Crosst.hr

Obilježen Hrvatski olimpijski dan u OŠ Mate Lovraka, Veliki Grđevac

DSC 0080

Hrvatski olimpijski dan poznat pod skraćenim nazivom HOD, posvećen datumu utemeljenja HOO-a, 10. rujna

Hrvatski olimpijski dan poznat pod skraćenim nazivom HOD, posvećen datumu utemeljenja HOO-a, 10. rujna, danas je opće prihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Programom se jednako potiču pojedinci i skupine, sportske zajednice i udruge, škole i učilišta, vrtići, jedinice lokalne i područne samouprave, društva sportske rekreacije i drugi. Vanjska poveznica ove tradicionalne manifestacije proslave olimpizma je bijela majica “zastava prijateljstva“. Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira.

U našoj je školi ove školske godine HOD obilježen dana 9. rujna u petak kada su svi učenici trebali doći u školu u bijelim majicama, a nakon drugog školskog sata održano je i prigodno sportsko natjecanje u trčanju za učenike nižih i viših razreda u kategoriji djevojčice i dječaci pod vodstvom učitelja Zenona Vidovića.

Učenici s najboljim rezultatom u trčanju sudjelovat će na krosu koji će se održati u Daruvaru. U područnim školama Maloj Pisanici, Donjoj Kovačici i Pavlovcu također je današnji dan prošao u znaku sportskih aktivnosti. Posebnost današnjeg dana u OŠ Mate Lovraka svakako je i trenutak u kojem su učenici imali prilike vidjeti zlatnu olimpijsku medalju rukometaša Albina Vidovića iz 1972. godine.
Albin Vidović osvojio je s reprezentacijom zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu 1964. godine, u Čehoslovačkoj, na Mediteranskim igrama 1967. godine u Tunisu te na Olimpijskim igrama 1972. godine u Münchenu.

Tekst: Jakov Prebanić 7.b Veliki Grđevac
Foto: OŠ Mate Lovraka Veliki Grđevac

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.