Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Ministrica Blaženka Divjak posjetila Bjelovarsko-bilogorsku županiju: 180 milijuna kuna se ulaže u školstvo i obrazovanje

2018 županija 79

Na poziv bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa u radnom posjetu županiji boravila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, Županiji koja se može pohvaliti najvećim ulaganjima u povijesti županije u svoje školstvo i obrazovanje.

180 milijuna kuna iznos je ulaganja u županijske osnovne i srednje škole, jer upravo sustav obrazovanja i ulaganje u bolje uvjete školovanja za osnovnoškolce i srednjoškolce visoko je na ljestvici prioriteta župana Damira Bajsa i županijske uprave.

Uspješno korištenje Bjelovarsko-bilogorske županije sredstava europske unije danas se broji u stotinama milijuna kuna, pa tako danas Bjelovarsko-bilogorska županija ima ugovoreno 400 milijuna kuna europskih projekata od kojih se dobar dio sredstava ulaže u školstvo i obrazovanje. Najveći iznos sredstava od 130 milijuna  kuna  ulaže se u energetsku obnovu naših škola kako matičnih tako i područnih. Tako ukupno govorimo o 40 projekata energetske obnove županijskih škola, od kojih su neke već obnovljene od temelja do krova, na pojedinim školama radovi su u tijeku, a pred dijelom škola je procedura raspisivanja javnih natječaja vezanih uz obnovu.

Ovako  velikim  povlačenjem europskog novca preko  Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša dovelo je našu Županiju na drugo mjesto po prijavama, ali i povlačenju novca iz spomenutog Fonda.

No, kada se škole energetski i obnove na inicijativu bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa one se opremaju i potrebnom opremom i namještajem od klupa i stolica, preko katedri i garderobnih ormara do uređenja zbornica za učitelje i nastavnike. Samo ove godine za tu namjenu u županijskom proračunu osigurano je 1,3 milijuna kuna.

Uspješno povlačenje europskog novca za potrebe svog školstva i obrazovanja Bjelovarsko­ bilogorska  županija ostvaruje i  uz  pomoć nadležnog Ministarstva posebice kada  govorimo o regionalnom Centru kompetentnosti -projektu vrijednom 25 milijuna kuna koji je dobiven za Medicinsku školu u Bjelovaru.

Medicinska škola Bjelovar ulagat će tako u infrastrukturu, dogradnju, novu opremu, laboratorije, uspostavit će se kontakt s poslodavcima da u konačnici kada i učenici završe školovanje budu najbolje moguće osposobljeni za rad ili nastavak školovanja.

Medicinska škola Bjelovar koja ima polustoljetnu tradiciju obrazovanja obrazuje učenike za pet zanimanja: medicinska sestra/tehničar, zdravstveno-laboratorijski tehničar, fizioterapeutski tehničar, farmaceutski tehničar i dentalni tehničar. Medicinsku školu Bjelovar pohađa godišnje oko 430 učenika, a s njima radi 45 nastavnika i 9 vanjskih suradnika.

Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na svom području ima uključene tri škole u eksperimentalni program Ministarstva “Škola za život”. Riječ je o Osnovnoj školi Mate Lovraka u Velikom Grđevcu, Osnovnoj školi Čazma te Srednjoj školi Augusta Šenoe Garešnica.

Kako bi svim učenicima s teškoćama u razvoju osigurala kvalitetno obrazovanje tijekom osnovne i  srednje škole  Bjelovarsko-bilogorska županija uspješno provodi još  jedan europski projekt “Uz  potporu sve je moguće, faza Ill”. Putem navedenog projekta vrijednog gotovo 10 milijuna  kuna (9.785.188,80 kn)  osigurano je 54 pomoćnika i stručno komunikacijskih posrednik za 58 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Bjelovarsko-bilogorske  županije i to kroz sljedeće 4 godine.

Stav bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa je da ni jedno dijete kojemu je potreban asistent u nastavi je da ga mora imati i stoga ove godine i sama Bjelovarsko-bilogorska županija izdvaja 250 tisuća kuna za financiranje asistenata u nastavi za 9 učenika.

Bjelovarsko-bilogorska županija provodi i europski projekt “Školski obrok za sve” vrijedan 2,5 milijuna kuna putem kojeg je osiguran besplatan obrok za 1500 učenika, a naši učenici imaju osigurano i svježe voće putem  projekta Sheme  školskog  voća – projekta vrijednog 600 tisuća kuna.

Bjelovarsko-bilogorska županija je kao druga županija u Hrvatskoj 2014. godine krenula s projektom Centra izvrsnosti i danas se može pohvaliti činjenicom  kako uspješno rade 4 centra izvrsnosti  i to  iz  matematike,  engleskog  jezika, kemije  i informatike.  Pohađa ih  preko 330 učenika, a s njima radi 54 mentora.

Ne treba zanemariti, a samim tim i pohvaliti i trud i zalaganje mentora kako bi učenicima prenijeli svoje znanje, ali s druge strane i trud i zalaganje učenika koji su voljni svaku subotu u mjesecu provesti u Centrima izvrsnosti. Radi se o učenicima 7. i 8. razreda Osnovnih škola te zainteresiranim učenicima svih razreda srednjih škola i to s područja cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. Troškove Centara izvrsnosti Bjelovarsko-bilogorska županija pokriva u cijelosti, a na godišnjoj razini oni iznose do milijun kuna.

Svi ovi projekti provode se na dobrobit preko deset tisuća učenika koji pohađaju 13 srednjih i 21 osnovnu školu kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija.

2018 županija 81

O svim projektima vezanim za školstvo i obrazovanje, župan Damir Bajs je upoznao ministricu Blaženku Divjak.

