20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Nastavit ćemo s projektom bolnice, škola i dvorana poruka je Narodne koalicije iz Bjelovara

2016 07 SDPMARAS2016 17

Izbor je vrlo jednostavan – da li građani žele kaos koji je trajao proteklih osam mjeseci ili žele stabilnost i sigurnost, odnosno siguran smjer – poručio je iz Bjelovara Gordan Maras.

U prostorijama SDP-a Bjelovarsko-bilogorske županije održana je u četvrtak 28. srpnja tiskovna konferencija “Siguran smjer – Javno privatno partnerstvo – projekti lokalnog razvoja“. Konferenciji su prisustvovali saborski zastupnici SDP-a Gordan Maras i Vedran Babić, te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić (HSS) zajedno s drugim predstavnicima Narodne koalicije, načelnikom Općine Veliki Grđevac Marijanom Dautancem (HNS) i Nedjeljkom Kuštovićem (HSU).

-Ona poruka koju želimo poslati odavde je vrijeme da Hrvatska doživi promjenu prema stabilnosti i sigurnosti. Želimo da naša domovina funkcionira i da se stvari kreću prema naprijed, od gospodarstva i zapošljavanja, do poljoprivrede. Ovo je najšira moguća koalicija i zato ju zovemo „Narodna“. Očekujemo pobjedu na ovim izborima, uz respekt prema ostalim takmacima. Ističemo dvije ključne stvari, a to su gospodarstvo i obrazovanje. Jedno bez drugog ne ide. Gospodarstvo smo uspjeli već pomaknuti, a ono se mora dalje temeljiti na EU fondovima, lokalnom razvoju i projektima uz pomoć javno-privatnog partnerstva što je posebno bitno za ovu županiju. Ono što je prošla Vlada zaustavila mi ćemo nastaviti, a pritom prvenstveno mislim na projekt bjelovarske bolnice. Taj projekt nastavit će se odmah u rujnu, i bit će na najbolji mogući način na raspolaganju građanima županije. Nadalje tu su i projekti javno-privatnog partnerstva između županije i države za sedam osnovnih i četiri srednje škole. Projekti su bez razloga i obrazloženja zaustavljeni, međutim i to će se promijeniti. Narodna koalicija će biti ona koja će preuzeti upravljanje zemljom nakon izbora. Izbor je vrlo jednostavan – da li građani žele kaos koji je trajao proteklih osam mjeseci ili žele stabilnost i sigurnost, odnosno siguran smjer – poručio je iz Bjelovara Gordan Maras.

Nazočne je na predstavljanju koalicije pozdravio i HSS-ov Stjepan Kožić, poručio kako se planiraju zalagati za poljoprivredu stavljajući na prvo mjesto bolje funkcioniranje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Pritom je istaknuo pronalazak rješenja za balans u stočarstvu koje je temeljna grana ovog kraja, uzimajući pritom u obzir i proizvodnju mlijeka.
-Zalagat ćemo se i za zadržavanje postojećeg ustrojstva lokalne samouprave, uz možda određene korekcije vezane uz nadležnost poslova. Potrebno je napraviti kvalitetne analize po tom pitanju, a ne jednostavno promijeniti ustroj, jer se dosad nije baš nužno uzimalo u obzir koliko su županije, gradovi i općine napravili za svoje zajednice i kako bi te sredine danas izgledale da se nije napravilo to što je – rekao je Stjepan Kožić, poručivši kako će se zajednički dogovarati i usuglašavati oko svih segmenata programa koji će biti prezentiran idući tjedan.

Predsjednik županijskog odbora HNS-a i načelnik Općine Veliki Grđevac Marijan Dautanac rekao je kako će se stranka kao i cijela koalicija zalagati za ruralni razvoj.
-Trebamo više ulaganja u naše ruralne sredine kako bismo spriječili iseljavanje naših mladih van. Trebaju nam prilike da projektima podignemo standard u našim sredinama, a ne da se projekti poput javnih radova, energetske učinkovitosti kuća i sličnih zaustavljaju. Očekujemo da će naredna Vlada Narodne koalicije posvetiti više pažnje komunalnoj i društvenoj infrastrukturi manjih općina i gradova, te decentralizirati dio sredstava. S obzirom da se ranije krenulo tim tragom, nadamo se da će naši ljudi povjeriti svoj glas Narodnoj koaliciji – rekao je Marijan Dautanac.

Nedjeljko Kuštović u ime HSU-a kroz Narodnu koaliciju očekuje popravljanje standarda umirovljenika, rekavši kako su prije ovog saziva Vlade umirovljenici počeli dolaziti na svoje, a taj trend je trebalo nastaviti. Stoga poručuje da je glas za Narodnu koaliciju i iskusne ljude koje ona okuplja doista glas za ukupni boljitak. Gordan Maras poručio je kako će umirovljenici doista imati podršku Narodne koalicije, nastavit će se briga o njima, što će rezultirati njihovim boljim statusom, te dao za usporedbu HDZ koji ni nema umirovljeničku stranku u svojoj koaliciji.

Vedran Babić podsjetio je i zatražio ponovno povjerenje građana iz, kako kaže, jednog jedinog razloga a to je odnos Vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem i ove Vlade prema našoj županiji.
-Svi glavni infrastrukturni projekti u ovih osam mjeseci su zaustavljeni, a tu su i ranije spomenuti kapitalni projekti poput bolnice i Javno-privatnog partnerstva. Osobno sam podnio amandman za projekte, ali nitko iz bivše Domoljubne koalicije nije ih podržao. Tu je i Daruvarski veteranski centar koji je bio prvi zamišljen u ideji bivšeg ministra Freda Matića, koji je jako bitan za naš kraj. Tu je bilo predviđeno i zapošljavanje 60-ak djelatnike medicinske struke. Uvjeren sam da će građani uvidjeti taj odnos sada tehničke Vlade i Domoljubne koalicije prema razvoju našeg kraja – zaključio je Vedran Babić.

Na pitanje o kandidacijskim listama Gordan Maras je rekao kako će za razliku od prošli put SDP vjerojatno dati i listu kandidata sa kandidatima iz Bjelovara, što će biti objavljeno na internetskim stranicama nakon Glavnog odbora stranke.
-Tu će biti poznatih ali i novih lica u skladu s koalicijom. Uvažavamo naše protivnike, ali ovo će biti najjača i najšira koalicija do sada. Pokrivamo široki spektar birača i bit ćemo pobjednička lista. Nakon sedam mjeseci eksperimenta i maltretiranja građana, HDZ i Most ponovo žele zajedno mandat kao da se ništa nije dogodilo, a siguran sam da građani neće ponovo htjeti takvu kombinaciju – rekao je Gordan Maras.

Pozdravlja smanjenje parafiskalnih nameta koje je trenutno donešeno, neovisno da li je ono dio kampanje ili ne, ali najavljuje kako će Narodna koalicija nastaviti s rasterećenjem gospodarstvenika, počevši od ukidanja obaveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Kompromitiranost pojedinih članova SDP-a nije želio komentirati dok se na Glavnom odboru na donesu kandidacijske liste da se vidi tko će biti kandidat na izborima, poručivši kako ni u HDZ-u jedna lasta ne čini proljeće.

Slične objave