26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Na poboljšanju života osoba s invaliditetom i dalje vjerno brine Udruga tjelesnih invalida Bjelova

2016 07 utib 83

Svi ovi projekti imaju cilj poboljšati život osobama s invaliditetom, rekao je Tomislav Novosel predsjednik UTIB

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar predstavila je u Hotelu Central na tiskovnoj konferenciji 15. srpnja projekte „Socijalno uključivanje djece, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“, „Mladi za mlade – pomoćnik u nastavi“, „Smanjimo nejednakosti“ i startup projekt „Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom“.

Radi se o višegodišnjim projektima od kojih su neki u završnoj fazi, a neki su još uvijek aktualni. Detaljnije ih je predstavio predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar prof. Tomislav Novosel, u nazočnosti predstavnika partnera Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara, Centra za socijalnu skrb Bjelovar, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Bjelovar, predstavnika bjelovarskih osnovnih škola, te osnovnih škola Rovišće, Mirka Pereša, Velika Pisanica i Veliko Trojstvo.

Prvi od navedenih projekata „Socijalno uključivanje djece, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ je trogodišnji program koji obuhvaća projekte za djecu, mlade i odrasle osobe s invaliditetom, i on je svojevrsna potpora svim ostalim projektima. Projekt „Pomoćnik u nastavi“ provodi već šest godina preko raznih institucija, a prethodne školske godine proveden je u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. U sklopu njega posao je dobilo devetnaest pomagača u nastavi za 20 djece s teškoćama u razvoju. Projekt „Smanjimo nejednakosti“ provodi se u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, a njime je omogućena besplatna prehrana u školskim kuhinjama djeci iz socijalno ugroženih obitelji. Startup projekt „Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom“ omogućio je da petnaest članova udruge prođe edukaciju za asistenta za uredsku i web administraciju i specijaliste za internet marketing i prodaju, nakon čega se nekoliko njih i zaposlilo.

– Svi ovi projekti imaju cilj poboljšati život osobama s invaliditetom, a time i njihovim obiteljima, ali i kompletnoj zajednici u kojoj žive. Mislim da smo napravili puno dosad. Primjerice prije 6-7 godina imali smo jednog pomoćnika u nastavi i jedno dijete koje je koristilo usluge pomoćnika i to uz velike napore prema onima koji su etablirani i koji o tome trebaju voditi brigu. Projekt „Pomoćnik u nastavi“ to je promjenjeno do te mjere da je lokalna zajednica preuzela taj posao, Grad Bjelovar i Županija, koji prema europskim fondovima apliciraju svoje projekte i pokrivaju potrebe naše djece. To je dokaz da je višestruko poboljšana kvaliteta života naših štićenika i svih onih kojima je potrebna takva pomoć– rekao je predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, prof. Tomislav Novosel.

Govoreći o zapošljavanju osoba s invaliditetom Novosel je naglasio da je nakon gotovo dvadeset godina došlo do toga da poslodavci uočavaju benefite ako zaposle osobe s invaliditetom, a osobe s invaliditetom više vode brigu o svojim ostalim funkcijama i mogućnostima te ih dodatno oplemenjuju kako bi bili što upotrebljivi-ji.

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar nastavlja s radom i izvan navedenih projekata i nastoji pomoći. Tako su nedavno pokrenuli akciju prikupljanja donacija za nabavku stajalice Damiru Glavaku, učeniku V. Osnovne škole, koja bi mu uvelike olakšala izvođenje aktivnosti samo-zbrinjavanja, produktivnosti i slobodnog vremena. Uz pomoć donatora prikupljeno je potrebnih 36.000,00 kuna i Damir je dobio stajalicu.

Udruga se tom prigodom zahvalila za pomoć svima a posebice najvećem donatoru, tvrtci RD Metali.

Slične objave