21. travnja 2018

Na Bjelovarskom klizalištu održan hokej na sanjkama za osobe s invaliditetom

Prvi hrvatski klub hokeja na sanjkama za osobe s invaliditetom MRGE predstavio se Bjelovarčanima u četvrtak 21. prosinca na Bjelovarskom klizalištu. Klub je osnovan 2015. godine i djeluje na području Zagreba, ali i šire. To je jedini takav klub na području Republike Hrvatske, a Hrvatska je među tek 18 zemalja u svijetu koje omogućuju kretanje na ledu osobama s invaliditetom kroz ovaj sport.

Jedan od sportaša koji se natječu u ovom najbrže rastućem paraolimpijskom sportu je i Josip Zima, član UTIB, i skijaš SKI Sokol Bjelovar. On je također i prvi hrvatski sportaš u paranordijskom skijanju. Bjelovarčanin je također sudjelovao u predstavljanju.

– Hokej na sanjkama savršena je baza za paranordijsko skijanje zbog sličnih pokreta. Postao sam član ekipe koja trenira puno duže od mene i trenutno mi je cilj sustići ih. Što se tiče paranordijskog skijanja ostvario sam normu za paraolimpijske igre a očekuje me i nastup na svjetskom prvenstvu za koje se pripremam, rekao je Josip Zima.

 

Jedan od iskusnijih sportaša je Nikola Štulić koji se ovim sportom bavi već tri godine. Prema njegovim riječima sport je izuzetno zahtjevan pogotovo kad se trenira u uvjetima koji nisu idealni. Tri godine su tako bile dovoljne da se savladaju osnove sporta, međutim Štulić govori kako se nastavlja baviti njime iz čiste ljubavi prema hokeju kojeg voli od rane mladosti.

– Dosad smo se ogledali s nekoliko reprezentacija među kojima su sportaši koji treniraju i više od deset godina. Moram reći kako sam bio ugodno iznenađen koliko smo dobri u odnosu na njih, zaključio je Štulić.

Trener kluba je Marko Kocijan, kineziolog i bivši hokejaš.

– Danas smo došli ovdje promovirati klub MRGE na inicijativu paraolimpijskog odbora. Trenutno imamo sedam članova u klubu, a surađujemo s klubovima iz Austrije, Slovačke, Češke i Italije. Ovim sportom se inače mogu baviti sve osobe, ali u natjecateljskom smislu on je predviđen samo za osove s invaliditetom. Sportaši se kreću isključivo rukama i gornjim dijelom tijela, a pravila su sva ista kao i u regularnom hokeju osim što trećine traju po petnaest minuta i ravnopravno se natječu muškarci i žene. Izazovno je baviti se ovim sportom i trenurati ga, učimo neprestano o njemu a trenutno sudjelujemo i u inicijativi za formiranje isključivo ženskih ekipa, izjavio je

Što se tiče ženskih ekipa, trenutno iste imaju formirane tek SAD i Kanada. Inicijativa za okupljanjem ženske ekipe predviđena je u svibnju 2018. okupljanje jedinstvene europske reprezentacije koja će se natjecati protiv SAD-a i Kanade. Kocijan je dodao kako je cilj i u Hrvatskoj do 2020. formirati žensku ekipu od deset djevojaka koja bi nastupala na slijedećim paraolimpijskim igrama. Jedna od sportašica pozvanih da bude u europskoj reprezentaciji je Suzana Mavrin koja se ovim sportom bavi već godinu dana i kako kaže privukla ju je upravo dinamičnost ovog sporta.

– Još uvijek je teško pohvatati sve to, ali kroz dva treninga tjedno učimo i polako uspijevamo. Čast mi je što ću imati priliku postati europska reprezentativka što samo znači da me očekuje još više posla i treninga, dodala je odlučno Suzana Mavrin.

________________________________________________________________

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *