Crosst.hr

Ministrica Divjak u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji o provedbi reforme: Lako bi bilo uvesti reforme u Finsku, u Hrvatskoj je to teško i da je bilo lako, već bi to netko učinio!

2020 14 1 ministrica divjak 11

Ministrica Blaženka Divjak jutros je u sklopu turneje „Razgovori o promjenamaposjetila Bjelovarsko-bilogorsku županiju, gdje je održala sastanak s djelatnicima Medicinske škole, Ekonomske i birotehničke škole, Komercijalne i  trgovačke škole i  Turističko-ugostiteljske škole Bjelovar.

Cilj turneje ministrice znanosti i obrazovanja je razgovarati o provedbi reforme, dobiti povratne informacije s terena o promjenama koje je reforma donijela i kako su te promjene utjecale na učenike i učitelje.

Također, tijekom posjeta našoj županiji, župan Damir Bajs upoznao je ministricu s ulaganjima Bjelovarsko-bilogorske županije u školstvo koja je upravo po tim ulaganjima druga u Hrvatskoj.

Naglasak je bio na tome da u direktnom kontaktu čujemo čime su zadovoljni, kako osjećaju reformu i pitanja koja još imaju. Oni su također izrazili zadovoljstvo da mogu ovako u neposrednom kontaktu izraziti svoje mišljenje. Ono što ja mogu reći jest da su stvarno motivirani, da se vidi da rade dobar posao, poručila je ministrica Divjak nakon sastanka s bjelovarskim nastavnicima, nastavivši:

Istaknuli smo da je djelomično po novom državna matura 2022. godine, a da će već iduće godine, oni koji su u trećim razredima, imati probnu državnu maturu koja će im omogućiti da se pripreme za promjene koje dolaze 2022. godine. Što se nadoknada  tiče, sve ide svojim tijekom, nemamo nikakvih problema, kazala je Divjak koja je potom komentirala izjavu Davora Bernardića koji je jučer za Hrvatski radio izjavio da OŠ Nikole Andrića u Vukovaru još uvijek nema udžbenike.

Svi udžbenici su stigli odmah na početku školske godine za sve škole. Ono što radimo tijekom ove godine su udžbenici za nacionalne manjine, s obzirom na to da su to udžbenici pristigli u listopadu prošle godine, to je u tijeku i bit će u skladu s onim rokovima koje smo zadali. Ali svi drugi udžbenici su stigli odmah početkom godine, pojasnila je ministrica.

Jedno od pitanja upućenih ministrici bilo je i ono koje se tiče Ivane Katavić, ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje (NCVVO), koja je prošle godine na privatna putovanja potrošila 23 tisuće kuna javnog novca.

Divjak je tako za tu temu rekla da se radi o vrlo osjetljivoj situaciji.

Ravnateljica NCVVO-a mora biti nekompromitirana osoba vezana uz ovakva pitanja, pogotovo jer NCVOO brine o maturi i ako mi jasno kažemo da je nulta tolerancija za bilo kojeg učenika za varanje, onda mislim da to isto vrijedi i za ravnatelja Nacionalnog centra, odlučno je poručila Divjak koja je potom kazala da će danas biti održan sastanak Upravnog vijeća, na kojem će se oko toga zauzeti stav.

Na pitanje boji li se za vlastitu poziciju kazala je kako smatra da radi dobar posao.

Ja sam došla ovdje isključivo zbog toga da provedem reforme koje su u Hrvatskoj neophodne. U tom smislu mislim da radim dobar posao, to pokazuju i svi nalazi europskih komisija i vanjskih stručnjaka, a ovim sitnim politikantstvom se ja baš ne bavim, rekla je Divjak te je potom nastavila:

Lako bi bilo uvesti reforme u Finsku, u Hrvatskoj je to teško i da je bilo lako, već bi to netko učinio, ali mislim da smo na dobrom putu, da radimo dobar posao i mene ovi posjeti školama osnažuju u uvjerenju da je ovaj posao bio neophodan, da je dobar, ali da to nije utrka na 100 metara već maraton.

Tom prilikom Divjak je odgovorila i kakvi su, po njoj, uvjeti u školstvu na našem području. 

Ono što sam vidjela za županiju je dobro jer se stvarno vidi briga osnivača za ulaganje u škole i sama činjenica da su po ulaganju u samom vrhu u Hrvatskoj meni ulijeva povjerenje da se o školama, profesorima i djeci ovdje brine, rekla je ministrica Blaženka Divjak u današnjem posjetu Bjelovaru.

Domaćin ministrici bio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, koji je tom prilikom kazao kako mu je drago da je ministrica posjetila našu županiju, srednje i osnovne škole.

Iskoristili smo priliku i porazgovarali o situaciji u županiji, koja je ovog trenutka druga po ulaganjima u školstvo u RH. Imamo preko 44 objekta samo energetske obnove, 12 već gotovo, 5 u izradi, a ostali u tijeku natječaja. Na to se nadovezuje i niz drugih projekata, primjerice tek treća glazbena škola u Hrvatskoj otkad je Hrvatske i Centar kompetencije, koji je jedan od kapitalnih objekata koji treba dati novu kvalitetu kad govorimo o ovom dijelu Hrvatske. Međutim, mene osobno vesele i centri izvrsnosti i sve ono što zajedno radimo. Upravo taj partnerski odnos između osnivača, ministarstva i onih koji rade u školama može doprinijeti kvaliteti koju svi očekujemo, napomenuo je župan i istaknuo kako će uskoro skoro svaki učenik s područja županije pohađati obnovljenu školu. 

Kada govorimo o županiji, trenutno svaki pet učenik radi u obnovljenoj školi i mislim da ćemo do kraja 2021. godine imati situaciju da će više od 90 posto učenika biti u takvim školama. Naša politika je jasna: mi ulažemo matične i područne škole – svi moraju imati jednak standard, rekao je Bajs.

 
 • 2020_14_1_ministrica_divjak_3
 • 2020_14_1_ministrica_divjak_5
 • 2020_14_1_ministrica_divjak_11
 • 2020_14_1_ministrica_divjak_14
 • 2020_14_1_ministrica_divjak_17
 • 2020_14_1_ministrica_divjak_21
 • 2020_14_1_ministrica_divjak_23
 • 2020_14_1_ministrica_divjak_24

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.