20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Najbolja putopisna reportaža 2016. godine je Saše Pjanića o – Bilogori!

2017 3 sašapjanić2017 97

Nagradu za najbolju putopisnu reportažu u 2016. godini primio je putopisac i fotograf Saša Pjanić za foto-putopisnu reportažu „Bilogora – ljepota slobodnog spusta“

U petak 10. ožujka u maloj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije organizirana je dodjela nagrade „Marko Polo grand prix“. Nagradu za najbolju putopisnu reportažu u 2016. godini je primio putopisac i fotograf Saša Pjanić za foto-putopisnu reportažu „Bilogora – ljepota slobodnog spusta“. Reportaža je objavljena u putnom magazinu Croatia Airlinesa, zbog čega su je tijekom tri mjeseca imali priliku pročitati deseci tisuća putnika diljem svijeta. Bjelovarsko-bilogorska županija time je dobila izvrsnu promociju svojih turističkih atrakcija.

Nagradu „Marko Polo grand prix“ od 2010. godine dodjeljuje hrvatski ogranak Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu – FIJET. Nagradu je ta Saši Pjaniću ovom prigodom uručila predsjednica FIJET-a Hrvatska, i potpredsjednica Svjetskog FIJET-a, Tina Eterović-Čubrilo, zajedno sa županom i predsjednikom Turističke zajednice BBŽ Damirom Bajsom, te direktoricom Turističke zajednice BBŽ Jasnom Vaniček-Filom.
– Turistička zajednica BBŽ znala je za stvaranje ove priče i odlučili smo ju kandidirati na ovom natječaju. Saša Pjanić dobio je nagradu, međutim kako je tada bio na drugom putovanju, odlučili smo ga danas predstaviti i ono što je napravio. Radi se o reportaži koja je na desetak stranica na hrvatskom i engleskom jeziku popraćena sjajnim fotografijama. Reportaža opisuje ljepote Bilogore, i njena seoska turistička domaćinstva kroz jedno ciklo-putovanje – objasnila je Jasna Vaniček-Fila.

– Danas sam ovdje došla s velikim ponosom čestitati i Saši Pjaniću i vodstvu vaše Županije i Turističke zajednice što su imali priliku na ovaj način svjedočiti novom otkrivanju svih ljepota vaše županije. Ova nagrada nazvana je imenom Marka Pola jer je on za nas prvi slavni svjetski putopisac. Nagradu dodjeljujemo da potaknemo hrvatske novinare i putopisce da pišu o svojim krajevima, a nagrađujemo i strane novinare koji pišu o Hrvatskoj, i to pogotovo o manje komercijalnim turističkim krajevima jer imamo divne krajeve i gastronomiju i zapravo jako malo znamo o svojoj državi. Ove godine namjerno smo stoga napravili korak prema županijskim turističkim zajednicama , a gospođa Jasna Vaniček-Fila bila je među rijetkima koja se prva javila. Kroz reportažu Saše Pjanića mogli smo tako divno upoznati Bilogoru do mjere do koje ju možda i vi iz ovog kraja ne poznajete, i na tome mu čestitamo – poručila je Tina Eterović-Čubrilo.

Sa udrugom je još kao bivši ministar turizma surađivao i župan Damir Bajs, te je stoga izrazio veliko zadovoljstvo što je županija danas imala priliku ugostiti predsjednicu FIJET-a Hrvatska povodom dodjele jedne ovako značajne nagrade za našeg pisca i naš kraj.
– Uvjeren sam kako je naš kraj najljepši kraj Hrvatske, ali lijepo je to vidjeti zabilježeno na ovako poseban način fotografijom i perom, i dobiti takvu potvrdu. Mislim da će se i deseci tisuća putnika Croatia Airlinesa zapitati kada bi mogli doći ovdje. Ono što mi se posebno sviđa je što je priča toplo napisana, ljudski pristup čovjeka koji je gotovo autobiografski sastavio priču jer ipak on je naše gore list. Zahvaljujemo se Saši na tome – rekao je župan Damir Bajs.

Saša Pjanić rođen je 1973. u Virovitici, 14 godina živio je u Bjelovaru, i tijekom tog vremena počeo se baviti fotografijom u fotoklubu „Iris“. Od najranijih dana bavljenja fotografijom za svoje radove osvaja nagrade.
– Ja sam fotograf, ali ne onaj koji smatra da slika govori tisuću riječi. Fotografija je jedno, riječ je drugo, to su dva različita izražajna sredstva koja imaju svoju moć i svoju draž. Ovdje sam pokušao spojiti jedno i drugo, u svoju osobnu priču koja ima svrhu podići kraj u kojem sam odrastao, u kojem imam puno prijatelja koji se i bave turizmom i promocijom bilogorskih vrijednosti i sadržaja. Drago mi je da je na ovakav način priča praktički godinu dana živjela kroz medije. Ljudi ovog kraja su se prihvatili posla u različitim branšama i napravili proizvod koji je odlično zamišljen i rezultiralo je time da se o ovom kraju govori. Reportaža je nastajala spontano, prvo fotografije, potom priča, a nakon toga i ideja o objavi za Croatia Airlines magazin s kojim surađujem dugi niz godina. Ispalo je divno, i drago mi je to zbog mog kraja, koji se proteže kroz tri županije, i koji zaslužuje svoj brandirani trade-mark jer ima sve i prekrasan je – emotivno je dodao Saša Pjanić.

Slične objave