20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Najavljeni 9. Dani meda u Bjelovaru

2016 09 danimeda2016 21

9. Dani meda – Pčelari gradu Bjelovaru od 30.09.2016. do 1. listopada, 2016. I to u središtu Bjelovara

Ovogodišnji Dani meda u gradu Bjelovaru odvijat će se pod nazivom „Pčelari Gradu Bjelovaru“. Radi se o manifestaciji koja se održava 9. put, a kako je ovogodišnje održavanje vezano uz proslavu 260. obljetnice Grada Bjelovara, uvršteno je i u službeni program proslave. Manifestacija će se održati 30. rujna i 1. listopada u parku na Trgu Eugena Kvaternika, a više o samoj manifestaciji rekli su na tiskovnoj konferenciji u maloj vijećnici Grada Bjelovara 22. rujna čelnici Grada Bjelovara.

Tiskovnoj konferenciji nazočili su gradonačelnik Antun Korušec, zamjenice Jasna Višnjević i Lidija Novosel, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Sonja Novak, te predsjednik Pčelarske udruge „Bilogora“ Bjelovar Milan Jantolek, i njegova suradnica Ljubica Martinčević.

-Grad Bjelovar je i ove godine pokrovitelj manifestacije Dani meda. Time želimo ukazati na važnost korištenja pčelinjih proizvoda koje nastojimo poticati, kao i očuvati okoliš. Kad ima pčela to znači da je i naš okoliš zdrav, a korištenjem meda i pčelinjih proizvoda i mi postajemo zdraviji. Grad Bjelovar je to prepoznao pa u okviru svojim mogućnosti podržavamo rad Udruge na više načina. Osim prostora u Centru udruga koji subvencioniram, promoviramo i proizvode na štandu Grada Bjelovara na Bjelovarskom sajmu, i gradskim manifestacijama. Ove godine smo također udruzi odobrili sredstva za organiziranje ove manifestacije na Javnom pozivu za financiranje programa ili projekata udruga, u iznosu od 6.950,00 kuna. Vjerujem da će i ova manifestacija doprinijeti vama pčelarima bolju prodaju meda, a nama kupcima sigurnost da smo kupili pravi i kvalitetan domaći med. Želim vam dobro poslovanje i nadasve zdravlje u obitelji – rekla je zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević, pozvavši sve građane da posjete Dane meda.

Pčelarska udruga „Bilogora“ Bjelovar broji 156 članova, i oko 120.000 košnica, a nakon ulaska u EU povećao se i izvoz naših pčelara. Dani meda redovito se organiziraju, a predsjednik udruge Milan Jantolek srdačno je zahvalio čelnicima Grada na redovitoj potpori u organizaciji.
-Proistekli smo iz bogate povijesti bavljenja pčelarstvom na ovom području. Iako nam protekle godine nisu naklonjene, i imamo problema s vremenskim uvjetima, ipak nastavljamo s održavanjem Dana meda. Posjetitelji će moći razgledati med i ostale pčelinje proizvode, degustirati, i kupiti ono što žele. Cilj nam je upoznati javnost s našim proizvodima, ukazati na bitnost očuvanja okoliša, poticati na korištenje pčelinjih proizvoda, okupljanje i edukacija djece i odraslih o važnosti pčela u eko-sustavu te dobrobiti korištenja pčelinjih proizvoda.

Sam program manifestacije zamišljen je u više etapa. 30.rujna u 8 sati počinje pčelarska radionicom i predavanje o pčelama za 3. razred osnovne škole. Kroz radionicu će proći oko 300 učenika. Manifestaciju će obilježiti cjelodnevna degustacija, a u 16 sati održat će se dva stručno-edukativna predavanja za pčelare u velikoj vijećnici Grada Bjelovara. U subotu 1.listopada će se pak održati degustacija i prigodna prodaja od 9 do 16 sati. U slučaju kiše štandovi se sele pod arkade Gradske uprave. Očekuje se desetak izlagača iz Pčelarske udruge „Bilogora“ Bjelovar, te otprilike isto toliko izlagača iz susjednih udruga.

Slične objave