Crosst.hr

Održan radni sastanak gradonačelnika Križevaca i gradonačelnika Čazme

DSCN7395

Gradonačelnicu su razgovarali o mogućnostima produbljenja suradnje u gospodarenju otpadom i razmjenjivala iskustva.

U četvrtak, 1. rujna, održan je radni sastanak gradonačelnika Čazme, Dinka Piraka i gradonačelnika Križevaca, Branka Hrga te direktora komunalnih poduzeća dvaju gradova.
Gradonačelnicu su razgovarali o mogućnostima produbljenja suradnje u gospodarenju otpadom i razmjenjivala iskustva.

Gradonačelnik Dinko Pirak je rekao da su iskustava grada Križevaca vrlo primjenjiva u Čazmi kao malom gradu i da su po mnogo čemu slični.

-Što se tiče gospodarenja otpadom, Križevci su otišli naprijed i među prvima su počeli razvrstavati otpad na kućnom pragu. Grad Čazma je odmah iza njih prihvatio taj model, jer smatramo da je to najbolji način gospodarenja otpadom, da se on razvrstava odmah u kućanstvima, to je i najjeftinije. Sada kako gradimo reciklažno dvorište očito je da moramo preći i u jednu drugu fazu gospodarenja otpadom, a tu nam itekako pomažu iskustva Križevaca. Ono što smatramo vrlo bitnim je edukacija građana, tu oni imaju jako puno iskustva i tu su dosta daleko odmakli – kazao je Pirak.

Pirak je također rekao da se u Čazmi radi reciklažno dvorište te sortirnica otpada.
-Projekt je vrijedan dva milijuna kuna, i veći dio sredstava se financira iz Fonda za zaštitu okoliša i Grada Čazme. Reciklažno dvorište bit će smješteno u dvorištu Komunalija i trebalo bi biti dovršeno za mjesec dana. Osim toga u gradu se trenutno radi i na izradi projektne dokumentacije i pribavljanju građevinske dozvole za proširenje sadašnjeg odlagališta otpada, ali u smislu zatvaranja. Sve to ovisi o državnoj strategiji gospodarenja otpadom i naravno županijskoj koja nije puno odmakla od početne ideje odlagališta za cijelu županiju. Naši građani moraju imati mjesto gdje ćemo deponirati otpad. Dok županija ne riješi taj problem i država do tada ćemo deponirati otpad u Čazmi i u tom smislu će naše odlagalište služiti kao privremeni deponij, rekao je gradonačelnik Dinko Pirak.

Da je suradnja između dvaju gradova, Križevaca i Čazme izuzetno dobra potvrdio je i gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg.
-Imamo odličnu suradnju i dobre odnose uz razmjenu iskustava. To je bila i današnja tema razgovora gdje so dogovorili da će Križevci i Čazma surađivati i razmjenjivati iskustva u gospodarenju komunalnim otpadom. Moram reći da i mi ovdje crpimo neka druga iskustva jer Čazma ima izuzetno dobrih programa i ideja, te dobar tim ljudi koji osmišljava nešto drugo, a to i nas interesira. Posebno nas interesira projekt izgradnje prirodnih bazena što Čazma planira graditi. Pratit ćemo ta iskustva i probati nešto takvo napraviti na prostoru Križevaca, kazao je Hrg.

Ivan Beljan, direktor Komunalija u Čazmi najavio je za prigradska naselja dodatne kante za razvrstavanje otpada ali i kompostere za zainteresirane građane.
-Očekujemo natječaj Fonda za zaštitu okoliša i čim se prvi natječaj otvori idemo sa komposterima i sa takozvanim plavim kantama za sve građane s područja grada Čazme i prigradskih naselja. Ovim putem molim građane da onaj biološki otpad za koji nema potrebe da završi u komunalnoj kanti ne ubacuju jer većina građana živi na ruralnim područjima i taj bio-otpad treba završiti u prirodi gdje je on i nastao – rekao je Beljan.
Važno je napomenuti da su Komunalije u prošloj godini na području grada Čazme prikupile oko 2,5 tisuća tona otpada, a od toga se uspije razvrstati 17%.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.