Crosst.hr

Noć muzeja 2017. u Bjelovaru

2017 1 noćmuzeja2017 274

Bjelovarčani uživali u izložbama, predavanjima i koncertima u Noći muzeja u Gradskom muzeju Bjelovar i Državnom arhivu Bjelovar

U cijeloj Hrvatskoj sinoć je održana 12. po redu Noć muzeja, obilježena temom pod nazivom “Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo”. Cilj ovogodišnje Noći muzeja bio je ukazati na važnost prikupljanja i očuvanja materijalne i nematerijalne tradicijske kulturne baštine, koju brojni muzeji, državni arhivi i mnoge druge ustanove čuvaju i baštine u svojim zbirkama.

U sklopu toga svoje mjesto ima i glazba i njezini stvaratelji, od povijesti do današnjih dana.

Tako je široj javnosti omogućeno da uživa u najljepšim zbirkama glazbe i njezinih velikana kroz ovu poznatu kulturnu i turističku manifestaciju pod nazivom Noć muzeja.

Više od 200 muzeja u Hrvatskoj, točnije u 111 mjesta i gradova sinoć je otvorilo svoja vrata od 18,00 do 1,00 sat nakon ponoći.

U Noći muzeja uživali i Bjelovarčani.

Tako je u 18,00 sati u Državnom arhivu Bjelovar predstavljena velika zbirka prvog bjelovarskog društva Dvojnice i Hrvatskog obrtničkog, radničkog i kulturnog umjetničkog društva Golub, Bjelovar. Izložba pod nazivom “Glazba iz arhiva” predstavila je dugogodišnju glazbenu tradiciju grada Bjelovara.

Od 19,00 sati u Gradskom muzeju Bjelovar otvorena je izložba Bjelovarski glazbeni kolaž. Uz ovu posebnu i vrijednu izložbu, građani su mogli uživati u projekciji videozapisa s nastupima Ive Robića, Boška Petrovića, i izvedbama šansona i balada za koje je stihove napisao Željko Sabol.

U prekrasnoj multimedijskoj dvorani bjelovarskog muzeja održana su predavanja i koncerti. O poznatim tradicijskim glazbalima govorio je Stjepan Večković, glazbenik i solista na tradicijskim glazbalima i čovjek koji svira, izrađuje i rekonstruira stara, hrvatska, tradicijska glazbala.
U sklopu predavanja, održan je i koncert “Stjepan Večković i Hrvatski gajdaški orkestar”.

Nakon gajdaša, do kasnih noćnih sati u Gradskom muzeju Bjelovar, posjetitelji su mogli uživati u vrhunskim izvedbama poznate ženske klape Stentoria iz Daruvara.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.