima s čelnicima jedinica bez obzira na stranačke boje.
– Takav pristup predsjednika Vlade daje nadu da će mnogi problemi jedinica lokalne i regionalne samouprave biti riješeni jer to je novitet u odnosu na dosadašnju praksu. Ova mogućnost je iskorištena da se premijeru Plenkoviću pobliže prikaže pozicija Grada Bjelovara u gospodarstvu, društvenom životu zajedno s ostalim aspektima funkcioniranja i života našega grada. Također sam pohvalio osnivanje Ministarstva upravljanja državnom imovinom jer to je akutni problem ne samo Bjelovara nego i cijele države. Upravo sam uz projekte koje je spomenuo župan, naglasio važnost rješavanja zapuštene državne imovine koja je neiskorištena i koja propada, a nalazi se na području Grada. Tako da vjerujem da će osnivanje ovog Ministarstva biti novi početak u pametnijem iskorištavanju te imovine na korist Grada Bjelovara i njegovih građana i ostalih jedinica lokalne samouprave širom Hrvatske.
Autor: Branka Sobodić

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.