Crosst.hr

Najavljen Dječji filantropski filmski festival, natječaj otvoren do 1. ožujka, 2017. godine

2017 2 djeca film 17

Prijava radova odvija se se putem online prijavnice, na stranicama http://www.dfff-zamah.hr”>http://www.dfff-zamah.hr

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i upravitelj Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“ Drago Vručinić na konferenciji za medije najavili su održavanje „Dječjeg filantropskog filmskog festivala“. Riječ je o festivalu koji je rezultat projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ a koji provodi Regionalna zaklada za lokalni razvoj „Zamah“ u partnerstvu sa Zakladom „Slagalica“ i Udrugom Blank iz Zagreba.

Projekt se provodi od listopada 2015. godine, sufinanciran je iz EU programa IPA, i u sklopu ovog projekta pokrenut je Dječji filmski filantropski festival gdje će se školama i dječjim filmskim klubovima omogućiti da na kreativan način prezentiraju vlastite filmove na temu pomaganja i filantropije.

Nakon završetka festivala, najboljim filmovima bit će uručene nagrade u Kulturnom centru Mate Lovrak, u Velikom Grđevcu.

Tim je povodom na konferenciji za medije najavljeno održavanje „Dječjeg filantropskog filmskog festivala“, ali i nastavak dobre suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije i Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah koja je za provođenje svih projekata u 2016. godini ostvarila 10 tisuća kuna potpore Bjelovarsko-bilogorske županije.

Da je riječ o dobroj suradnji potvrdio je i župan Damir Bajs, istaknuvši da Bjelovarsko-bilogorska županija i Zaklada Zamah njeguju dobru suradnju s ciljem razvoja civilnog društva.
– Tako je Zaklada Zamah u 2016. odobrila pet novih građanskih akcija na području naše županije prijavljenih na natječaj „Naš doprinos zajednici“. Ukupno je odobreno 58.533,34 kuna. Riječ je o projektima:
– Klub liječenih alkoholičara Garešnica – Za dobro svih ( odobren iznos je 13. tisuća kuna)
– Udruga Ždralice Daruvar – Građanska akcija „ Od krpica do lutkica“ ( odobren iznos je 13 tisuća kuna)
– Mate Lovraka Veliki Grđevac – Vlak života Općine Veliki Grđevac ( odobren iznos je 13 tisuća kuna)
– Srednja škola Čazma – ZVRK mladih za građane ( odobren iznos je 6.533,34 kune).

Svi ovi programi pokazuju raznolikost, a to je bila i tema natječaja „Naš doprinos zajednici“, rekao je Bajs i nastavio o daljnjoj suradnji sa Zakladom Zamah, a riječ o projektu koji vezan uz djecu i koji ima za cilj promicanje filantropije kod djece i mladih.
– Održat će se Dječji filmski filantropski festival, koji će se jednim dijelom provesti i na području naše Bjelovarsko-bilogorske županije. To je velika novost za sve nas, a posebno kada je riječ o promicanju filantropije od najmlađe dobi, rekao je župan Damir Bajs.

Osim sredstava koja su odobrena za građanske akcije putem natječaja „Naš doprinos zajednici“, odobrena su sredstva za mlade, točnije za nekoliko udruga na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Više o tome rekao je referent za civilno društvo Bjelovarsko-bilogorske županije Stjepan Kos.
– Pored sredstava za građanske akcije, Zaklada Zamah je odobrila sredstva za mlade, za nekoliko udruga i ako je u to vrijeme Nacionalna zaklada značajno smanjila sredstva zbog određene situacije u državi. Naime, veliki broj udruga uključio se u projekt da nauči pisati programe i to je bilo veliko iskustvo koje i dalje daje rezultate, rekao je Kos.

Upravitelj Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“ Drago Vručinić je rekao da mu je zadovoljstvo raditi sa Bjelovarsko-bilogorskom županijom.
Naša suradnja se vidi u svakom području i u svakom djeliću te suradnje vide se rezultati i uspjesi. Sam naglasak na broj projekata o kojima smo ovdje govorili, pokazuje ne samo na partnerstvo između Županije i Zaklade Zamah već i na ogromni pomak Civilnog društva na području Bjelovarsko-bilogorske županije, naglasio je Vručinić i nastavio vezano za održavanje „Dječjeg filantropskog filmskog festivala“.
– Veseli me što ovdje mogu predstaviti jedan veliki europski projekt, koji je financiran iz EU i sufinanciran od Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. To je projekt „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ i unutar tog projekta jedan od proizvoda i rezultata je Dječji filantropski filmski festival. Ovaj festival je poseban po tome što je pozitivan i nudi rješenje. To je jedan od rijetkih festivala u svijetu koji ne nosi nikakve negativne emocije ili neke nerješive probleme, već upravo suprotno. To je festival u kojem djeca nude rješenje, u kojem djecu učimo empatiji, učimo ih koristiti što je filantropija i učimo ih zapravo suradnji. Posebnost ovog festivala je to, što je on jedini u cijelom svijetu i vjerujem da će budućnost festivala biti velika, odnosno da će izaći iz nacionalnih okvira što sigurno računamo, ali i to da će se internacionalizirati. Festival je zamišljen da putem web stranice prikazuje filmove koji govore o filantropiji, točnije da djeca u audiovizualnom mediju ispričaju što za njih znači filantropija. Festivalom želimo potaknuti škole i razviti stvaralački potencijal djece u osmišljavanju i dokumentiranju dobrih djela. Pravo sudjelovanja imaju svi autori osnovnoškolske dobi iz Hrvatske, Svaka filmska družina, klub, škola i pojedinac mogu prijaviti neograničen broj ostvarenja na Festival i to u kategorijama: igrani film, animirani film, eksperimentalni film, namjenski film i glazbeni spot. Preporuča se, ali se ne uvjetuje, da filmska ostvarenja ne traju duže od 10 minuta. Prijava radova odvija se se putem online prijavnice. Svaki film prijavljuje se na zasebnoj prijavnici, a zaključni rok je 1. 3. 2017. godine, na stranicama http://www.dfff-zamah.hr”>http://www.dfff-zamah.hr , rekao je Drago Vručinić, upravitelj Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“.

On je također istaknuo da pobjednike očekuju vrijedne nagrade i da će taj događaj uručenja nagrada održati se u Kulturnom centru Mate Lovrak u Velikom Grđevcu, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Na konferenciji se čulo i to da će članovi žirija biti poznati redatelj Vinko Brešan i producent Damir Terešak.

Osim „Dječjeg filantropskog filmskog festivala“, u sklopu projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ osnovan je Dječji filantropski fond putem kojeg se sakupljaju sredstva kojima se financiraju dječje akcije, projekti, dječja rješenja za probleme u zajednici. Ovaj fond se može pohvaliti kao jedini fond u Hrvatskoj gdje djeca mogu sudjelovati u kreiranju pravila. Za deset najboljih škola, koje će sudjelovati u radionicama o individualnoj filantropiji, osigurani su certifikati „Škola filantrop“, a titulu „Najškola filantrop“ nosit će samo jedna škola.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.