Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

OBILJEŽEN SPOMEN NA HRVATSKE ŽRTVE PORAĆA U ŠUMI LUG

2016 06 lipan2016 271

Hrvatska povijest ima niz strašnih dešavanja koja se ne mogu zataškati, rekao je župan Damir Bajs povodom obilježavanja Spomena na hrvatske žrtve jugo komunističkog boljševizma pogubljene u poraću 1945. godine.

U petak, 03. lipnja, 2016. godine, u popodnevnim satima u šumi Lug pokraj Bjelovara održan je Spomen na hrvatske žrtve jugo komunističkog boljševizma pogubljene u poraću 1945. godine. Riječ je o jednoj od najvećih masovnih grobnica koje su otkrivene ljeti 1992. godine, odnosno o gubilištu na kojemu je pronađeno sedam grobnih jama u kojima je otkriveno i izvađeno 228 kostura ljudskih žrtava. Nakon toga je otkriveno još tri grobne jame iz kojih je izvađeno 65 kostura, te je spomenik podignut u Lugu, mjesto pijeteta za ukupno 293 ubijena Hrvata kojima je presuđeno bez suđenja i bez prava da išta kažu u svoju obranu. Organizator Spomena na ove žrtve su Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Odbor za obilježavanje Spomena prešućivanim hrvatskim žrtvama II. Svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i Ogranak Matice hrvatske u Bjelovaru.

Okupljenima u šumi LUG koji su došli odati počast prešućivanim hrvatskim žrtvama II. svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije obratila se Anita Blažeković, predsjednica bjelovarskog Ogranka Matice hrvatske, a ispred Grada Bjelovara, u ime gradonačelnika Antuna Korušeca i njegovih zamjenica Željko Paun, predsjednika Odbora za branitelje i članove njihovih obitelji.

Anita Blažeković i Željko Paun osvrnuli su se na pogubljenje hrvatske žrtve poraća 1945. , naglasivši da su odvedeni mučki po noći, da nitko ne vidi i nitko ne čuje.
-Nema zločina koji se može zataškati. Sve se čuje i sve se zna. Znali su sugrađani, ali nisu smjeli reći. Nastankom naše voljene države Hrvatske, oni su rekli i pokazali, gdje trebamo tražiti. Zato im veliko HVALA.

Na ovom mjestu gdje su mučki pogubljene hrvatske žrtve poraća, govorio je i Damir Bajs, bjelovarski župan.
– Hrvatska povijest ima niz strašnih dešavanja koja se ne mogu zataškati, čega je svjedok i naš kraj. Bitno je utvrditi istinu o tome što se dogodilo, bitno je dati ime i prezime svakoj žrtvi da dobiju svoje mjesto u povijesti, a istinu moraju znati i njihove obitelji koje su ostale iza njih. Nakon što na državnoj razini nije proveden posao do kraja, Županija je osnovala Odbor za utvrđenje broja žrtava, kao i za Odbor za podizanje spomen obilježja prešućivanim žrtvama II. svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Zahvaljujem Matici hrvatskoj i njenim čelnicima te svim ljudima koji su radili na tome. Često se i danas još priča o podjelama, i ja bih rekao da podjela danas ne smije biti. Ipak, istina se mora saznati – rekao je župan Damir Bajs, te dodao kako se nada da će se ta zadaća do kraja provesti i u ostatku države kao što je provedena i u našoj županiji.
– To su bile tragične sudbine pojedinaca i crni dani naše povijesti, koji bez podjela danas moraju biti razjašnjeni.

Nakon govornih riječi, svim okupljenima obratio se mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup koji je rekao da je na ovom mjestu dio Spomena koji se svake godine obilježava diljem naše Hrvatske.
-Ovaj Spomen je dio povijesnog pamćenja koji naš narod nosi u svojim grudima i u svojim srcima. Ovo je Spomen koji treba prenijeti mladim naraštajima i zato me veseli što ovdje vidim mlade, djecu i one koji njih odgajaju i obrazuju. Ovaj spomen treba nositi u srcu ne da vas opterećuje i guši već da vas čini ponosnim i odvažnim, rekao je mons. Vjekoslav Huzjak.

Nakon govora, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak održao je Koncelebriranu Svetu misu.

Obilježavanje Spomena na hrvatske žrtve jugo komunističkog boljševizma pogubljene u poraću 1945. godine., završeno je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u šumi Lug.

Pročitajte još