Crosst.hr

Obilježena 25. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja u Komletincima

mokDSC 0838

U Komletincima nedaleko grada Otoka obilježena je 25. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja. Komemoraciji za poginule branitelje nazočilo je i izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa županom Damirom Bajsom

Na tom istočno-slavonskom bojištu 1991. godine život je izgubilo četrdeset i četiri branitelja pripadnika 105. Bjelovarske brigade, 109. Vinkovačke brigade, 11. Domobranske pukovnije, 3. i 5. Gardijske brigade, ministarstva unutarnjih poslova i postrojbe HOS-a.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestima pogibije branitelja i na spomen obilježju u središtu Komletinaca, obilježena je tako 25. godišnjica obrane Komletinaca koja je nakon pada Vukovara i mjesta sjeverno od Komletinaca, bila izložena velikim pritiscima i svakodnevnim topničko-pješačkim napadima. Nakon 4. prosinca neprijateljske snage više nisu pokušavale ozbiljnije napade jer su znale da tu ne mogu proći. Nažalost u obrani Domovine na tom bojištu branitelji su položili svoje živote.

Kada govorimo o Domovinskom ratu, treba se prisjetiti svega što se događalo u njemu. Ljudi iz Hrvatske branili su Hrvatsku od napada. Zadnji napad jugo-četničke agresije dogodio se ovdje u Komletincima 4.12.1991. godine jednog maglovitog jutra. Agresori su odbačeni uz velike gubitke, ali i mi smo imali žrtava. Moramo se sjetiti da su hrvatski branitelji obranili Hrvatsku, da su hrvatski branitelji bili na braniku slobode i da se na ovoj najistočnijoj crti bojišnice branila Hrvatska. Činjenica je da svi oni, koji su išli u Domovinski rat su išli samo radi jedne jedine stvari, a to je htijenje obrane Hrvatske. Kada se sjetimo mladih ljudi, koji su ovdje poginuli, teško mi je zamisliti tu mladost, koja je izgubila život u htijenju obrane Hrvatske. Postrojbe 105. brigade bile su od Dubrovnika do Komletinaca. Ono što je krasilo hrvatskog branitelja, nismo gledali gdje treba braniti Hrvatsku. Branili smo tamo gdje su nam zapovjedili, a to je bilo i na granicama Hrvatske, rekao je župan Bajs u Komletinicma.

Nakon Komemoracije za sve poginule branitelje služena je Sveta misa zadušnica u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Komletincima.

Izvor informacije: bbz.hr

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.