Crosst.hr

Najavljena obnova Osnovne škole Sirač

2016 10 sirac 5

Održana prva konferencija vezana za obnovu Osnovne škole Sirač

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prisustvovao je na početnoj konferenciji projekta – Poboljšanje energetskih svojstava zgrade na kojoj je najavljena obnova zgrade Osnovne škole Sirač. Riječ je o najvećem i najvrjednijem projektu školo-gradnje u našoj županiji ove godine.

Osnovnoj školi Sirač temeljem natječaja odobreno je 1.655.344,57 kuna a sredstva stižu iz tri izvora:

a) Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati će 939.239,36 kuna
b) Europski fond za regionalni razvoj projekt će sufinancirati sa 469.619,98 kuna
c) dok će Bjelovarsko-bilogorska županija pokriti 246.485,53 kuna.

Projekt obnove podrazumijeva ulaganja u zamjenu vanjske stolarije te postavljanje nove toplinske fasadne izolacije čime će se ostvariti značajne energetske uštede. Prema projektu na godišnjoj razini škola bi mogla uštedjeti, bilo na grijanju ili pak za ljetnih mjeseci na hlađenju, do čak 45%. Velike su to uštede ako se zna da za zimskih mjeseci račun za grijanje Osnovne škole Sirač premašuje i 30 tisuća kuna.

Riječ je o drugom velikom projektu obnove županijskih škola i za sada najvrjednijem, jer podsjetimo uz OŠ Sirač u energetsku obnovu će i Osnovna škola u novoj Rači vrijedna oko 750 tisuća kuna.

Spomenimo i to kako je Bjelovarsko-bilogorska županija prije nekoliko godina obnovila krovište na školi u Siraču, dok je lani Županija izdvojila 100 tisuća kuna za rekonstrukciju centralnog grijanja. Sve to zajedno doprinosi podizanju standarda u Osnovnoj školi Sirač koju pogađa 131 učenik u Matičnoj školi i dvije Područne škole.

Obnovom Osnovne škole u Siraču nastavljaju se tako ulaganja u županijske osnovne i srednje škole, ali se i nastavlja cilj ostvarenja povlačenja europskog novca, jer prisjetimo se prije nešto manje od tri godine Bjelovarsko-bilogorska županija bila je na začelju ljestvice hrvatskih županija po povlačenju europskog novca. Sada je ta slika bitno drugačija. Približujemo se sredini ljestvice s oko 90 projekta vrijednih 260 milijuna kuna.

Ravnateljica Osnovne škole Sirač, Marija Pavičić koja je ujedno i voditeljica projekta zahvalila se županu Damiru Bajsu i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na podršci u projektu, istaknuvši da projekt ne bi bilo moguće realizirati bez potpore župana i Županije.
– Ovim projektom se planira ulaganje u zamjenu vanjskih otvora stolarije i postavljanje nove toplinske fasadne izolacije čime bi se ostvarilo poboljšanje energetske učinkovitosti škole. Razdoblje provedbe projekta je od potpisivanja ugovora do završetka obavljanja svih planiranih aktivnosti, što znači najkasnije 24 mjeseci, a ugovor je potpisan 15.7.2016. godine. Javni natječaj je proveden, još traje postupak javne nabave. Dobili smo osam ponuditelja i nadamo se da će se u vrlo kratkom vremenu i ovo završiti, kazala je ravnateljica Marija Pavičić.

S kojima su se sve problemima susreli u školi od osnivanja općine, točnije od 1993. rekao je načelnik Općine Sirač Branimir Miler, istaknuvši da su to bili razni problemi, od grijanja, krovišta, prozora i slično.
– Sve smo rješavali parcijalno dio po dio. Sada smo riješili i certifikat i projekt zahvaljujući županu i njegovim suradnicima, naglasio je načelnik.

Na konferenciji vezanoj za obnovu Osnovne škole u Siraču prisustvovao je i župan Damir Bajs koji je istaknuo da su u ovom mandatu stavili naglasak na školstvo.
– Krenuli smo u niz aktivnosti sa ciljem da podignemo standard u školstvu, a jedna od aktivnosti bilo je ulaganje u naše objekte, posebice ulaganje u velike matične škole, a zatim i u područne škole. Prije tri godine nismo mogli ništa napraviti jer nismo imali certifikate za toplinsku energiju, koji su nužni da bismo se mogli bilo gdje prijaviti. Stoga smo prvo rješavali certifikate za škole i objekte i ovoga trenutka sve velike škole imaju riješene certifikate, rekao je župan i dodao da je na projektu Osnovne škole u Siraču ravnateljstvo bilo vrlo aktivno u svemu, napravljeni su zahtjevi na natječaj, a Regionalna razvojna agencija napravila je prijavu na natječaj o trošku Županije.

– Moram naglasiti da je projekt obnove Osnovne škole Sirač najvrjedniji projekt u 2016. godini kada je riječ o energetskoj učinkovitosti. Dobili smo za ovaj projekt ono što se prilično teško dobije, a to je promjena stolarije i promjena vanjske fasade, zaključio je župan Damir Bajs.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.