Crosst.hr

Najavljen? Bogat i raznolik program povodom 180 obljetnice Matice hrvatske

2022 02 23 matica 36

S bogatim i raznolikim sadržajem, Ogranak Matice hrvatske Bjelovar uključuje se u obilježavanje 180 godina djelovanja Matice hrvatske. U partnerstvu s bjelovarskim kulturnim i obrazovnim institucijama grada Bjelovara osmišljen je niz događaja među kojima su izložbe, koncerti, kazališne premijere, književne večeri i predavanja. 

Više o svemu doznali smo u srijedu 23. veljače na konferenciji za medije na kojoj je predsjednik Ogranka Matice hrvatske Bjelovar podijelio najvažnije informacije vezane za cjelokupni program. 

2022 02 23 matica 26
Vedran Milić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Bjelovar

– Ovu veliku i značaju obljetnicu obilježit ćemo sa deset zanimljivih događanja i to zajedno s Narodnom knjižnicom Petar Preradović, Centrom za cjeloživotno obrazovanje i kulturu, Gradskim muzejom, Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara i Zagreba, zatim Bjelovarskim kazalištem, Gimnazijom Bjelovar te Vijećem ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko – bilogorskom županije. Svi navedeni odmah su imali vrlo kreativne ideje i prijedloge vezane za sadržaj. Također, mi smo u stalnom kontaktu sa zagrebačkom središnjicom, čiji je predsjednik Miro Gavran jako sretan, pomalo i iznenađen osebujnim programom kojeg smo pripremili. Jednostavno smo objedinili likovnu, dramsku, književnu, glazbenu i druge umjetnosti, poručio je predsjednik Vedran Milić.

U subotu 26. i nedjelju 27. veljače na rasporedu je kazališna predstava “Tena – kronika raspada jedne ljepote” u režiji Dražena Ferenčine. Obje izvedbe počinju u 20,00 sati, a mjesto održavanja je Dom kulture. Mjesta je moguće rezervirati na broj telefona 043 / 241 – 298 ili slanjem e-maila na info@cuk.hr

2022 02 23 matica 29
Zvjezdana Galkowski, ravnateljica CUK-a

– Predsjednik ogranka napravio je odličnu stvar. Naime, u obilježavanju jedne teme okupio je razne ustanove s našeg područja. Nadam se će ta praksa biti nastavljena, jer se CUK raduje svakoj nadolazećoj suradnji. Mislim da na taj način u javnost šaljemo puno jaču poruku, a građanima postajemo još zanimljiviji, posebno u segmentu kulturnog razvoja Bjelovara. Premijera predstave “Tena – kronika raspada jedne ljepote” održana je u Vinkovcima, a tijekom vikenda će u ovom sjajnom kazališnom komadu moći uživati i naši Bjelovarčani. Redatelj je Dražen Ferenčina, inače ravnatelj kazališta Gavella. U predstavi glume Filip Šovagović, Matea Marušić i još brojna poznata glumačka imena, poručila je Zvjezdana Galkowski, ravnateljica CUK-a. Početak obilježavanja 180 godina djelovanja Matice hrvatske održano je prošlog tjedna u Narodnoj knjižnici Petar Preradović gdje je gostovao crnogorski pisac Josip Tripović. Nažalost, zbog ograničenog broja sudionika, događaju je moglo prisustvovati samo 25 osoba. Iz knjižnice poručuju kako je Tripović istinski oduševljen Bjelovarom i Bjelovarčanima. 

2022 02 23 matica 28
Vjeruška Štivić, ravnateljica Narodne knjižnice Petar Preradović

– Josip Tripović nas je zaista nadahnuo djelima, ali i svojim osobnim životnim pričama. Putem video uradaka proveo nas je Crnom Gorom i mogu reći da je književni susret bio predivan. Jako nam je žao što zbog postojećih mjera još uvijek moramo imati ograničen broj posjetitelja. Naše drugo događanje 17. ožujka biti će vezano za gostovanje drage sugrađanke Gordane Matunci koja će predstaviti kulturnu baštinu bjelovarskog – bilogorskog kraja. Riječ je o velikoj i zanimljivoj entuzijastici, tako da naši posjetitelji mogu očekivati vrlo inspirativnu i edukativna večer, rekla je Vjeruška Štivić, ravnateljica Narodne knjižnice Petar Preradović. 

