20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

NOVOSTI U NASTAVNOM CENTRU BJELOVAR EFRI-a

2016 07 efri2016 40

Polaznici diplomskog online studija od iduće akademske godine imati i jedan ispitni rok u Nastavnom centru Bjelovar, dok su prošle godine polaganje ispita imali isključivo u Rijeci

U prostorijama Ekonomskog fakulteta Rijeka, u Nastavnom centru Bjelovar, održana je u petak 15. srpnja konferencija za novinare na temu novih mogućnosti studiranja koje fakultet pruža, te prava koja ostvaruju dosadašnji studenti. Točnije, radi se o tome da će polaznici diplomskog online studija od iduće akademske godine imati i jedan ispitni rok u Nastavnom centru Bjelovar, dok su prošle godine polaganje ispita imali isključivo u Rijeci. S druge strane, polaznici naprednih modula cjeloživotnog obrazovanja koji su položili sve ispite imat će priliku upisati diplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Rijeci i zatražiti priznavanje svih ispita, čime će postati prvi u Hrvatskoj kojima će neformalno obrazovanje postati formalno. Više o tome su na konferenciji govorili novoizabrani dekan Ekonomskog fakulteta Rijeka izv.prof.dr.sc. Alen Host, te gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec.

Gradonačelnik Antun Korušec pozdravio je nazočne i novoizabranom dekanu poželio puno uspjeha u radu.
-Obrazovanje i znanost su temelji strategije ukupnog razvoja grada Bjelovara. Bjelovar je i želi biti grad koji je otvoren za nove ideje i programe. Potičemo poduzetništvo, razvijamo obrazovanje, povećava zapošljavanje i unapređuje sustav socijalne skrbi. Potiče razvoj temeljen na obrazovanju i primjeni novih tehnologija. To pokazuju brojni rezultati i statistike. Nastavni centar Bjelovar Ekonomskog fakulteta Rijeka je od 1999. upisao 1637 studenata. Posebna kategorija su 224 studenta polaznika programa cjeloživotnog obrazovanja. Grad Bjelovar godišnje izdvaja 38 milijuna kuna za obrazovanje. To je 28,57% sredstava izvornog proračuna, što je zahtjevno, ali to je naša orijentacija. Kao egzaktan zaključak svog obraćanja želim istaknuti podatak Ministarstva financija, da je od 128 gradova u Hrvatskoj Bjelovar svrstan među prvih deset po visini sredstava koja se izdvajaju za znanost i obrazovanje. S tim na umu, radujem se i daljnjem ostanku Ekonomskog fakulteta Rijeka u Bjelovaru i našoj daljnjoj suradnji – rekao je gradonačelnik Korušec.

Dekan Alen Host zahvalio je gradonačelniku i Gradu Bjelovaru na dosadašnjoj uspješnoj suradnji, te izrazio vjeru u još uspješniju suradnju. Također je pohvalio ulaganje grada u obrazovanje, pogotovo s obzirom na zahtjeve tržišta.
-Ulaganje u obrazovanje je izuzetno bitno s obzirom na trendove promjena zaposlenja kakvi su i u zapadnim zemljama, i u svakom slučaju na to bi trebalo potaknuti i druge jedinice lokalne samouprave. Intencija djelovanja Ekonomskog fakulteta u Bjelovaru je ta da u ovom centru obrazujemo studente na nekoliko različitih programa. U okviru cjeloživotnog obrazovanja Module kao nadopunu dosadašnjem obrazovanju možemo sada priznati i kao fakultet završen u cjelosti, a ove godine počinje upis prve takve generacije. To je inovativni način studiranja s obzirom da je prilagođen potrebama pojedinaca. Drugi program je takozvani Razlikovni program, a služi onima koji imaju preddiplomski studij visoke škole kako bi mogli upisati diplomski studij ili napredni studij Modula. On je odvija tijekom jedne akademske godine. Treći program za koji smatramo da bi trebao postati posebno atraktivan je online studij. Predavanja je moguće pratiti putem interneta, što je interesantno za studente u dislociranim mjestima jer se ne gubi vrijeme na putovanje, a jedino polaganje ispita zahtjeva dolazak na fakultet. Dosad je dolazak bio obavezan u Rijeku, međutim od naredne akademske godine jedan ispitni rok održavat će se i u Bjelovaru – detaljnije je obrazložio dekan Alen Host.

Nešto više o samom studiranju u Nastavnom centru Bjelovar rekle su i studentice Maja Marglin i Ines Tuba, obje apsolventice koje trebaju najesen diplomirati.

Maja Marglin studentica je cjeloživotnog obrazovanja iz Bjelovara. Nakon preddiplomskog studija Ekonomskog fakulteta u Bjelovaru, upisala je Modul cjeloživotnog obrazovanja.
– Dala sam sve ispite, i trenutno čekam jesenski upis kako bih mogla tražiti priznavanje svih ispita, i potom se posvetiti diplomskom radu da moje obrazovanje postane formalno, odnosno da dobijem zvanje diplomiranog ekonomista. Puno mi je značilo što sam mogla studirati bez plaćanja stanarine i bez putovanja do mjesta studiranja. Zadovoljna sam programom koji je isti kao i u Rijeci, i stekli smo isto znanje kao i redovni studenti – objasnila je Maja Marglin.

Ines Tuba je pak upisala cjeloživotno obrazovanje zbog potreba posla.
– Ovaj fakultet bio mi je prilika da se usavršim u svom poslu, i da pojačam svoje znanje. Veoma sam zadovoljna i s profesorima i s programom. S obzirom na to da je program predvidio prethodno zaposlenje pojedinih studenata, predavanja nije bilo teško uskladiti s poslom, tako da sam na ovaj način dobila jedinstvenu priliku obrazovanja – rekla je Ines Tuba.

Slične objave