Crosst.hr

Najavljen 24. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam od 9. do 11. rujna

2016 09 bjsajam2016 83

Jesenski međunarodni bjelovarski sajam poznat je međunarodni, stočarski i gospodarsko-obrtnički sajam sa velikom ponudom poljoprivredne mehanizacije.

Čelni ljudi Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara u pratnji direktora Bjelovarskog sajma obišli su sajmeni prostor u Gudovcu te najavili otvorenje 24. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma. Sajam se otvara u petak 9. rujna, 2016. godine, na površini od 235.000 m2.

Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu najveća je poljoprivredna, gospodarska, obrtnička, ali i turistička manifestacija koja će i ove godine okupiti preko petsto izlagača iz 15-tak zemalja.

Direktor Bjelovarskog sajma, Davorin Posavac najavio je ovu najveću manifestaciju istaknuvši da je Bjelovarski sajam središnje mjesto okupljanja najvećih poslovnih subjekata u poljoprivredi, obrtništvu, gospodarstvu, ekologiji i ruralnom turizmu.
-Uz podršku Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i naših partnera uspjeli smo osigurati još veći broj izlagača, a to samo pokazuje da smo postali poželjno mjesto za najveće gospodarstvenike iz Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Italije, Srbije i drugih europskih zemalja, ali i šire. Naša je želja da osim izlagačkog dijela, Bjelovarski sajam u Gudovcu postane mjesto komunikacije na kojem možemo razmjenjivati sva pozitivna iskustva iz poljoprivrede, gospodarstva, obrtništva, ali i unaprijediti gospodarske procese u Hrvatskoj. Do sada smo bili vodeći sajam s europskim statusom, a sada ćemo preći europske okvire jer partner ovogodišnje manifestacije je Izrael. Tako ćemo na Sajmu moći čuti i njihova izlaganja, a koja će sigurno biti od velike važnosti za poljoprivrednike jer Izrael je zemlja poznata po pitanju navodnjavanja. Ono što je također važno i po čemu se naš Sajam izdvaja od svih ostalih sajmova u regiji je naglasak na državnoj stočarskoj izložbi. Riječ je o jedinstvenoj i specijaliziranoj izložbi na kojoj će se i ove godine predstaviti više od 500 grla stoke i drugih životinja, s osobitim naglaskom na domaće, rekao je direktor Davorin Posavac te pozvao sve da posjete Bjelovarski sajam od 9. do 11. rujna s naglaskom da je cijena ulaznica ostala ista, za odrasle 30 kuna, za djecu, osobe s invaliditetom i organizirane posjete cijena je 20 kuna.
Posavac je također dodao da je organiziran i prijevoz, svaki sat vremena s autobusnog kolodvora u Bjelovaru.

Hrvatska poljoprivredna agencija i ove je godine suorganizator 24. Državne izložbe stoke na Jesenskom sajmu u Gudovcu, a više o tome rekla je ravnateljica Marija Vukobratović.
– Nastojali smo uz sve probleme koji se trenutno događaju u stočarstvu da na Sajmu predstavimo najvrjednija i najkvalitetnija grla. Tako će i ove godine biti oko 500 grla, a predstavit će ih 170 izlagača. Najzanimljiviji i najatraktivniji dio u sastavu izložbe bit će Bambino kup u kojem sudjeluju djeca i Kup mladih uzgajivača. Prvi sajmeni dan izdvojen je za predstavljanje izvorne pasmine goveda na što smo posebno ponosni. Drugi dan je ocjenjivanje, nagrađivanje i prikaz holstein pasmine goveda, a treći dan, u nedjelju 11. rujna ocjenjivat će se simentalska pasmina goveda. Svakako će kroz sva tri dana sajmovanja biti i prikaz grla u konjogojstvu što je također vrlo atraktivno i zanimljivo. Uz ovaj prikaz i nagrađivanje stoke, Hrvatska poljoprivredna agencija organizirala je i okrugle stolove, i to dvije teme, prva je vezana za govedarstvo, a druga za izvornu pasminu „Međimurski konj“. Moram svakako napomenuti da će cijelo vrijeme sajma biti info-kutak za poljoprivredne proizvođače gdje će se moći dobiti odgovori na temu prihvatljivost plaćanja u poljoprivredi. Naime, Hrvatska poljoprivredna agencija je počela s jednim europskim projektom od 1.07.2016., a radi se o informiranju vezano uz zajedničku poljoprivrednu politiku. Na kraju, uz sve probleme koje imamo u stočarstvu željela bi zahvaliti našim izlagačima koji razumiju kako je Sajam važan, i uz sav trud i probleme oni se i ove godine predstavljaju na Sajmu.

