20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Ministar zdravlja Dario Nakić na poziv župana Bajsa posjetio BBŽ i OB Bjelovar

2016 07 nakicbajs 99

Bjelovarska bolnica nije stavljena u drugi plan jer sredstva za nju kao ni za ostale nisu bila osigurana, već je to bila prazna priča, rekao je Nakić u Bjelovaru.

Danas je 29. srpnja, 2016. godine na poziv župana Damir Bajsa u radni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji došao tehnički ministar zdravlja Dario Nakić sa suradnicima. Sastanak ministra Nakića sa županom Damirom Bajsom i ravnateljima zdravstvenih ustanova s područja BBŽ održan je u prostorijama županije.

Razgovor s ministrom i ravnateljima bio je zatvoren za medije, ali se ova delegacija nakon sastanka uputila u Opću bolnicu Bjelovar gdje ih je dočekao zamjenik sanacijskog upravitelja dr. sc. Boris Kirin sa suradnicima.

Ministar je u pratnji župana i predstavnika bolnice obišao Odjel urologije, a nakon toga je ispred zgrade Uprave dao izjave za medije.

-Nažalost još ne znam točan datum kada bi se mogla nastaviti izgradnja bolnice, a nadam se da će to biti što prije. U Bjelovaru smo naišli na takvu situaciju da ovdje dugi niz godina nije bilo nikakvog ulaganja, i ono je prijekopotrebno, međutim sredstva za bolnicu nisu bila osigurana kad se kretalo u ovaj projekt. Puno se obećavalo, ali sad je to potrebno napraviti na realan način, da se osiguraju sredstva. Nakon razgovora s vašim saborskim zastupnicima i županom tražili smo riješenje problema izgradnje, a to kroz fondove Europske unije. Dio sredstava ići će iz natječaja raspisanog za OHBP gdje ćemo aplicirati od 1. rujna, za vrijednost od 20 milijuna kuna, i kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u vrijednosti od daljnjih 50 milijuna kuna sa 15% domaćih sredstava. To je značajan iskorak. Očekujemo da ta ulaganja omoguće uvjete za prestanak odlazaka mladih liječnika, da mogu realizirati svoju karijeru ovdje i da najveću korist od toga imaju ljudi koji će se ovdje liječiti – rekao je ministar Nakić dodavši kako natječaj koji je navodno bio raspisan prošle godine nije poništen jer ga nije ni bilo. Bolnica tako nije stavljena u drugi plan jer sredstva za nju kao ni za ostale nisu bila osigurana, već je to bila prazna priča.

Na pitanje o sanaciji ministar je dodao kako je to potpuno promašen projekt, koji je doveo do toga da su zdravstvene ustanove značajno urušene. Uloženo je 3,5 milijadre kuna a ustanove su stvorile dodatne 2,5 milijarde duga. Trebalo je sanirati Uprave bolnica i preuzeti kontrolu.
-Nakon izmjene Zakona o sanaciji u pojedinim bolnicama su mi čestitali što smo im maknuli sanacijske upravitelje. Umjesto da Županija vodi brigu o bolnicama, to je radio netko drugi. Tražili smo nedavno uvid u kontrolu upravljanja i poslovanja, i otkrili porast izdvajanja za zaposlene, porast potrošnje lijekova. Nakon izmjene sanacijskih upravitelja, prošli mjesec imali smo smanjenje mjesečnog gubitka od 60%. Nažalost, jedan od najvećih primjera nekontroliranja i nerukovođenja unutar sustava našli smo upravo u Bjelovaru gdje je jedan od liječnika mjesečno imao primanja od 35.000 do 39.000 kuna, što je preračunato ispalo da je dnevno radio 17,5 sati. Pitam vas da li je to moguće, da li bi itko mogao izdržati takav tempo i da li biste uopće išli takvom liječniku? Organizacija posla je dužnost ravnatelja ustanova, a ne sanacijskih upravitelja za koje se nadam da su prošlost jednom za svagda – rekao je ministar Nakić te dodao kako vraćanje, upravljačkih prava Županije neće preuzeti dug nastao za vrijeme sanacije, već će ga vraćati država i HZZO.

