26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Obilježena 75. obljetnica Narodnooslobodilačkog pokreta

af 2016 030

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prisustvovao je obilježavanju 75. obljetnice Narodnooslobodilačkog pokreta, a svečanost se održala kod spomen obilježja -Jama nedaleko mjesta Hrastovac na garešničkom području.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs bio je pokrovitelj obilježavanja 75. obljetnice NOP-a, koja je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim govorima kod spomen obilježja u Jami, nastavila se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u mjestu Uljaniku kod spomenika borcu, a zatim je u tamošnjem Mjesnom domu upriličen i prigodan kulturno-umjetnički program.

Danas je dan koji je određen za obilježavanje Dana antifašizma u našem kraju, s posebnim razlogom, a to je obilježavanje antifašističke borbe u ovom kraju. Kada govorimo o Hrvatskoj kakva je danas, često se spominje Hrvatska u 7. stoljeću. U tih 14 stoljeća bilo je puno događanja koja su obilježila Hrvatsku kakvu danas znamo, ali uvijek se spominje zadnjih nekoliko stvari i to 1945. i 1991. godina. Ono što bih istaknuo je da je Hrvatska nastala na antifašističkom pokretu koji se odvijao na području Hrvatske i o tome se ne bi trebalo ni raspravljati jer to je notorna činjenica. Nema zemlje u Europi koja bi se osnivala na bilo kojim drugim tradicijama nego tima. Poruke zajedništva koje se šalju od naših partnera, uvijek su naslonjene na činjenicu da upravo zajedničke ideje, a to je bila zajednička borba protiv fašizma u 2. Svjetskom ratu na čemu se zasniva i dan danas NATO i EU, mora biti i ono na čemu se zasniva Hrvatska. U Domovinskom ratu nastala je Hrvatska kao nezavisna Republika, kao samostalna država i to je sasvim jasno. Moramo podcrtati da su antifašizam vodili i ljudi, ljudi koji su odlučili krenuti u borbu protiv fašizma. Danas smo ovdje da se prisjetimo što je to značilo za naš kraj, jer i naš dio Hrvatske bio je dio ukupnosti borbe, naglasio je župan Bajs.

Slične objave