O programu na 24. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu govorio je i gradonačelnik grada Bjelovara Antun Korušec.
-Grad Bjelovar i ove godine ima svoj prepoznatljivi štand na kojem će izlagati obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja grada Bjelovara i on je potpuno besplatan za njih. Kao i svake godine nastojimo da uredimo štand da bude zanimljiv, ali isto tako da bude informativno-edukativnog karaktera te naravno prodajnog. Tako će biti i ove godine i stoga pozivam sve da posjete štand Grada Bjelovara i da vide što Grad izlaže zajedno u suradnji sa svojim izlagačima, rekao je gradonačelnik i nastavio o važnim informacijama, a vezanim za ulaganje Grada u tvrtku Bjelovarski sajam.
-Od 2005. godine do danas, Grad Bjelovar je uložio 6 milijuna i petsto tisuća kuna u investicije na Bjelovarskom sajmu. Točno u vlasničkim omjerima, Županija 60 posto, Grad Bjelovar 40 posto. U najam štanda uloženo je 500 tisuća kuna. Ove informacije su važne jer obilaskom sajma mogli ste vidjeti da su sva uložena sredstva opravdana, naglasio je Korušec i dodao da je Sajam u zadnjih nekoliko godina postigao sjajne rezultate po broju posjetitelja, po broju izlagača, po neto izloženoj površini, po afirmaciji i popularizaciji Sajma te Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.
-Ono što trebamo raditi idućih godina je kvaliteta sajamskog prostora, objekata na sajmu, komunikacijskih površina, izložbenih hala, izložbenih prostora, jednom riječju sve više raditi na poboljšanju uvjeta na prostoru Bjelovarskog sajma, naglasio je bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec te nastavio o ulaganju Grada Bjelovara u poljoprivredu.

Gradonačelnik je tako istaknuo da je Grad u proteklih 11 godina u poljoprivredu i za poljoprivrednike uložio više od 23 milijuna kuna.
-Ta ulaganja u poljoprivredu su dovela grad Bjelovar u poziciju da od 128 gradova u Hrvatskoj bude na visokoj poziciji, točnije na 23. mjestu po ulaganju u poljoprivredu. To je podatak koji godi, ali je i naša obveza da i dalje ulažemo u poljoprivredu, programe i projekte vezane za tu granu. Osim navedenog, važni su projekti i programi Grada Bjelovara u suradnji sa OPG-ima gdje ugovore zaključujemo s važnim institucijama. Samo tako hrvatsko selo i bjelovarsko selo može biti konkurentno, ali i proizvod našeg sela. Posljednji projekt koji realiziramo je zaštita zemljopisnog podrijetla autohtonog sira „kvargla“ i taj ugovor smo zaključili sa Udrugom sirara grada Bjelovara, a sutra 7. rujna, Udruga sirara i predstavnici Grada Bjelovara idu u Ministarstvo poljoprivrede na potpis ugovora, rekao je gradonačelnik Korušec predstavljajući Grad Bjelovar na 24. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu.

Koliko je Jesenski međunarodni bjelovarski sajam važan, rekao je i Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.
-Izjave Županije i Grada, da u Bjelovaru, u našoj županiji može biti jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova u Hrvatskoj je ostvaren. Županija je kroz ove 24 godine bila organizator, suvlasnik, ali i stalna podrška Bjelovarskom sajmu da bude ono što sada jest, a to je najveći regionalni sajam u ovom dijelu Europe. Koliko je sajam napredovao pokazuje sve veći broj izlagača, ali i sve veći broj posjetitelja. Sajam je postao najveće sjedište okupljanja najvažnijih poslovnih subjekata u poljoprivredi i gospodarstvu. Pokazao je snagu poljoprivrede, a ono što je najvažnije okrenuo se prema svojim izlagačima sa kvalitetnijom ponudom i sadržajem što je pokazalo i rezultate da izlagači vide svoje trajno mjesto na sajmu izgradnjom izložbenog objekta, rekao je župan i dodao da je veliki interes izlagača za sudjelovanje na Bjelovarskom sajmu, a to je dokaz da sajam postaje sve veća i privlačnija manifestacija za sklapanje poslova, prodaju, ali i druženje.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.