21. rujna 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Ministar Tolušić iz Grubišnog Polja najavio uvođenje reda na tržište i nove inspekcije

2016 11 grubisnopoljesajam 9

Tolušić – Nedavne promijene koje se događaju, upravo su rezultat rada nadležnih inspekcija, u vidu borbe za zdrav i kvalitetan proizvod

Na otvorenju 14. Gospodarskog sajma i sajma sira u Grubišnom Polju, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dao je izjavu i za medije.

Tako se ministar podrobnije osvrnuo na nedavna nemila događanja vezana uz zaraženo pileće meso.
– Ovo što se događa zadnjih dana je znak da kontrole pojačano rade na terenu jer vjerojatno je situacija bila ista i prije pola godine, godinu dana, ali kontrole nisu prije bile toliko učestale i opsežne kao do sada. Moj zadatak je da hrvatski građani jedu zdravu i kvalitetnu hranu; po mogućnosti domaćeg porijekla, iako kao što sam rekao nemam ništa protiv uvozne hrane ako je ona iste kvalitete. Pripremite se da će biti još ovakvih stvari sve dok se ne uvede red na tržište, jer ne može se dopustiti da se u našu zemlju uvoze proizvodi koji su na razini smeća i stavljaju na police. Pozivam zato sve građane da se zapitaju zašto je nešto duplo jeftinije, a dolazi iz uvoza? Napominjem još jednom nemam ništa protiv fer tržišne utakmice, ali ne ako su u pitanju životi građana.

Ministar je također rekao da su nedavne promijene koje se događaju, upravo rezultat rada nadležnih inspekcija, u vidu borbe za zdrav i kvalitetan proizvod.
– Ovim putem poručujem svim izvoznicima hrane u Hrvatsku, da ova država apsolutno nema ništa protiv njih, ali uvoz proizvoda koji nisu zdravstveno ispravni nije dopustiv. Najavljujem još jednom ovim putem nove inspekcije. Vezano pak uz mogućnost daljnjih smjena, ako utvrdimo da postoje propusti definitivno će takvih stvari biti.

Tolušić je naglasio da ne vidi opasnost od poskupljenja hrane zbog ovih akcija. Istaknuvši da upravo ove akcije Ministarstva i nadležnih inspekcija imaju za svrhu micanje štetnih i zdravstveno opasnih artikala s polica i vraćanja povjerenja u nadležne institucije.
– Mi jesmo dio zajedničko europskog tržišta, no kako druge europske članice nad našim proizvodima provode rigoroznije kontrole, tako će se od sada i Hrvatska ponašati prema njihovim proizvodima kada ulaze u našu zemlju. Od idućeg tjedna idu pojačane kontrole uvoznog mlijeka, svinjskog mesa i kontrole u sektoru voća, primarno pod time mislim na jabuke. Stvarno sam sumnjičav prema cijeni mlijeka od 2, 60 kn, da ono može biti iste kvalitete i zdravstvene ispravnosti kao mlijeko naših domaćih proizvođača
Tolušić je rekao i da očekuje reakciju “uvoznih lobija” no izrazio je nadu da će i oni shvatit situaciju u kojoj se našlo naše tržište prehrambenih proizvoda, gdje je situacija dovedena do apsurda.
– Kod pitanja prepakiravanja robe, ja u osnovi nemam ništa protiv nje, ako je ona zdravstveno ispravna i ako je prošla sve kontrole, i ako je naravno kvalitetom jednaka hrvatskoj.

Vezano uz zahtjev proizvođača mlijeka da se cijena mlijeka veže uz cijene mlijeka u EU, ministar Tolušić je naglasio da je cijena određena tržišnom utakmicom na razini Unije i da samo Ministarstvo i državna administracija ne može više utjecati na visinu cijene.
– Naglašavam da iako tržišnu utakmicu moramo poštivati, ali treba doći do razgovora između prerađivača i proizvođača. Ako nema proizvođača nema ni prerađivača, ali isto tako i proizvođači su ovisni o prerađivačima i zbog toga je dogovor bitan. Treba doći do korektnih rokova plaćanja, zato se zalažem da rok umjesto sto dana bude na primjer trideset dana ili čak deset dana. Znam da nije lako ni prerađivačima, no Ministarstvo im nudi svoju pomoć u vidu olakšanja proizvodnje i prerade, ali upravo zbog toga trebamo svi biti korektni jedni prema drugima.

Vezano u pad broja proizvođača mlijeka ministar je istaknuo:
– Nažalost broj proizvođača pada, ali ono što je koliko toliko utješno da je količina proizvedenog mlijeka od oko 500 milijuna litara i dalje na istoj razini. Naši proizvođači koji su opstali su se restrukturirali i njihovi proizvodni kapaciteti su sada na razini ostatka Unije i za njih sigurno ima budućnosti na tržištu. Mi u Vladi i Ministarstvu im naravno pomažemo kroz poticajne mjere, ali prvenstveno, što još jednom naglašavam moramo uvesti red u stanje na tržištu. Jednostavno ne možemo dopustiti da nam dampinška cijena mlijeka uništava domaću proizvodnju.

Autor: Branka Sobodić

Slične objave