Crosst.hr

Nije san, nego java! Značajan geotermalni potencijal na lokalitetu u Velikom Korenovu

2021 03 30 bjelovar 79

GRAD BJELOVAR je osnovao tvrtku Terme Bjelovar d.o.o. u cilju razvoja programa istraživanja geotermalnih voda i pridobivanja geotermalnih voda u energetske svrhe, kao i  upravljanja budućim bazenskim kompleksom u Velikom Korenovu. Na temelju provedenih specijalističkih naftno -geoloških analiza i dostupnih podataka zaključeno je da postoji značajan geotermalni potencijal na lokalitetu u Velikom Korenovu, koji bi istražnim radovima na budućoj proizvodnoj geotermalnoj bušotini, na dubini do 1 500 metara trebali biti i definirani. Podsjetimo, za tu je bušotinu nadležno ministarstvo nedavno dalo i odobrenje.

O tom projektu, ali i općenito o već postojećoj bušotini i projektu budućih Termi, bilo je riječi na konferenciji za medije u utorak 30. ožujka u Velikom Korenovu, gdje su uz predstavnike Grada Bjelovara, bili i predstavnici svih tvrtki i ustanova koje su radile na projektu bušotina i Termi do sada, a radit će i ubuduće.

2021 03 30 bjelovar 25

Bjelovar je jedan od rijetkih gradova za koje se javno, znanstveno i činjenično zna da je bogat geotermalnom energijom. Ogromne količine tople vode nalaze se na ovoj lokaciji u Velikom Korenovu. Zajedno sa suradnicima s Geotehničkog fakulteta iz Varaždina smo napokon odlučili nešto po tom pitanju poduzeti. Došli smo u fazu u kojoj puno govorimo o pametnom gradu i zelenoj te održivoj ekonomiji. Nastojimo da upravo na ovom prostoru, ovim livadama nikne jedan pametan, inovativan i održiv projekt koji teži zelenoj tranziciji što EU ovih dana posebno naglašava putem Nacionalnog plana za oporavak i otpornost putem kojeg u Hrvatsku dolazi 45 milijardi kuna. Taj potencijal smo spremni iskoristiti u vidu izgradnje kupališta. Nekima će to možda zvučati megalomanski, no projekt je itekako ostvariv. Ne smijemo zaboraviti na Ivicu Markovinovića, našeg bivšeg pročelnika koji me prije tri godine prvi puta dovezao na farmu i govorio o velikim mogućnostima geotermalne vode. Bio je vizionar i idejni začetnik cijele ove priče. Ovdje smo do sada uložili između pet i sedam milijuna kuna. Današnja konferencija vezana je za jedan novi projekt koji radimo u suradnji s Geotehničkim fakultetom. Oko 800 metara dalje nalazi se jedna stara bušotina za koju znamo da se nalazi na dubini od 1 500 metara gdje toplina vode iznosi oko 68 Celzijeva. Između dvije i tri godine pripremali smo kompletnu dokumentaciju kako bismo ishodili dozvolu za daljnje geotermalno ispitivanje tog područja. Do faze bušenja će nam trebati oko godinu i pol dana. Znači, imamo bušotinu na dubini 500 metara gdje toplina vode iznosi 31 stupanj te bušotinu na dubini 1 500 metara sa vodom oko 68 stupnjeva. Prva bušotina podliježe Zakonu o Hrvatskim vodama, a druga Zakonu o energetici. Toplija voda biti će namijenjena u svrhu toplane kojom bi se topla voda dovodila do Bjelovara ili za izgradnju staklenika na ovom području. Uskoro ćemo vrlo vjerojatno dobiti oko 80 hektara državnog zemljišta koje će Gradu Bjelovaru biti poklonjeno upravo za gradnju staklenika, proizvodnih industrijskih hala i slično. Za dvije godine, na udaljenosti od 200 metara ćemo imati izlaz sa buduće brze ceste. Dakle, imamo jako lijepu zaokruženu priču. Također, otvaraju se novi natječaji putem kojih namjeravamo pokriti troškove izrade dokumentacije i odrađivanje bušotine. Moramo imati viziju kako želimo da izgledaju grad Bjelovar i njegova okolica, rekao je gradonačelnik Hrebak.

Nije jednostavno riskirati i uložiti određene novčane iznose, ne znajući što će se ili neće pronaći. Geotehnički fakultet u Varaždinu postoji 50 godina, no tek posljednjih godina ima tranziciju prema „zelenim poslovima“. U ovaj projekt su uključeni naši stručnjaci koji temeljem znanja i stručnosti doprinose gospodarskom segmentu gradova. Mislim da je ovo jako dobra inicijativa, poručio je Hrvoje Meaški, dekan Geotehničkog fakulteta Varaždin.

Prezentaciju kronologije nastanka projekta „Termi“ održao je  prof. dr. sc Miroslav Golub.