Župan Damir Bajs zadovoljan je ministrovim posjetom i radnim sastankom za vrijeme kojeg je naglasak stavljen na mogućnost izgradnje nove bolnice.
-Ovog trenutka znamo da će biti raspisan natječaj za zdravstvene ustanove na koji će za navedena sredstva moći aplicirati i OB Bjelovar. S Ministarstvom smo bili u kontaktu i dogovorili izmjene građevne dozvole tako da se u okviru postojeće građevne dozvole naprave neke promjene, odnosno da će se dio sadržaja za koji smo zaduženi mi raditi kasnije. Ukupan iznos potrebnih financija će se tako smanjiti za 25 do 30 milijuna kuna, a sve zadane pretpostavke bit će ostvarene. S tako zatvorenim financiranjem nema razloga da do kraja godine ne napravimo sve što je potrebno, i nadam se uspijemo na njemu – rekao je župan Damir Bajs, dodavši kako je zadovoljan promjenama vezanim uz Hitnu pomoć. Naime, za Grubišno Polje je određena pokrivenost timom T1, te su tako svi gradovi županije pokriveni timom T1. – Ovog trenutka županija je jedna od onih koje su zadovoljne sa sustavom hitne medicinske pomoći. Dani su neki prilozi vezane uz ugovore ostalih ustanova sa HZZO-om. Što se pak tiče sanacijskog upravitelja, on je dao svoj mandat na raspolaganje, a Uprava će nastaviti s potrebnim aktivnostima da dobijemo bolnicu natrag pod svoje upravljanje.

Na pitanje o izjavi ministra Nakića kako je prethodni natječaj za izgradnju na koji se OB Bjelovar prijavila bio nepostojeći i sredstva nisu bila osigurana, župan je kratko dodao kako su se prijavili na raspisan natječaj, ali ne može znati da li su sredstva bila osigurana ili ne.

Kako su izgledali radni posjeti i konferencije vezani za izgradnju bjelovarske bolnice u proteklih godinu dana

Radni posjet tehničkog ministra zdravlja Daria Nakića je prošao i sada se možemo osvrnuti, i podsjetiti što je bilo prije godinu dana. Možemo se podsjetiti što je bilo i prije deset godina, ali nije potrebno da se toliko vraćamo unazad kada se uglavnom sve ponavlja.
Pa onda da se podsjetimo.

Bjelovarsko-bilogorsku županiju i Opću bolnicu Bjelovar u 2015. godini, točnije 8. veljače posjetio je ministar zdravlja Siniša Varga. On je tada pred novinarima rekao: „ Gledamo statističke pokazatelje i sama posjeta bolnici demantira napise u medijima. Bolnica Bjelovar je jedna od uspješnijih bolnica u Hrvatskoj i daje nadprosječne medicinske rezultate.

To je bilo o medicinskim rezultatima bolnice, a o njezinoj izgradnji, ministar Varga je rekao : „Bjelovarska bolnica u suradnji sa županom i sa upravom bolnice, o čemu smo danas diskutirali,a riječ je o izgradnji kirurgije nove bolnice. To je nešto što apsolutno podržava Ministarstvo zdravlja prvenstveno iz razloga što je sva dokumentacija gotova. Bjelovar je završetkom dokumentacije potrebne za izgradnju takvog projekta izletio sada naprijed u prioritetima u Ministarstvu zdravlja.

Što je sve rekao ministar prilikom te posjete možete pročitati http://www.bjelovar.info/index.php/aktualno/ministar_zdravlja_sinisha_varga_pohvalio_opu_bolnicu_bjelovar_kao_primjer_u/” title=”ovdje.”>ovdje.

Nakon nekoliko mjeseci, točnije 1. rujna 2015. godine, ministar Siniša Varga ponovo posjećuje Bjelovarsko-bilogorsku županiji i Opću bolnicu Bjelovar, ali ovoga puta u pratnji ministra financija Borisa Lalovca.
Evo što su ministri Varga i Lalovac rekli nakon što su razgledali buduće gradilište i nakon što su razgovarali sa Zoranom Selešom, sanacijskim upraviteljem bolnice, županom Damirom Bajsom i Antunom Korušecom, bjelovarskim gradonačelnikom o realizaciji početka korištenja građevinske dozvole.

Siniša Varga, ministar zdravlja govorio je o rokovima. Građevinska dozvola je aktivirana.
– Upravo nas je Bolnica izvijestila da je gotova izgradnja plinske stanice te instalacije i to znači da je konzumirana građevinska dozvola. Ono što je izrazito bitno je da napravimo suglasje prvenstveno između Ministarstva zdravlja i Županije koji idu u zajedničko financiranje samog projekta. Ukupno 100 milijuna kuna ide iz Ministarstva zdravlja, odnosno europskih fondova i sredstava državnog proračuna, a 60 milijuna kuna su sredstva same Županije. To će biti vrlo skoro čim se uskladi tekst samog Ugovora, odnosno natječajne dokumentacije nakon čega će se raspisati javni natječaj, rekao je ministar Varga.

