Crosst.hr

Natjecanje orača – Piskač ponovo prvi

oraci 2016 01

15. natjecanje orača i 7. natjecanje u oranju konjskom zapregom održano je 19. kolovoza u Slovinskoj Kovačici, na području općine Nova Rača.

29 natjecatelja okupilo se kako bi odmjerili snage u oranju plugovima ravnjacima, premetnjacima te konjskim zapregama, a otvorenju natjecanja su uz domaćina načelnika Općine Nova Rača Darka Knežića nazočili i pomoćnik ministra poljoprivrede Mario Njavro, saborski zastupnici Anka Mrak Taritaš i Dario Hrebak, župan Damir Bajs i zamjenik Neven Alić, te predsjednik Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača BBŽ-a Miro Kolić.

U uvodnom obraćanju nazočnima načelnik Darko Knežić napomenuo je kako je ovo drugi put da se natjecanje održava na području općine Nova Rača, te zahvalio Županiji na pruženoj prilici, i okupljenima na podršci natjecateljima. Predsjednik udruge orača Miro Kolić također je pozdravio sve nazočne, zahvalio pomoćniku ministra na dolasku na jedno od najvećih natjecanja orača te mu poručio kako iskustvo koje stekne danas na terenu prenese u Ministarstvo i uključi i to iskustvo u daljnje planove i razrade proračuna. Osvrnuo se i na dugogodišnju tradiciju natjecanja u oranju koju je pokrenula upravo Bjelovarsko-bilogorska županija.

– Ovo više nije natjecanje koje se odvija slučajno. Ovo postaje tradicija, postaje ono što će ovaj kraj pronijeti i dalje, a to smo već i učinili nastupima na državnim i svjetskim natjecanjima. Stoga vam u ime udruge želim uspješan rad danas – rekao je Miro Kolić.

Josip Komljenović u ime Savjetodavne službe rekao je kako su zapravo svi natjecatelji koji sudjeluju već pobjednici, a s obzirom na velik broj okupljenih danas zahvalio je svojim kolegicama i kolegama iz Savjetodavne službe ostalih županija na dolasku i pomoći pri ocjenjivanju natjecanja. Voditelj natjecanja Dario Padro izrazio je zadovoljstvo što vidi puno novih lica među natjecateljima, i upravo stoga detaljnije je ponovio pravila natjecanja.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Mario Njavro zahvalio je na gostoprimstvu, te rekao kako Ministarstvo poljoprivrede i dalje planira podupirati natjecanje orača u cijeloj državi. Istaknuo je i važnost oranja u pravilnoj agrotehnici, rekavši kako je svaka daljna edukacija u tom smislu je dobrodošla i doprinosi konkurentnosti i dohodovnosti naše poljoprivrede. – U tom vidu želim puno uspjeha natjecateljima, i onim najboljima želim puno uspjeha na državnom natjecanju koje će se održati u Velikoj Gorici krajem kolovoza – poručio je Mario Njavro.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs zahvalio je partnerima u organizaciji natjecanja orača, i pozdravio sve orače i jednu oračicu koji su prisustvovali natjecanju.

– Zadovoljstvo mi je iskazati da je upravo na prijedlog ljudi našeg kraja započelo ovo natjecanje, a pridružilo nam se 17 županija. Bjelovarsko-bilogorska županija je poljoprivredna županija. Ona je vodeća u stočarstvu, proizvodnji mlijeka i mnogim drugim stvarima. Ponekad me zato pitaju kako to da nas zanima ratarstvo. Pa bez dobrog ratarstva nema ni dobrog stočarstva. To je ono što treba podcrtati. Što se toga tiče, očito se nemamo čega sramiti. Imali smo državne prvake i predstavljali Hrvatsku u inozemstvu, i nismo nigdje podbacili. Želim da ovo natjecanje, za koje mi se čini da će biti najbrojnije u Hrvatskoj, iznjedri i dobrog predstavnika za državno natjecanje, i želim da ostanemo u tradiciji našeg kraja za koju se moramo svi brinuti – rekao je župan Bajs, i otvorio natjecanje orača.

Orači su nakon otvaranja krenuli u povorci prema parceli Darka Bišćana na kojoj se održalo natjecanje. Stručna komisija natjecanja orača bodovala je kao i uvijek razne parametre, točnije njih 13, koji se moraju dobro odraditi kako bi oranje bilo obavljeno prema pravilima struke. Neki od parametara su otvaranje prve brazde, pravac oranja, izgled sloga, zaoravanje biljnih ostataka, te ulaz i izlaz. Vodeći računa o svemu od navedenog i puno više toga, u popodnevnim satima suci su donijeli odluku bodovanjem i odlučili kako je pobjednik natjecanja u oranju plugovima ravnjacima Željko Krapec iz Severina, natjecatelj pod rednim brojem 10, a slijede ga Zoran Kosanović i Josip Abramović. Plugovi premetnjaci kao druga kategorija iznjedrili su ponovo kao pobjednika Zorana Piskača iz Prgomelja, a drugo i treće mjesto zauzeli su Žarko Mavrin i Dario Borovac. Za kraj, pobjednički rezultat u natjecanju oranja konjskim zapregama postigli su Ivica i Jure Capan iz Ivanske, a slijede ih Ivan Despetović i Tihomir Gubić.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.