Crosst.hr

Najavljena kategorizacija bjelovarskog Đačkog doma u hostel

2016 09 hostel 3

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs predstavio je planove vezane za dosadašnji Đački dom u Bjelovaru

Početkom nove školske godine otvoren je novi učenički Dom u sklopu Srednjoškolskog centra. Otvaranjem novog Doma, oslobođen je prostor Đačkog doma u strogom centru grada Bjelovara, u ulici Vladimira Nazora čiji je prostor u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije. Tim je povodom župan Damir Bajs sa suradnicima, u pratnji predstavnika Doma učenika Bjelovar obišao dom te najavio kategorizaciju Đačkog doma u Bjelovaru na konferenciji za novinare.

-Drago mi je da su učenici i studenti smješteni u novoizgrađenom Domu u sklopu Srednjoškolskog centra. Riječ je o pojačanom broju učenika, ali i kvaliteti doma. Međutim, ovdje u Domu, u strogom centru grada Bjelovara, imamo veliki prostor na odličnoj lokaciji i koji je uređen prema svim standardima. Ukoliko ova zgrada ne bi imala neku drugu namjenu, održavanje zgrade bi palo na samu Županiju i Dom učenika. To ne želimo i stoga smo iskoristili mogućnosti i zatražili novu namjenu za ovu zgradu. Jedan dio namjene je riješen i ovdje su prebačena dva razreda Medicinske škole, ali to je mali dio od ukupne površine ove zgrade. Želimo da ova zgrada u cijelosti nađe novog korisnika. Ja sam od prvog trena razmišljao da je najbolja namjena ovog prostora prema kvaliteti i standardu da postane hostel ili drugi smještajni kapacitet toga ranga. Ovaj objekt ima uređenu kuhinju, sobe, uređene sanitarne čvorove, odnosno ima sve uvjete za registriranje hostela. Takvi objekti zahtijevaju standarde, ali moram naglasiti da ovaj prostor udovoljava tim standardima, i stoga smo naše namjere vezane za ovaj objekt najavili Ministarstvu turizma. Objekti slični ovome se na taj način koriste u cijeloj Hrvatskoj, rekao Bajs i nastavio da će zgrada i dalje ostati na upravljanju Đačkom domu, a Bjelovar bi dobio nove smještajne kapacitete, jer od Zagreba do Osijeka gotovo da i nema ovakvog smještajnog kapaciteta koji je jeftiniji za korisnike, a mogu ga koristiti svi.

Župan je također rekao da se sada može pokrenuti ovaj projekt i da će sve biti napravljeno u što kraćem roku. Također je napomenuo da sam objekt nije namijenjen za hotel i za neke poslovne sadržaje već je sam po sebi prilagođen za ovakvu vrstu ponude.

-Bila bi velika šteta da ovakva zgrada koja je održavana propadne i da sada ne iskoristimo tu mogućnost koja nam se pruža, rekla je Snježana Šimić predstavnica Đačkog doma u Bjelovaru.
Ona je također istaknula da je riječ o dobrom projektu koji će i njima biti izazov, ali da su ipak upoznati s namjenom ovakvih objekata za hostel.
-Ostvarili smo dobru komunikaciju s raznim Domovima u Dalmaciji koji se preko ljeta koriste upravo za hostele. Stoga smatram da trebamo iskoristiti ono što imamo, a vidjet ćemo hoće li to biti privremen ili stalan smještajni kapacitet. Bitno je da idemo korak po korak i da imamo cilj kojeg želimo ostvariti.

Nakon konferencije župan Damir Bajs je obišao prostorije u Domu učenika koji će uskoro imati novi naziv i novu namjenu.

Na konferenciji se čulo i to da će budući hostel imati kapacitet dovoljan za 70 do 80 gostiju, ali sve će se znati nakon kategorizacije objekta.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.