25. travnja 2018

Nastavlja se toplo- hladna faza između HDZ-a i župana Bajsa

 

 

Nakon što je HDZ, HSS i HSLS održao konferenciju za novinare na temu ŽUC-a, župan Damir Bajs je komentirao da je u svemu tome sudjelovao i HDZ-e.  

Na izjavu Bajsa, stigao je brzi odgovor iz HDZ-a, koji glasi ovako:

­­­­­­­­­­­­­­­­­­

 

 

Smjenom Upravnog vijeća župan Bajs priznao

odgovornost za loše stanje u ŽUC-u

 

Ovotjednim istupom kojim smo ukazali na utvrđene nepravilnosti i neodrživost stanja u Županijskoj upravi za ceste Bjelovarsko-bilogorske županije, izazvali smo zakašnjelu i nedovoljnu reakciju župana Bajsa. Naime, prema izvješću medija župan je priznao da je državna revizija utvrdila nepravilnosti u Županijskoj upravi za ceste te je zbog toga dao i nalog za njihovo otklanjanje. Istodobno je najavio da će zbog toga što se nisu sastali duže od godinu dana, a trebali su barem jednom u tri mjeseca, odmah smijeniti članove Upravnog vijeća. Postavlja se pitanje – što je dosad čekao?

Sasvim je izvjesno da je morao biti upoznat ne samo s tim da se Upravno vijeće ne sastaje i ne radi svoj posao, nego i sa svim ostalim pojedinostima o tome što se i kako radi u ŽUC-u. Iako je svojom reakcijom potvrdio svu opravdanost našeg istupa, želimo ovim putem jasno reći da je Upravno vijeće najmanji krivac za neodrživost stanja u ŽUC-u. Najveći krivac i najviše odgovoran za loše stanje je sam župan. Po njegovom nalogu je u travnju 2015. za vršitelja dužnosti ravnatelja imenovan županijski pročelnik za graditeljstvo Mladen Marušić, dakle osoba od njegovog povjerenja i upravo njih dvojica snose najveću odgovornost.

Župan danas tvrdi da je najveći problem ŽUC-a kredit podignut još 2011. čime pokušava odgovornost prebaciti na druge, no to jednostavno ne drži vodu. Problem su stvorene obveze u visini od 36 milijuna kuna od čega na kredit otpada 15 milijuna. Da bi se podmirilo obveze, ŽUC će morati odustati ne samo od izgradnje i uređenja novih cesta, nego i od redovitog održavanja već postojećih prometnica od kojih su neke u izrazito lošem stanju. I stoga je posve jasno da je pravi i najveći problem zapravo loše upravljanje ŽUC-em, no to je ono što župan ne želi vidjeti jer to jasno i nedvojbeno govori o njegovoj odgovornosti i njegovom neradu.

I na kraju još jedan važan detalj. Ako župan doista smatra da je kredit problem za ŽUC, zašto onda gura bjelovarsku Opću bolnicu u kreditno zaduženje. Na koga misli svaliti krivnju kada kredit bolnici postane problem?

Predsjednik ŽO HDZ-a BBŽ i saborski zastupnik

Miro Totgergeli

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *