21. listopada 2020

Flash banner – vrh stranice
Flash banner – vrh stranice
Flash banner – vrh stranice
Flash banner – vrh stranice
Flash banner – vrh stranice
Flash banner – vrh stranice
Flash banner – vrh stranice
Flash banner – vrh stranice

Na skupštini Udruženja obrtnika Bjelovara razgovaralo se o natječajima grada i županije i gorućem problemu radne snage

U srijedu 22. studenog, u prostorijama Udruženja obrtnika u Bjelovaru, održana je šesta redovna sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Bjelovar. Dnevni red skupštine sastojao se od otvaranja sjednice, utvrđivanja kvoruma, izbora zapisničara i ovjerovitelja zapisnika, verifikacije zapisnika sa 5. sjednice održane 16. ožujka 2017. godine, prezentacije mjera aktivne politike u zapošljavanju, informacija o najznačajnijim aktivnostima između dviju sjednica skupštine, prijedloga Izmjene i dopune Financijskog plana za 2017. godinu, prijedloga Programa rada za 2018. godinu, prijedloga Financijskog plana za 2018. godinu i informacija o događanjima u narednom razdoblju.

Ruža Hrga, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Bjelovar više je rekla o trenutnoj situaciji, kada je u pitanju nezaposlenost te mjerama koje se tiču obrtnika.      

Ruža Hrga, v.d. predstojnica PU HZZ-a Bjelovar  

– Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, krajem listopada bilo je evidentirano 6 811 nezaposlenih osoba, što je na mjesečnoj razini više za 229 osoba. Do kraja godine se očekuje lagano povećanje nezaposlenosti. Na godišnjoj razini registrirana nezaposlenost je smanjena za 1 904 osobe ili 22 posto. Struktura nezaposlenosti je slijedeća, 53 posto ili 3 609 je žena, 47 posto je muškaraca, 3o posto ili 2 049 su mladi ljudi do 29 godina, a 34 posto točnije 2 305 je starijih od 50 godina. Prema strukturi obrazovanja 36 posto je nekvalificirano, 33 posto sa trogodišnjom srednjom školom, 23 posto sa četverogodišnjom srednjom i svega osam posto su visokoobrazovani. Određene djelatnosti i dalje ne mogu naći radnike, što vjerujem da i vi osjetite u svojem poslovanju. Gledajući ostale karakteristike nezaposlenosti, 22 posto ili 1 494 je bez radnog iskustva, 3 340 ili 49 posto je dugotrajno nezaposleno duže od godinu dana, 380 je osoba s invaliditetom, 789 nezaposlenih su hrvatski branitelji i 13 posto, odnosno 927 je korisnika novčane naknade. Putem aktivnih mjera, mi nastojimo ublažiti cijelu ovu situaciju, a trenutno je u primjeni devet različitih mjera. To su primjerice potpore za zapošljavanje, stručno osposobljavanje, obrazovanje i usavršavanje. Mjera osposobljavanja na radnom mjestu je mjera koju svi vi možete koristiti, s ciljem stjecanja potvrde poslodavca. Ciljane skupine su osobe koje su završile četverogodišnju školu, bez iskustva u struci. Kroz šest mjeseci Zavod za zapošljavanje isplaćuje minimalnu novčanu naknadu, što iznosi 2620 kuna, plus putne troškove za osobe koje putuju od mjesta stanovanja, do mjesta rada više od dva kilometra. Isto tako, mentor kojeg osigurava poslodavac dobiva naknadu od 700 kuna. Ta mjera je trenutno u primjeni npr. u Koestlinu, gdje je zaposleno 40-ak osoba. Nakon što period rada za te osobe istekne, poslodavac će zadržati 20 ljudi, koje će zaposliti. Na taj način će se osigurati nedostatak stručne spreme. Zanimljiva potpora je i potpora za usavršavanje već postojećih radnika. Ukoliko ste ove godine nabavili nove strojeve ili opremu, zaposlenike je potrebno osposobiti za rad na njima. U dogovoru za Zavodom za zapošljavanje, radi se program osposobljavanja gdje je predviđeno za period od šest mjeseci iznos od 15000 kuna po polazniku. Troškovnik se usklađuje, oko svega se dogovaramo. Poslodavci koji bilježe smanjenje broja zaposlenosti ne mogu koristiti mjeru stručnog osposobljavanja. Cilj novih mjera je povećanje broja zaposlenih u realnom sektoru, a da se korištenje mjera u javnim i državnim institucijama smanji, istaknula je Ruža Hrga,v.d. predstojnica PU HZZ-a Bjelovar.

– Obratio sam se zavodu jer sam trebao djelatnike. Djelatnica na zavodu je skupila oko 12 kandidata, od čega se na razgovoru za posao pojavio samo jedan. Ostali su se javili telefonski i zamolili me da zavodu kažem kako su se javili na oglas. Mene zanima što učiniti. Ja i dalje plaćam porez na takve ljude, koji ništa ne radi, a vjerojatno niti ne žele. Dakle, ili su doma i dobivaju neku naknadu, a možda pored toga rade na crno, kazao je obrtnik Vedriš, koji je istaknuo problematiku s kojom se direktno susreo kao obrtnik.

Evo što kaže obrtnik Vedriš.

___________________________________________________________________

Vezano za ovaj problem predstojnica Zavoda Ruža Hrga je kazala:

___________________________________________________________________

Hrga je dodatno pojasnila:

___________________________________________________________________

– Imali smo priliku i čast sudjelovati na Kongresu ugostitelja, gdje je gospodin Ranogajac rekao da će u proceduru staviti potez da se ovako nešto više nikada ne ponovi, odnosno da se ljudima koji ne dođu na drugi razgovor za posao ukine zdravstveno osiguranje. Očigledno je da je to jedini način kako bi se situacija u zemlji po ovom pitanju počela popravljati, rekla je Gordana Halauš, vlasnica ugostiteljskog obrta Luna u Bjelovaru.

 

Tijekom skupštine su iznijete manifestacije na kojima su sudjelovali obrtnici, a potvrđene su i informacije da će i u idućoj godini nastaviti sa sudjelovanjem. Također, Obrtnička komora je okupljenim obrtnicima ponudila i pomoć za sudjelovanje na još nekim manifestacijama, kako bi im pomogla s odlaskom na sudjelovanje.

– Na javnom uvidu trenutno su prijedlozi mjera poticaja i raznih aktivnosti za obrtnike, koje se u budućem razdoblju planiraju provoditi i primijeniti. Već sada znamo da će Grad Bjelovar imati dvije velike nabave u energetskoj obnovi II. osnovne škole, jer je odobreno sufinanciranje od strane Europske unije. Slična je priča i s Gradskim vrtićem na Matoševom trgu, zbog čega ćemo tražiti cjelovito izvršenje tih obaveza, na što će obrtnici moći aplicirati svoje prijave za izvođenje radova. Mi bi najviše voljeli da su izvođači iz Bjelovara. Mi ćemo se angažirati u svakom pogledu u kojem je moguće, kako bi naši domaći obrtnici mogli imati priliku sudjelovati u radovima, poručio je Ivan Tkaličanac u ime Grada Bjelovara.

__________________________________________________________________

Goran Grgić, predsjednik OK Bjelovar

U ime Obrtničke komore Bjelovarasko – bilogorske županije okupljenima se obratio i Goran Grgić.

– Drago mi je što će se naša suradnja s Gradom Bjelovarom i dalje nastaviti na način na koji je funkcionirala do sada. Svim članovima se prvenstveno zahvaljujem na doprinosu u radu komore. U tijeku je donošenje novog zakona o obrtu u čemu je dosta špekulacija. Zalažemo se za javnu ovlast kako bi djeca, odnosno srednjoškolci kod obrtnika mogli ići na praksu. Danas je u komori potpisan ugovor sa Ministarstvom poduzetništva i obrta na pet i pol milijuna kuna, što će se slijedeće godine uložiti u promicanje obrtništva kod mladih i obrtničkih zanimanja, odnosno sve će biti objedinjeno na jednom portalu za obrtnike. Mladima ćemo nastojati skrenuti pažnju da budućnosti ima u obrtničkim zanimanjima, da ona nisu prošlost. Mi smo u komori ove godine imali nekoliko značajnih akcija, važnih sastanaka, izleta, akcija, razgovora oko adaptiranja određenih natječaja za obrtnike, istaknuo je Grgić iz Obrtničke komore BBŽ-a.

Grgić vezano za natječaje u građevinskim radovima na području BBŽ-a.

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.