2021 03 30 bjelovar 56

Ova prezentacija je posvećena Ivici Markovinoviću, koji nažalost više nije sa nama. Razgovor o Termama Bjelovar započeli smo još davne 2013. godine, upravo s vašim bivšim pročelnikom Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora. Prva istraživačka studija bila je namijenjena za kompleks gradskih bjelovarskih bazena pri čemu smo istaknuli da je prostor u Velikom Korenovu potencijalno za iskorištavanje nisko-temperaturne geotermalne energije. Upravo to je bio ključan trenutak. Grad Bjelovar je od nas zatražio napišemo ekspertno mišljenje za izradu koncepcijskog rješenja, odnosno integriranog višenamjenskog korištenja i zaštite geotemperiranih voda Velikog Korenova u vidu ekonomskog i socijalnog boljitka. Tijekom 2018. godine započeo je glavni dio projekta, odnosno istraživačka studija koju je Grad Bjelovar naručio od Geotehničkog fakulteta za izradu projektne dokumentacije, ishođenje dozvola, eksploataciju i uporabu geotemperirane vode. Uz suradnji s tvrtkom Beroš, izrađena je prethodna dokumentacija programa radova u kojoj se nalazi kompletan tehnički dio radova. Voda je pronađena, nakon čega smo pristupili kemijskoj analizi. Na Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar iz Zagreba utvrđeno da je to kalcij – magnezijeva – hidrokarbonatna hipoterma. Nakon odrađivanja daljnjih koraka, izrađen je idejni projekt bjelovarskih Termi na osnovu kojeg će se raditi toplice. Jedan od ključnih elemenata svakako je i elaborat zaštite okoliša koji je u fazi ocjenjivanja. Mislim da po tom pitanju neće biti nikakvih problema. S obzirom da se potrebna energija neće moći zadovoljiti samo ovom bušotinom, cijela energetika je zamišljena na način da se dio energije koja je potrebna pokrije i plinom. Mi smo dakle kompletni postupak okrenuli, kako bismo projekt učinili zelenim. Koristit ćemo jedan hibridni sustav, fotonaponsku elektranu za pogon pumpi i svega ostalog te ćemo upotrebljavati samo geotermalnu vodu, dizalice topline zrak – zrak – voda – zrak čime cijeli projekt postaje zelen. EU podržava upravo one projekte koji u svojoj primarnoj energiji koriste više od 40 posto zelene energije. Drugi dio projekta odnosi se na izradu projektne dokumentacije za duboku bušotinu. Grad Bjelovar donio je Odluku za izdavanje dozvola za istraživanje geotermalne vode u istražnom prostoru Veliko Korenovo. Bušotina na dubini od 500 metara proizvodi geotermalnu vodu od devet litara u sekundi, što je oko 900 kubnih metara na dan temperature 31 Celzijev stupanj. Gledajući energetski, to je oko 0,75 MW toplinske energije. Za drugu bušotinu moramo napraviti kompletno istraživanje. Pretpostavljamo da bi ona bila dubine oko 1 500 metara te bi uz pomoć dubinske pumpe davala oko 20 do 25 litara vode u sekundi na temperaturi približno 70 stupnjeva. U usporedbi s prvom bušotinom, ona bi osiguravala 4 MW toplinske energije, detaljno je pojasnio Miroslav Golub.

2021 03 30 bjelovar 74

Prije dvije godine počelo se razmišljati o istražnom prostoru na ovoj lokaciji, kao i mogućim kapacitetima. Napravili smo pregled bušotina koje imaju vodna tijela i odredili prostor koji se nalazi u ovoj zoni. Prošle godine smo Republici Hrvatskoj predali prijedlog da raspiše natječaj za geotermalni potencijal. Naravno, Grad Bjelovar se na natječaj prijavio i 1. ožujka 2021. ishodio dozvolu na period od pet godina za izradu bušotine. Mi neke svoje prognoze i pretpostavke imamo, no to mora biti potvrđeno temeljem detaljnog istraživanja i analiza. U ovom istražnom prostoru ćemo odrediti lokaciju buduće bušotine. Ona će biti najpovoljnija sa ležišnog stajališta, ali i površinskog gdje su planirani budući korisnici, odnosno konzumenti. Kroz mjesec do dva biti će gotova analiza seizmike, nakon čega slijedi samo lociranje bušotine, izrada dokumentacije prema Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika za izradu bušotine. Dokumentacija je vrlo zahtjevna i sastoji se od pet do šest elaborata i radova koji podliježu provjeri kod nadležnih ministarstava. Proces otprilike traje oko godine dana. Očekujem da ćemo u proljeće slijedeće godine imati kompletnu dokumentaciju, a to znači lokacijska dozvola za izradu bušotine i provjereni rudarski projekt na temelju kojeg se mogu započeti rudarski radovi izrade bušotine. Petogodišnje istraživanje s kompletnom infrastrukturom procjenjuje se na oko 20 milijuna kuna. Prema našim izračunima, povrat sredstava bio bi ostvaren kroz četiri do pet godina, zaključuje Mladen Škrlec, stručnjak za geotermička istraživanja.  

 • 2021_03_30_bjelovar_13
 • 2021_03_30_bjelovar_47
 • 2021_03_30_bjelovar_25
 • 2021_03_30_bjelovar_56
 • 2021_03_30_bjelovar_74
 • 2021_03_30_bjelovar_6
 • 2021_03_30_bjelovar_76
 • 2021_03_30_bjelovar_75
 • 2021_03_30_bjelovar_79
 • 2021_03_30_bjelovar_86

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.