01. ožujka 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

OBILJEŽEN SPOMEN NA HRVATSKE ŽRTVE PORAĆA U ŠUMI LUG

Hrvatska povijest ima niz strašnih dešavanja koja se ne mogu zataškati, rekao je župan Damir Bajs povodom obilježavanja Spomena na hrvatske žrtve jugo komunističkog boljševizma pogubljene u poraću 1945. godine.

U petak, 03. lipnja, 2016. godine, u popodnevnim satima u šumi Lug pokraj Bjelovara održan je Spomen na hrvatske žrtve jugo komunističkog boljševizma pogubljene u poraću 1945. godine. Riječ je o jednoj od najvećih masovnih grobnica koje su otkrivene ljeti 1992. godine, odnosno o gubilištu na kojemu je pronađeno sedam grobnih jama u kojima je otkriveno i izvađeno 228 kostura ljudskih žrtava. Nakon toga je otkriveno još tri grobne jame iz kojih je izvađeno 65 kostura, te je spomenik podignut u Lugu, mjesto pijeteta za ukupno 293 ubijena Hrvata kojima je presuđeno bez suđenja i bez prava da išta kažu u svoju obranu. Organizator Spomena na ove žrtve su Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Odbor za obilježavanje Spomena prešućivanim hrvatskim žrtvama II. Svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i Ogranak Matice hrvatske u Bjelovaru.

Okupljenima u šumi LUG koji su došli odati počast prešućivanim hrvatskim žrtvama II. svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije obratila se Anita Blažeković, predsjednica bjelovarskog Ogranka Matice hrvatske, a ispred Grada Bjelovara, u ime gradonačelnika Antuna Korušeca i njegovih zamjenica Željko Paun, predsjednika Odbora za branitelje i članove njihovih obitelji.

Anita Blažeković i Željko Paun osvrnuli su se na pogubljenje hrvatske žrtve poraća 1945. , naglasivši da su odvedeni mučki po noći, da nitko ne vidi i nitko ne čuje.
-Nema zločina koji se može zataškati. Sve se čuje i sve se zna. Znali su sugrađani, ali nisu smjeli reći. Nastankom naše voljene države Hrvatske, oni su rekli i pokazali, gdje trebamo tražiti. Zato im veliko HVALA.

Na ovom mjestu gdje su mučki pogubljene hrvatske žrtve poraća, govorio je i Damir Bajs, bjelovarski župan.
– Hrvatska povijest ima niz strašnih dešavanja koja se ne mogu zataškati, čega je svjedok i naš kraj. Bitno je utvrditi istinu o tome što se dogodilo, bitno je dati ime i prezime svakoj žrtvi da dobiju svoje mjesto u povijesti, a istinu moraju znati i njihove obitelji koje su ostale iza njih. Nakon što na državnoj razini nije proveden posao do kraja, Županija je osnovala Odbor za utvrđenje broja žrtava, kao i za Odbor za podizanje spomen obilježja prešućivanim žrtvama II. svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Zahvaljujem Matici hrvatskoj i njenim čelnicima te svim ljudima koji su radili na tome. Često se i danas još priča o podjelama, i ja bih rekao da podjela danas ne smije biti. Ipak, istina se mora saznati – rekao je župan Damir Bajs, te dodao kako se nada da će se ta zadaća do kraja provesti i u ostatku države kao što je provedena i u našoj županiji.
– To su bile tragične sudbine pojedinaca i crni dani naše povijesti, koji bez podjela danas moraju biti razjašnjeni.

Nakon govornih riječi, svim okupljenima obratio se mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup koji je rekao da je na ovom mjestu dio Spomena koji se svake godine obilježava diljem naše Hrvatske.
-Ovaj Spomen je dio povijesnog pamćenja koji naš narod nosi u svojim grudima i u svojim srcima. Ovo je Spomen koji treba prenijeti mladim naraštajima i zato me veseli što ovdje vidim mlade, djecu i one koji njih odgajaju i obrazuju. Ovaj spomen treba nositi u srcu ne da vas opterećuje i guši već da vas čini ponosnim i odvažnim, rekao je mons. Vjekoslav Huzjak.

Nakon govora, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak održao je Koncelebriranu Svetu misu.

Obilježavanje Spomena na hrvatske žrtve jugo komunističkog boljševizma pogubljene u poraću 1945. godine., završeno je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u šumi Lug.

Povezani članci

newsend_hgk