Crosst.hr

Nakon trideset godina kreće velika obnova Doma za starije osobe Bjelovar vrijedna preko 13 milijuna kuna

2018 dom umirovljenika 36

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja uspješan niz povlačenja europskih sredstava, pa je tako u radnom posjetu županiji ponovno boravio direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš koji je u prisustvu župana Damira Bajsa potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Energetska obnova zgrade Doma za starije osobe Bjelovar”.  

Projekt je vrijedan 13.276.142,36 kuna od kojih je od strane Fonda osigurano 7.690.302,40 kuna, dok ostatak sredstava od 5.585.839,96 kuna kao osnivač ustanove na sebe preuzima Bjelovarsko-bilogorska županija.

 

Energetska obnova Doma umirovljenika u Bjelovaru tako donosi niz radova na spomenutoj zgradi, praktički od temelja do krova, a podrazumijeva:

– Cjelovitu rekonstrukciju ovojnice zgrade što uključuje i toplinsku izolaciju zidova pročelja
– Zamjenu stolarije na zgradi doma umirovljenika
– Toplinsku izolaciju krova
– Zamjenu postojeće plinske kotlovnice s novom energetski učinkovitijom
– I druge popratne radove

 

dom

Prvi je to ozbiljniji zahvat obnove Doma za starije osobe u Bjelovaru od njegovog otvorenja prije trideset godina. Donijet će to novi standard življenja i ugodniji boravak za 260 korisnika Doma, ali i 76 zaposlenika.  Posljednjih trideset godina Dom se bavi pružanjem stanovanja, prehrane, njege, brige o zdravlju za naše građane treće životne dobi.

2018 dom umirovljenika 46

Tako je v.d.ravnateljice Doma za starije osobe Bjelovar Vesna Trnski pohvalila projekt istaknuvši da je hvalevrijedan za sve sadašnje i buduće korisnike Doma i da će im omogućiti ugodniji, bolji, jeftiniji život u ovoj ustanovi.

– Sve to ne bismo mogli ostvariti bez pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Bjelovarsko-bilogorske županije. Radit ćemo novu fasadu, promijenit ćemo kompletnu stolariju koja je stara 30 godina, promijenit ćemo našu kotlovnicu i rasvjetna tijela. To je dio onoga što je ušlo u projekt. Za sve ostalo što bude potrebno ulagat ćemo tijekom idućih godina, istaknula je Trnski.

2018 dom umirovljenika 6

Početak obnove Doma veseli i sadašnje korisnike, pa je tako Ankica Švedić istaknula da to za nju znači kao da joj je netko poklonio nešto najbolje na svijetu.

– Neće više biti puhanja vjetra, neću morati stavljati dvije deke ispod balkonskih vrata i neću se morati sa tri pokriti, bit će puno bolje.

Govoreći o europskim projektima koje provodi Bjelovarsko-bilogorska županija, obnova Doma za starije osobe Bjelovar jedan je u nizu, jer Bjelovarsko-bilogorska županija ima ukupno ugovoreno preko 400 milijuna kuna projekata.

Veliki dio sredstava za te projekte posebice u obnovi zgrada u školstvu i zdravstvu osigurano je putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u kojem je u zadnjem natječaju osigurano financiranje za ukupno 27 projekata vrijednih 105 milijuna kuna, a ako bi tom iznosu dodali i ranije natječaje Fonda onda odobreni projekti dostižu financijska sredstva u iznosu od 150 milijuna kuna. Takav angažman u prijavama, ali i povlačenju sredstava svrstao je Bjelovarsko-bilogorsku županiju kao drugu županiju u Hrvatskoj po prijavama, ali i povlačenju sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Samim time županija postaje jedno veliko gradilište jer praktički neće biti niti jedne općine niti grada u kojemu Bjelovarsko-bilogorska županija neće voditi investicije energetske obnove uspješno koristeći europska sredstva.

Više je pojasnio župan Damir Bajs koji rekao da je Bjelovarsko-bilogorska županija prije pet godina bila zadnja u povlačenju sredstava Europske Unije u Hrvatskoj.

2018 dom umirovljenika 17

– Sada, sa 400 milijuna kuna potpisanih ugovora o provođenju tih projekata mi smo među uspješnijima u Hrvatskoj. Istaknuo bih da je 150 milijuna kuna ugovora vezano za projekte energetske učinkovitosti. To je jedan od najvažnijih projekata koje Županija vodi i mi smo iskoristili šansu da u 27 odobrenih projekata,a sada najvećim dijelom i potpisanih, povučemo sredstva koja nam se nude i koja omogućavaju da  sve naše ustanove u školstvu, zdravstvu,a  sada i kada govorimo o skrbi za naše starije u našem Domu damo jedan novi standard. Kada govorimo o ovom projektu reći ću da sadržava prvu ozbiljnu rekonstrukciju nakon 30 godina.  Inače, ovo je najveća investicija u županiji kada govorimo o energetskoj obnovi bilo kojeg objekta u školstvu i zdravstvu, naglasio je župan Bajs.

O projektima Bjelovarsko-bilogorske županije i povlačenju sredstava govorio je i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

2018 dom umirovljenika 20

– Često dolazim ovdje u Bjelovarsko-bilogorsku županiju i uvijek iznova ponovim da je glavni razlog tome što imate jako puno prijavljenih projekata. Vi ste po broju prijavljenih projekata i količini novca koje ste uspjeli osigurati da dođu u vašu županiju na razne objekte jedni od najuspješnijih. Očito imate znanje, energiju, sposobnost da pripremite projekt i mi u Fondu kada vidimo da je Bjelovarsko-bilogorska županija ta koja je podnositelj projekta, nemamo grč da će tu biti cijeli niz problema nego ćemo vrlo brzo i jednostavno vidjeti da je projekt dobro pripremljen. Znate koncept, trudite se i uporni ste. Pohvalio bih i vašeg zamjenika župana koji ne bira mjesto ni vrijeme da se bori za vašu županiju.  S vama je zadovoljstvo surađivati.  Želim naglasiti da s obzirom na sve javne pozive koji su do sada bili obznanjeni, činjenica je da su jedinice lokalne i regionalne samouprave do jedne granice već iscrpili svoj fiskalni kapacitet. Tih 40 posto ili 15 posto ovisno o tome o kakvom javnom pozivu govorimo je potrebno osigurati. To znači da vaša Županija, odnosno vaš župan daje maksimum svog truda jer vi se i dalje uporno javljate, i dalje nalazite ta sredstva u svom proračunu. To znači da jako dobro gospodarite vašim novcem, naglasio je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 • 2018_dom_umirovljenika_6
 • 2018_dom_umirovljenika_17
 • 2018_dom_umirovljenika_19
 • 2018_dom_umirovljenika_20
 • 2018_dom_umirovljenika_36
 • 2018_dom_umirovljenika_40
 • 2018_dom_umirovljenika_43
 • 2018_dom_umirovljenika_46
 • 2018_dom_umirovljenika_68

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.