Crosst.hr

Obilježena 27. obljetnica utemeljenja HDZ-a na području Bjelovarsko-bilogorske županije

2016 11 hdzplenkovic 229

Građanstvo Hrvatske očekuje bavljenje konkretnim problemima i njihovo rješavanje, naglasio je Plenković u Bjelovaru

Jučer, 9. studenog u Domu kulture Bjelovar održana je Svečana sjednica povodom 27. godina od osnivanja HDZ na području Bjelovarsko- bilogorske županije, kojoj je prisustvovao Predsjednik Vlade RH i Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u pratnji Vladimira Šeksa u funkciji pročelnika Savjetodavnog odbora HDZ-a, uz njih je također bio prisutan i trenutni zamjenik Predsjednika sabora i glavni tajnik HDZ i rođeni Bjelovarčanin Goran Jandroković.

HDZ Bjelovarsko-bilogorske županije predstavljali su saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a BBŽ Miro Totgergeli, Mato Ćurak jedan od utemeljitelja HDZ-a na području Bjelovarsko-bilogorske županije, Marijan Coner kao član HDZ-a i predsjednik Županijske skupštine BBŽ , te predsjednik GO HDZ Bjelovar Ante Topalović. Među prisutnima u svojstvu gostiju, sjednici su prisustvovali Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i Dario Hrebak, predstavnik koalicijskog partnera HSLS-a.

Kao jedan od osnivača u ime županijske organizacije okupljenima se prvo obratio Mato Ćurak.
– Na današnji dan 1989. osnovali smo HDZ na bjelovarskom području. Ssamom činu osnivanja naše lokalne organizacije prisustvovao je ovdje prisutni gospodin Vladimir Šeks, jedan od najbližih suradnika predsjednika dr. Franje Tuđmana. Sam trenutak osnivanja bio je u turbulentnim vremenima pred budući ratni vihor. No dame i gospodo uspjeli smo u ostvarivanju stoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom državom, pod vodstvom našeg lidera dr. Franje Tuđmana čije su ideje i danas temelj naše stranke. Bez Tuđmana i tuđmanista, dragi prijatelji Hrvatske ne bi bilo. Pod tuđamanistima ne mislim samo na nas koji smo imali čast biti njegovi suvremenici, nego i na nove naraštaje koji prihvaćaju njegovu političku filozofiju i baštine, istu ljubav prema Hrvatskoj domovini bez kojih nema ni budućnosti Hrvatske. Danas HDZ stoji pred novim važnim zadaćama koje pred nas postavlja hrvatski narod, a to je stabilna, moderna ,demokratska ,gospodarski jaka i socijalno sigurna Hrvatska. Ova 27. godišnjica pokazuje značaj HDZ-a kao najjače i najuspješnije stranke u Hrvatskoj. Mi osnivači HDZ-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gospodine predsjedniče Plenković dajemo Vam punu potporu , stranka i država su, u vašim rukama, a mi ćemo i u budućnosti biti na njezinom braniku.

Nakon Mate Ćurka, velikom skupu povodom 27. obljetnice obratio se predsjednik GO HDZ Ante Topalović.
– Istaknuo bi da su još u početku izborne kampanje zadata bila četiri cilja gospodarski, zapošljavanje, demografska obnova i društvena pravednost. Upravo, to je ono što mora biti osnovno u našim lokalnim organizacijama i osnova programa za nadolazeće lokalne izbore, naglasio je Topalovi, predsjednik bjelovarskog HDZ-a.
Okupljenima se također obratio i predsjednik Županijskog odbora HDZ i saborski zastupnik Miro Totgergeli.
– Danas kada slavimo 27. godina postojanja HDZ-a na ovim prostorima, pravi je trenutak da se prisjetimo kakvu smo Hrvatsku sanjali tih godina. Željeli smo vlastitu državu, samostalnu i nezavisnu, koja će biti sastavni dio Europe i svijeta, i zemlju blagostanja. U Domovinskom ratu krvlju naših branitelja stvorena je samostalna Hrvatska; iz naše Županije svoje živote je dalo 335 branitelja , a ranjeno je i /ili naknadno oboljelo njih 1 436 većina njih bili su i jesu članovi HDZ-a. Uz to ulazak u Europsku uniju i NATO također je ostvaren za mandata HDZ-a. To su veliki uspjesi, no borba za bolju Hrvatsku ne prestaje i pred nama su veliki izazovi, no ovaj današnju HDZ na njih zna i može odgovoriti. Moramo dati sve od sebe kako bi nastavili započete procese oporavka od gospodarskog pa do ništa manje važnog demografskog. Siguran sam da ćemo na krilima pozitivnih procesa koji se dešavaju u našoj stranci i izvan nje uspjeti utrti put koji vodi ukupnom boljitku jedine nam Hrvatske i svih njezinih građana.

