23. lipnja 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Mladi i svestrani genijalac VID ĐOĐO postao je državni prvak iz povijesti

2021 05 22 vid gimnazija 42

Bjelovarčanin Vid Đođo 16-ogodišnji je srednjoškolac, učenik  drugog razreda Gimnazije Bjelovar, prirodoslovno matematičkog smjera. Osim što je već u IV. OŠ ostvario odlične rezultate na državnim natjecanjima u elektronici, Vid od malih nogu sudjeluju u radu Bjelovarskog kazališta, a od nedavno kao gimnazijalac nosi titulu državnog prvaka iz povijesti za koju je veliki interes pokazao i prije petog razreda osnovne škole. Uz ogromnu podršku i pomoć profesorice i mentorice Melite Štimac, Vid je dokazao da posjeduje sve karakteristike mladog, svestranog genijalca. 

– U osnovnoj školi sam imao odličnu profesoricu iz povijesti, Ivanu Smolec Mustapić, koja je stavila naglasak na ulazak u “cipele povijesnih ličnosti”, odnosno povijest iz kreativnije perspektive. Natjecanje na kojem sam postao državni prvak održano je 24. travnja ove godine. Ukupni broj natjecatelja je varirao po kategorijama, no gledajući sve razrede koji su sudjelovali online, radi se od 20 do 50 sudionika. Drago mi je što sam barem ovogodišnje županijsko natjecanje uspio doživjeti uživo, jer sam tamo upoznao velik broj zaljubljenika u povijest. Tijekom priprema za državno natjecanje, veliku podršku pružili su mi kolege iz razreda, roditelji i naravno prijatelji. Priznajem da tijekom učenja i pripremanja za natjecanje o tome nisam intenzivno razmišljao, niti podršku očekivao u takvoj mjeri. Same pripreme sam održavao kroz periodično učenje, jer mi je bilo dovoljno uzeti tjedan dana u komadu kako bih se detaljnije pripremio za natjecanje. Mislim da je prethodno znanje svojevrsna nuspojava našeg interesa koje nas motivira da određeno vrijeme budemo potpuno fokusirani na upijanje znanja iz određenog područja, pojašnjava Vid

Državno natjecanje iz povijesti obuhvaćalo je dosta činjeničnih podataka, prepoznavanje slikovnih izvora, kronološki slijed događaja, dok se nekoliko posljednjih godina pokušava uvesti što više stvarnih logičkih zadataka temeljenih na zaključivanju. 

2021 05 22 vid gimnazija 2
Vid Đođo, 16-ogodišnji srednjoškolac, učenik  drugog razreda Gimnazije Bjelovar, prirodoslovno matematičkog smjera

– Postoji mogućnost da se sa završetkom pandemije vrati natjecanje iz znanstveno istraživačkih radova, što bi za mene bilo jako dobro i korisno. S obzirom da je dosta teško dati ocjenu samom sebi, u tome je veliku ulogu odigrala moja mentorica na čemu sam joj iznimno zahvalan. Roditelji me nikada u ničemu nisu forsirali i naravno da su sretni zbog mog uspjeha. Od mame i tate sam na poklon dobio knjigu o proučavanju srednjovjekovne povijesti koju sam oduvijek želio imati. U srednjovjekovnoj povijesti nalaze se korijeni većine europskih država, pa smo u tom slučaju primorani “kopati” malo dublje i detaljnije. Mladi ljubitelji povijesti nisu česti, pa mi je uvijek drago čuti da ima onih koje povijest privlači i na sveobuhvatan način fascinira. Nakon završetka srednje škole namjeravam upisati Filozofski fakultet, najvjerojatnije smjer arheologiju ili povijest, ističe mladi gimnazijalac. 

Tijekom razgovora s Vidom dotaknuli smo se i politike, odnosno interesa građana za izbore i izlaska na iste. Iako mladi Bjelovarčanin nije punoljetan, već sada vrlo detaljno proučava političku situaciju u zemlji koju itekako povezuje sa povijesnim segmentima. 

– Neki građani će u današnje vrijeme vrlo lako odbaciti važnost odlaska na birališta, jer mnogi smatraju da su prisiljeni birati manje zlo. Definitivno je potrebno imati dozu skepse prema političarima i političkom položaju, no za pravo glasa su tijekom povijesti vođene mnoge borbe i sukobi. Iako samim glasanjem ne možemo učiniti puno, vrijedi pokušati utjecati na društvene promjene i uvesti ih u postojeći sustav, čak i ako je on građen u svrhu održavanja prijašnjih političkih struktura. Željeli mi to ili ne, osuđeni smo na igranje igre  političkog života, smatra Vid Đođo i dodaje kako je Gimnazija Bjelovar odličan izbor za sve one koji teže svestranoj edukaciji i obrazovanju. 

Iako je rođen u Zagrebu u kojem je živio do svoje šeste godine, Bjelovar je za Vida u mnogočemu idiličan, multikulturalan, šarmantan i bez velike kaotičnosti. Osim što je vrlo uspješan u povijesti i školi općenito, ovaj mladi genijalac aktivan je u Bjelovarskom kazalištu u kojem glumi i piše predstave te gdje je, kako sam kaže, okružen ljudima koji primjećuju ključne društvene probleme, a život gledaju kroz zanimljive priče. 

2021 05 22 vid gimnazija 11
Vid Đođo, državni prvak iz povijesti

– Moja glumačka skupina trenutno radi na predstavama za koje piše tekstove, što nam puno znači jer dosta toga izvlačimo iz vlastitih improvizacija koje su temeljene na našim vlastitim stavovima. Također, glumim u igranom filmu “Zapisivači: Pad” koji je djelo bjelovarskih srednjoškolaca. Igram ulogu strastvenog nogometaša koji zbog ozljede mora premjestiti fokus na druge stvari. I što mu se onda dogodi? Većinu filma pokušava svoje prijatelje vratiti na pravi put i malo ispraviti greške koje oni donose, otkriva Vid.

Naravno, u cijeloj ovoj priči veliku ulogu odigrala je Vidova profesorica i mentorica koja za svog učenika ima samo riječi hvale. 

– Vida je ponekad zaista teško riječima opisati, Jednostavno ga morate upoznati da shvatite o kakvom se kvalitetnom i posebnom mladiću radi. Kada profesor ima takvog učenika, onda je stvarno sretan i ponosan. S Vidom je zadovoljstvo raditi jer pokazuje jedan veliki interes za povijest i ogromnu motivaciju za učenjem. On je pravi ljubitelj i istraživač povijesti, ponosno ističe Melita Štimac, Vidova mentorica i profesorica povijesti. • 2021_05_22_vid-gimnazija_2
 • 2021_05_22_vid-gimnazija_11
 • 2021_05_22_vid-gimnazija_35
 • 2021_05_22_vid-gimnazija_42

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.