– Školstvo i znanje koje stoji iza toga, jedan je od najvažnijih prioriteta koje imamo Županija i ja kao župan. To nije samo naša zakonska obaveza, već i naše pravo da ulažemo tamo gdje je najpotrebnije. Cilj koji smo si zadali nije ambiciozan; ja želim do kraja svog mandata imati obnovljene sve naše škole. Obzirom da se radi o velikom broju školskih objekata, mi smo prionuli poslu i ovog trenutka smo jedna od vodećih županija po ulaganju u ukupnosti u školstvo. 180 milijuna kuna ćemo uložiti narednih godina, a od toga 130 milijuna upravo u obnovu škola. To su ugovori o energetskoj obnovi koji su već potpisani, a koje Županija nadovezuje sa sredstvima same županije, obnovom namještaja, opreme i svega što se nemože ugovoriti. Također, uz sve to radimo i niz drugih programa; kao što je program Centara izvrsnosti u koji je uključeno 250 učenika. Imamo i tri škole koje su uključene u program ministarstva “Škola za život”, a posebno me veseli to da su knjige u tom programu puno lakše nego one koje su sada, i vjerujem da će to uskoro imati svi u Hrvatskoj. Naznačio bih i da ćemo imati i Centar kompetentnosti. Istaknuo bih i želju suradnje na drugim projektima Županije; i Županija kao osnivač želi biti partner Ministarstvu. Međutim, u razgovoru s ministricom, ali i našim kolegama rekao bih da upravo kucamo na otvorena vrata i ono što smo dugo tražili, a to je da imamo zajedničke projekte u opremanju naših škola, u nabavi udžbenika i bilo čemu drugome –  da možda već iduće godine bude riješeno. Županija želi uz sva ta ulaganja još poboljšati standard u tome pogledu, rekao je župan Damir Bajs na radnom sastanku s ministricom Blaženkom Divjak.

2018 županija 26

Ministrica Blaženka Divjak zahvalila se županu na vrlo lijepom prijemu i veoma konstruktivnom razgovoru.

– Ovaj partnerski odnos između osnivača škola, Ministarstva i samih škola je zapravo ključ uspjeha. Ovi reformski procesi koji, ako se sada osvrnemo na to što pokrećemo; dakle od ova četiri reformska procesa jedno je kurikularna reforma općeg obrazovanja, a drugo je kurikularna reforma u strukovnom obrazovanju. Tu su nam ključni partneri osnivači, koji zajedno sa školama i Ministarstvom omogućavaju da dođe do pomaka.

_________________________________________________________________

– Imamo dosta projekata gdje moramo raditi zajedno ako želimo uspjeti, a naravno da to želimo. Tako da ću se sad osvrnuti na dva projekta, koja je već i župan naglasio. Prvi je eksperimentalni program kurikularne reforme “Škola za život”, gdje imamo tri škole. Informacije koje mi dobivamo iz škola pokazuju da je to vrlo uspješan program. To je poticaj za iduću godinu kada ćemo krenuti u svim školama s tim novim programom, da se sada potrudimo osigurati uvjete koji će biti ne samo dobro napisane kurikulume, nego i da naši nastavnici budu stvarno educirani za taj način podučavanja. To je uglavnom na Ministarstvu i mislim da to uspješno radimo. To se vidi u školama gdje imamo podršku osnivača, istaknula je Divjak i nastavila da će iduće godine veliki izazov biti dodatna edukacija učitelja jer smo ove godine morali educirati nekoliko tisuća, a iduće godine moramo nekoliko desetaka tisuća i svaka pomoć osnivača je dobro došla.

– Drugi projekt su udžbenici; onakvi kakvi su sada u eksperimentalnim školama, lakši s puno više digitalizacije – sličan koncept će biti u svim školama. Potrudit ćemo se da čim manji teret padne na roditelje. Jako nam je važno opremanje škola, učitelja i učenika, tako da je meni drago čuti da su škole koje su energetsko obnovljene u Županiji, dobile i novi namještaj. Ono što se često zanemaruje je strukovno obrazovanje, i mi sada u pripremi ovog posjeta školama smo posebno govorili o strukovnom obrazovanju i drago mi je da baš ovdje u Bjelovaru imamo Centar kompetentnosti iz medicinskog područja, jer će takvi centri biti temelj za budući razvoj strukovnog obrazovanja. Mi smo za strukovno obrazovanje za sve Centre kompetentnosti osigurali financiranje iz EU fondova, tako da je nama drago da se ovdje vidi ta suradnja između škola, osnivača i Ministarstva koji će onda omogućiti da i to obrazovanje bude puno relevantnije za buduću struku i buduće poslove. Veselim se nastavku naše suradnje i uvijek je zadovoljstvo vidjeti da lokalna uprava brine i stavlja obrazovanje na prvo mjesto, istaknula je ministrica Blaženka Divjak.

Što se tiče Zakona o udžbenicima, ministrica je kazala:

___________________________________________________________________

Nakon radonog sastanka, ministrica Blaženka Divjak je u pratnji župana Damira Bajsa sa suradnicima posjetila Medicinsku školu Bjelovar i Osnovnu školu Mate Lovraka u Velikom Grđevcu.

 

 • 2018_županija_33
 • 2018_županija_36
 • 2018_županija_39
 • 2018_županija_47
 • 2018_županija_58
 • 2018_županija_62
 • 2018_županija_66
 • 2018_županija_71
 • 2018_županija_73
 • 2018_županija_77
 • 2018_županija_78
 • 2018_županija_79
 • 2018_županija_81
 • 2018_županija_82
 • 2018_županija_86
 • 2018_županija_93
 • 2018_županija_103
 • 2018_županija_107
 • 2018_županija_108
 • 2018_županija_110
 • 2018_županija_113
 • 2018_županija_116
 • 2018_županija_121

 

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.