Crosst.hr

Najavljeno Balkansko prvenstvo u daljinskom jahanju 2016.

daljinsko jahanje bjelovar 18

Najbolji natjecatelji stižu na Balkansko prvenstvo u daljinskom jahanju koje će se održati na stazama i terenima Sportsko rekreacijskog centra Kukavica, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 8. listopada, 2016. godine

Na prostoru SRC Kukavica u Općini Velika Pisanica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u utorak je održana konferencija za novinare na kojoj je Damir Bajs, Bjelovarsko-bilogorski župan i počasni predsjednik organizacijskog odbora Balkanskog prvenstva najavio prestižni sportski događaj koji će se održati na stazama i terenima Sportsko rekreacijskog centra Kukavica, 8. listopada 2016. godine.

Na ovo natjecanje već su krenuli brojni vrhunski jahači iz Turske, Grčke, Bugarske, Rumunjske, Moldavije i drugih zemalja koje pripadaju Balkanskom zemljopisnom položaju.
– Bjelovarsko-bilogorska županija odabrana je za ovo prestižno sportsko natjecanje iz više razloga, a jedna od njih je i odličan geografski položaj i prekrasni tereni na kojima je bilo moguće napraviti dobre konjičke staze dužine 40 i 30 kilometara i na kojima će se održati natjecanje u subotu.

Hrvatski konjički savez koji je organizator utrke povjerio je ovu zahtjevnu zadaću Konjičkom savezu Bjelovarsko-bilogorske županije koji ima veliko iskustvo u organizaciji brojnih natjecanja u daljinskom jahanju.

Josip Trogrlić, predsjednik Konjičkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije rekao je kako je to prvo takvo veliko natjecanje u daljinskom jahanju u Republici Hrvatskoj.
– Naša županija je uvijek bila prva u konjičkom športu i prema Federation Equestrian International (Međunarodna konjička federacija) svrstala je Hrvatsku teritorijalno na Balkanski poluotok. Do sada je jedanaest zemalja prijavilo svoje natjecatelje, a uz njih Austrija, Italija i Slovenija te Mađarska bit će promatrači, suci ili drugo osoblje na utrci. Natjecanje je na sto kilometara, trči se jedan krug od 40 kilometara i dva kruga od trideset kilometara. Zahvaljujem Damiru Bajsu, bjelovarskom županu koji je prije godinu i pol potpisao sporazum sa Hrvatskim konjičkim savezom koji je bio organizator, a pokrovitelj naša županija da se to natjecanje održi upravo ovdje na Kukavici gdje je i počelo daljinsko jahanje kada je formirana Udruga Bilogora Papuk. Zahvaljujem i dožupanu Nevenu Aliću. Također, moram istaknuti čovjeka koji je operativno odradio sve što je dogovoreno, velikom brzinom. To je načelnik Općine Veliki Grđevac, Marijan Dautanac. Sve što smo trebali i tražili, načelnik je odradio. Uz načelnika Općine Veliki Grđevac, veliki posao odradio je Fredi Pali, predsjednik Sportske zajednice BBŽ i Matija Jasenko, direktor SRC Kukavica, rekao je Josip Trogrlić, predsjednik Konjičkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije.

Damir Bajs, Bjelovarsko-bilogorski župan rekao je kako je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pripala čast da se na području njenog teritorija održi Balkansko prvenstvo u daljinskom jahanju.
– Konjički savez naše županije je to predložio, a Hrvatski konjički savez je prihvatio. Temeljem toga mi smo potpisali sporazum o suradnji. Taj sporazum je predvidio sve ono što mi kao županija moramo s naše strane napraviti da bi se ovo prvenstvo stvarno i dogodilo. Radi se o međunarodnom natjecanju visokog ranga s natjecateljima iz niza zemalja. To potvrđuje činjenicu da Hrvatska ima što reći o konjičkom sportu. Kada govorimo o našem području, našem savezu i konjičkom sportu, treba podcrtati da smo izrazito jaki u daljinskom jahanju kao što je rečeno jedni od najjačih u Hrvatskoj. Sve ono što je napravljeno od staza do sportskih uspjeha to i potvrđuje. Imamo pravo reći da ćemo 8. listopada imati najbolje jahače ovog dijela Europe u našem kraju. Ovog svega ne bi bilo da nije naših ljudi koji uz potporu županije nose najveći teret ovog natjecanja sa HKS-om i Konjičkim savezom BBŽ. Josip Trogrlić dao je puno i zahvaljujemo mu se na ideji i provedbi istog. To je za mene i jedna velika promocija našega kraja. Mi smo tradicionalno kraj u kojem je konjički sport temeljem povijesnih okolnosti jak. Konjički sport je u službi turizma i u službi sporta. Ponosni smo na ovo natjecanje, rekao je župan Damir Bajs prigodom najave Balkanskog prvenstva u daljinskom jahanju.

Natjecanje počinje u subotu, 8. listopada, 2016. u sedam satu ujutro, a pozvani su svi koji vole konjički sport.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.