U utorak 1. ožujka u Gradskom muzeju Bjelovar na programu je otvorenje izložbe “Vatroslav Lisinski” autora Stjepana Sučića uz prigodni program Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, dok će u srijedu 2. ožujka profesorica Alida Sokolović u muzeju održati predavanje pod nazivom “Vatroslav Lisinski zauvijek mlad”. 

U četvrtak 3. ožujka u Kulturnom i multimedijskom centru biti će prikazan film “Lisinski” iz 1944. godine, a riječ je o prvom dugometražnom i tonskom filmu. Petak 4. ožujka rezerviran je za Dom kulture u kojem se održava “Večer hrvatskih skladatelja” u suradnji s Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog iz Zagreba. U petak 11. ožujka publici će se predstaviti Bjelovarsko kazalište s Večeri poezije u čast Matice hrvatske. 

– Članovi Matice hrvatske izabrat će pjesnike čija će djela interpretirati naše mlade kazališne snage. Za njih će to zapravo biti i svojevrsna edukacija jer će iskusiti kako je to “glumiti” poeziju. Naravno, oni će se istovremeno još bolje upoznati s literaturom i velikanima hrvatske poezije. Odlučili smo uključiti i profesore, odnosno mentore koji su pripremali učenike za Lidrano, pa se nadamo što većem odazivu, pojasnila je Margareta Maja Fabičević iz Bjelovarskog kazališta.  

Izložba “Vatroslav Lisinski” autora Stjepana Sučića biti će postavljena u Maloj galeriji Gradskog muzeja Bjelovar, a njenu posebnost i zanimljivost, potvrdio je predstavnik Gradskog muzeja Bjelovar.

Većina Bjelovarčana vjerojatno ni ne zna kako je prvo obilježavanje Dana matice hrvatske održano upravo u njihovom gradu.  

2022 02 23 matica 18
Mato Ćurak, član predsjedništva Ogranka Matice hrvatske i predsjednik Vijeća ogranaka Matice hrvatske BBŽ

– Pokojni kolege Ante Rade i Branko Kreštan pokrenuli su tu hvalevrijednu inicijativu za obilježavanje Dana Matice hrvatske u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Njihov prijedlog je bio usvojen i tako smo davnih godina došli do prve manifestacije. Moram istaknuti kako imamo jako dobru suradnju s brojnim ustanovama, Gradom Bjelovarom, Bjelovarsko – Bilogorskom županijom, općinama i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, kratko je istaknuo Mato Ćurak, član predsjedništva Ogranka Matice hrvatske i predsjednik Vijeća ogranaka Matice hrvatske BBŽ.

2022 02 23 matica 15
Najavljen bogat i raznolik program povodom 180 obljetnice Matice hrvatske

Poziv za sudjelovanje u bogatom programu s radošću je prihvatila i Gimnazija Bjelovar, u kojoj će 21.ožujka s početkom u 18,00 sati biti održana književno – glazbena – likovna večer u čast Željku Sabolu. 

– U dogovoru s profesorima hrvatskog jezika i književnosti, likovne i glazbene umjetnosti odlučeno je da u prostoru gimnazijske kupole organiziramo večer posvećenu Željku Sabolu koji je također našu školu. S obzirom da je riječ o poznatom likovnom kritičaru i književniku čije su mnoge pjesme uglazbljene, bit će to jedan itekako zanimljiv događaj, poručila je Tanja Mamić, ravnateljica Gimnazije Bjelovar.

PROGRAM

 • 2022_02_23_matica_36
 • 2022_02_23_matica_26
 • 2022_02_23_matica_15
 • 2022_02_23_matica_28
 • 2022_02_23_matica_29
 • 2022_02_23_matica_18
 • 2022_02_23_matica_43

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.