Crosst.hr

Na Bjelovarskom sajmu Grad Bjelovar organizirao prijem za orače

2016 09 sajam2016bj 133

Zoran Piskač, pobjednik je državnog natjecanja u oranju s plugom premetnjakom i predstavnik Republike Hrvatske na svjetskom natjecanju orača u Keniji 2017. godine

Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik je u nedjelju, posljednjeg dana sajma ugostio sudionike natjecanja orača. Tijekom prijema govorio je o ulaganjima Grada Bjelovara u infrastrukturu sajma.
– Bez stalnog unapređivanja prostora sajma ne bismo mogli stalno povećavati kapacitet sajma, niti bi nam rastao broj izlagača. Za uređenje sajamskog prostora izdvojili smo oko sedam milijuna kuna za infrastrukturu. Zahvaljujući tome Bjelovarski sajam je napredovao dok su se drugi gasili. Grad je također svih proteklih dvadeset godina prisutan na Bjelovarskom sajmu sa gradskim štandom, koji je uvijek lijepo uređen, i sa ciljem da predstavi proizvođače s područja grada Bjelovara. Gradski štand je uvijek besplatan za sve naše domaće izlagače. Osim ulaganja u sajam, Grad direktno pomažemo i poljoprivrednicima. U zadnjih deset godina izdvojeno je 23 milijuna kuna za poljoprivrednike. Sve je to osiguralo poziciju Gradu Bjelovaru (od 128 gradova) mi smo na viskom dvadeset i trećem mjestu po izdvajanjima za poljoprivredu. Uspjeli smo, ali nikad dovoljno, moramo nastaviti dalje. Naš je zadatak da ulažemo u znanstvene projekte i programe što radimo sa znanstvenim institucijama, rekao je gradonačelnik Korušec te nastavio da grad u proteklih nekoliko godina financira šest znanstvenih projekata.

– Jedan od njih je vezan za uzgoj konja pasmine Gidran koje želimo pozicionirati i staviti u zaštićene pasmine kako bi mogli dobiti potporu od Ministarstva poljoprivrede. Drugi projekt je zaštita zemljopisnog podrijetla autohtonog sira-kvargla. Kao i sve projekte i programe, Grad Bjelovar sufinancira i orače s područja grada Bjelovara i to orače s konjskim zapregama i orače s traktorima. Svake godine na Bjelovarskom sajmu Grad organizira prijem za orače koji su nastupili na županijskom i državnom natjecanju. Kao što znate Zoran Piskač iz Prgomelja je dugogodišnji natjecatelj i najbolji orač s plugom premetnjakom. Zoran Piskač se natječe od 2003. godine i ove 2016. godine na Državnom natjecanju orača u Velikoj Gorici osvojio je prvo mjesto i ostvario pravo nastupa na 64. Natjecanju orača u Keniji 2017. godine, rekao je gradonačelnik Korušec i čestitao Zoranu Piskaču uspješnom natjecatelju koji će iduće godine predstavljati Republiku Hrvatsku na svjetskom natjecanju.

Gradonačelnik je predstavio i druge uspješne natjecatelje u oranju, Zorana Kosanovića u kategoriji plug ravnjak, mladog četrnaestogodišnjeg Ivana Perkovića u oranju s konjskim zapregama i Ivu Ivanuša iz Galovca aktivnog u konjogojskim udrugama i sudionikom u oranju s konjskim zapregama.

Svi orači dobit će nagradu od 1.500,00 kn, dok će najbolji dobiti 5.000,00 kuna kako bi pokrili troškove natjecanja. Gradonačelnik je svim oračima podijelio i prigodne nagrade te im se zahvalio na angažmanu u natjecanju orača.

Zoran Piskač, najbolji orač na državnom natjecanju zahvalio se Gradu Bjelovaru na prijemu te istaknuo kako je ove godine ponovo imao znanja, sreće i naravno iskustva da postane državni prvak u oranju.
– Dvadest i tri natjecanja su iza mene. Puno odricanja i vremena dalo je ove rezultate. Nije sve u znanju, treba imati malo i sreće, rekao je skromno naš Zoran Piskač.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.