O projektu izgradnje bolnice, ministar financija Boris Lalovac je rekao.
– Novost je što smo se obvezali da nove izvore financiranja nećemo držati u porezima građana, nego iz utaje poreza. Znate da smo krenuli s novim uredom za velike porezne prevare i da su već prvi rezultati pokazani. Podignute su i određene optužnice u milijunskim iznosima za poreze. Kad zbrojite tih nekoliko optužnica vidite da se radi o blizu sto milijuna kuna utajenog poreza. Ovaj cijeli projekt ovdje košta 100 milijuna kuna. Svi novi izvori financiranja za potrebe hrvatskih građana neće više ići na teret građana kroz oporezivanje njihovih dohodaka ili kroz sustav PDV-a. Ići će iz utaje poreza, to je novost, naglasio je ministar Lalovac i dodao da će se formirati poseban fond, odnosno stavke, da se iz tih novaca posebno financiraju ovakvi projekti.
– Odnosno da građani vide da se utaja poreza neće nikome isplatiti i da je borba države protiv velikih igrača te velikih utajivača počela i da će se ubrzo pokazati rezultati. Tako će biti zadovoljni i građani čije će se potrebe financirati novcem iz velikih utaja, rekao je ministar Lalovac i nastavio da će to u konačnici pokazati da država funkcionira.

Što su sve rekli ministri više pročitajte OVDJE: http://www.bjelovar.info/index.php/aktualno/ministri_boris_lalovac_i_sinisa_varga_posjetili_opcu_bolnicu_bjelovar

Nakon dva tjedna 14. rujna, 2015. godine u posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ponovo je došao ministar zdravlja Siniša Varga koji je u društvu župana Damira Bajsa prisustvovao potpisivanju tendera za gradnju nove zgrade bjelovarske Opće bolnice, investicije vrijedne 160 milijuna kuna.
Ministar je ovom prigodom rekao da ne vidi nikakve zapreke da se ovaj projekt završi upravo onako kako su i predvidjeli.
– Za 24 mjeseca imat ćemo otvorenje nove kirurgije pri Općoj bolnici Bjelovar. Građevinski radovi obično krenu nakon mjesec, mjesec i pol dana po potpisivanju ugovora o gradnji. Ono što treba naglasiti je ta sinergija koja je napravljena za pacijente. Gradnja bolnice je prepoznata od lokalne i regionalne samouprave. Projekti su bili napravljeni i aplicirani prema Ministarstvu zdravlja koje je to prepoznalo kao veći i značajni projekt u zdravstvu, istaknuo je ministar zdravlja Siniša Varga.

Više pročitajte OVDJE: http://www.bjelovar.info/index.php/aktualno/u_bjelovarsko_bilogorskoj_zupaniji_potpisan_tender_za_izgradnju_nove_bolnic

Nakon izbora 25. ožujka, 2016. godine, konferenciju za medije održali su predstavnici bjelovarskog SDP-a. Oni su tada izjavili da su svi projekti stopirani pa i projekt izgradnja nove bjelovarske bolnice.
Više pročitajte OVDJE: http://www.bjelovar.info/index.php/aktualno/stopirani_najvei_projekti_izgradnja_nove_bolnice_i_javno_privatno_partners

U svibnju mjesecu, točnije 9. svibnja, 2016. godine, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana je konferencija za novinare na kojoj je rečeno da je Nadležno Ministarstvo zdravlja stopiralo projekt gradnje nove bolnice Bjelovar.

Nakon te konferencije u Zagrebu je 20. svibnja, 2016. održan je sastanak ministra zdravlja Daria Nakića i njegovih suradnika s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom i njegovim suradnicima te saborskim zastupnikom Mirom Totgergelijem.
Sastanak je održan u cilju iznalaženja mogućnosti zatvaranja financijske konstrukcije u iznosu od 160 milijuna kuna, na koliko je procijenjena izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.
Na tom sastanku ministar Nakić i župan Bajs došli su do zajedničkog stava, a to je da će Ministarstvo zdravlja, Bjelovarsko-bilogorska županija i Opća bolnica Bjelovar raditi na iznalaženju rješenja za zatvaranje financijske konstrukcije što uključuje fondove Europske unije, samu Bjelovarsko-bilogorsku županiju i njenu Opću bolnicu.

Što se tiče ove teme, jučer su, 28. srpnja, 2016. godine predstavnici Narodne koalicije u Bjelovaru izjavili da će nastaviti s projektima koje je ova, a sada prošla Vlada zaustavila.
Tako je Gordan Maras rekao: ” Prvenstveno mislimo na projekt bjelovarske bolnice. Taj projekt nastavit će se odmah u rujnu, i bit će na najbolji mogući način na raspolaganju građanima županije”.
Više pročitajte http://www.bjelovar.info/index.php/aktualno/nastavit_cemo_s_projektom_bolnice_skola_i_dvorana_poruka_je_narodne_koalici

Ovo je mali podsjetnik na temu bjelovarske bolnice. S današnjim datumom 29. srpnja, 2016. i posjetom ministra Nakića ne zatvaramo ovu nadugačko veliku priču, koja će sigurno trajati i trajati.

Slične objave