Sve prisutne pozdravio je i Gordan Jandroković.
– Drage stranačke kolege i kolegice, dragi stranački prijatelji, čestitam vam 27. godišnjicu i ovom prigodom pozdravljam naše hrabre utemeljitelje HDZ kod naše Danice, koju isto tako srdačno pozdravljam. Naši utemeljitelji stvorili su stranku koja je na svojim leđima iznijela sve ključne bitke od 89., pa do današnjih dana. Znam da ste svi koji ste ovdje svjesni svoje odgovornosti , svjesni ste svoje snage u osiguranju bolje budućnosti za našu dragu Hrvatsku , mladim ljudima omogućimo da ne odlaze, da ovdje rade i da ovdje planiraju svoj život.

Nakon govora glavnog tajnika HDZ, prisutnima se obratio Predsjednik Vlade RH i Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.
– Moram priznati tek kada sam sjeo ovdje u prvi red, počeo sam razmišljati o 9. studenom 89. i 9. studenom 2016. Moram priznati da vi Bjelovarčani imate talent birati globalno važne datume jer na isti datum 1989., srušen je Berlinski zid , dok je na ovaj datum ove godine izabran novi američki predsjednik. Tako ovaj dan ima puno širu simboliku do samog HDZ-a u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. Vama članovima županijske organizacije upućujem čestitke kao predsjednik HDZ i kao predsjednik Vlade, te čestitam ovu veliku obljetnicu.

Premijer je također ponovio smjernice koje će HDZ slijediti na tragu prijašnjih govornika, istaknuvši uspjeh stranke koja je još proljetos bila u nezavidnoj poziciji, ne samo da se oporavi, nego da opet dobije povjerenje građana. Naglasivši okupljenima da građanstvo Hrvatske očekuje bavljenje konkretnim problemima i njihovo rješavanje.
– Ova naša Vlada ima puno obaveza i malo vremena, da ostvari zadaću generiranja gospodarskog rasta i razvoja, te provede sve potrebne reforme. Tu uključujem i projekte i kontekst prometne politike koja je osobito važna za ovu Županiju bilo da je vezano uz cestovnu ili željezničku povezanost. Danas sam i sam osjetio koliko je važno završiti prometnicu koja bi spajala Zagreb s Bjelovarom i Viroviticom i olakšala svakodnevni život svih ljudi na ovom području . Ova Vlada će posebno uhvatit se u koštac s trendom iseljavanja kojim je pogođen ovaj kraj, i oni istočnije u Slavoniji, osnažiti demografsku politiku, ruralni razvoj što je ključ razvoja tih područja. Cilj je da ova županija i slavonske županije istočno osjete perspektivu boljeg života. U spomenuti razvoj infrastrukture tu je i strateški projekt bjelovarske Opće bolnice, no tu su projekti koji se odnose i na industriju poslovne zone sve u cilju da se ovdje stvori klima i poticaj za kvalitetniji život, izjavio je Andrej Plenković u Bjelovaru na 27. obljetnici HDZ-a na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Autor: Branka Sobodić

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.