25. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Ministar Slaven Dobrović o planiranim projektima Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara

U petak, 24. ožujka bila je prilika da Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija ugoste u radnom posjetu ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića. Ministar je naš kraj posjetio na poziv župana Damira Bajsa, te je sa svojim suradnicima i čelnicima Županije i Grada Bjelovara na početku radnog posjeta održao radni sastanak i tiskovnu konferenciju u uredu župana.

Javnost je na tiskovnoj konferenciji bila obaviještena kako su teme sastanka bile projekt izgradnje Centralnog odlagališta otpada Doline za Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičku-podravsku županiju, ulaganja u alternativne izvore energije na području naše županije, ali također i europski projekt vodoopskrbe Bjelovarsko-bilogorske županije i ulaganja u energetsku učinkovitost.
– Temeljem nove strategije zbrinjavanja otpada planirano Centralno odlagalište za našu i Virovitičko-podravsku županiju i cijeli sustav trebao bi uključivati smanjenje količine otpada, mogućnost recikliranja i velik broj reciklažnih dvorišta, te sustav odvoza na regionalnoj razini. To je jedan od strateških programa naše županije, i ključni je element budućnosti svih nas koji tu živimo. Prvi korak, izrada studije izvodivosti bit će financirana od Ministarstva što nam mnogo znači.
Druga tema kojom smo se bavili na sastanku su alternativni izbor energije. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija je prema podacima HEP-a jedna od vodećih županija. Brojimo 39 sunčanih elektrana, tri elektrane na bio-plin, dvije elektrane na bio-masu, kogeneracijsko postrojenje na bio-masu i geotermalna elektrana. Količina energije koju proizvodimo je gotovo dostatna za našu županiju. Ono što je bitno je da smo investitorima omogućili da ulažu u našu županiju.
Kada govorimo o europskom projektu vodoopskrbe naše županije, želim naglasiti da bi to trebao biti jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj. Vodimo ga s Hrvatskim vodama, a njime želimo postići 100% pokrivenosti vodoopskrbe našeg kraja. To je ključno za opstanak i razvoj poljoprivrede i gospodarstva našeg kraja. Za projekt je napravljena predstudija, i očekujemo ulazak u europrojekt.
S Fondom za energetsku učinkovitost imamo odličnu suradnju. Fond ima široki spektar programa za pravne i fizičke osobe i velike mogućnosti, a ono što je nama trenutno interesantno je raspisan natječaj za školstvo, kroz koji za škole našeg područja apliciramo za ukupno 26 milijuna kuna, a nadamo se dobrom djelu pozitivnih rješenja na natječaje, pojasnio je župan Damir Bajs vezano uz teme radnog sastanka.

Partner Županiji za izgradnju Centralnog odlagališta otpada je Grad Bjelovar, pa se na tu temu na tiskovnoj konferenciji osvrnuo i gradonačelnik Antun Korušec. Komunalni i neopasni otpad na području Grada i osam općina koje su nekad činile općinu Bjelovar odvozi se iz oko 15.000 domaćinstava.
– Grad Bjelovar također posjeduje pravomoćnu lokacijsku dozvolu za sanaciju odlagališta Grginac, i idući tjedan imamo dogovoren sastanak u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike vezano za dogovor oko raspisivanja natječaja za izradu projektne dokumentacije za izvođenje radova, koji će u velikom postotku biti financirani od Ministarstva i Fonda. Postupak je u tijeku i u svim propisanim rokovima odlagalište će biti sanirano.
Dužan sam također reći i da je odlagalište otpada Doline od svoje izgradnje 1998. godine imalo prvo u Hrvatskoj svu potrebnu dokumentaciju usklađenu s visokim standardima zaštite okoliša. Trenutna površina tijela odlagališta je 10 hektara, međutim graničimo s državnim zemljištem na koje ćemo prilikom izgradnje novog centra za gospodarenje otpadom po potrebi tražiti proširenje od dva do tri hektara. Građane okolnih mjesta oslobodili smo plaćanja naknade za odvoz otpada. Prostor je prostorno odlično smješten, prometno povezan, i prikladan da postane centar odlaganja otpada dviju županija.
Što se tiče energetike, poznato je da imamo projekt geotermalne elektrane Velika Ciglena, koji je došao pred početak izgradnje. Turski investitor je pred potpisom među-vlasničkog Ugovora s Ministarstvom državne imovine, nakon čega slijedi građevinska dozvola i početak izgradnje. Investicija je vrijedna najmanje 35 milijuna eura. Grad Bjelovar je pred izgradnjom pristupnih cesta. Struka kaže da je to geotermalno izvorište najizdašnije u ovom dijelu Europe, te da će to biti po snazi najveća geotermalna elektrana u regiji. Tu je također i kogeneracijsko postrojenje na bio-masu vlasnika Ivice Pavičića na Vidikovcu, a to je prvo kogeneracijsko postrojenje te vrste i te tehnologije i metodologije u Hrvatskoj.
Treba nastaviti raditi, a pretpostavka daljnjeg rada i investiranja je kvalitetna suradnja s Fondom za zaštitu okoliša, Ministarstvom za zaštitu okoliša i energetiku, te vlastita sredstva i europska sredstva, rekao je bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec.

Javnosti se također obratio i sam ministar Slaven Dobrović, rekavši kako je pred Hrvatskom puno posla po pitanju zaštite okoliša, vodoopskrbe i energetike, koji je najlakše obaviti u partnerskom odnosu lokalne regionalne i državne razine
– Naravno doprinos građana u sudjelovanju postavljanja novog sustava je presudna. Ali postoji dobra volja i to omogućuje da vrlo brzo dižemo ekološku održivost našeg sustava na ekonomski održiv način. Gradimo sustave koji omogućuju postizanje viših ciljeva, a to je naša obaveza prema okolišu. Preduvjeti i aktivnosti koji postoje u ovom kraju sugeriraju da će se ovaj sustav nastaviti razvijati. Ono što se veseljem mogu reći je da je europski novac koji je na raspolaganju velik, ali i obvezujući. Gotovo je pola milijarde eura samo u sektoru otpada. Brojne aktivnosti su tako predviđene za ovu godinu kako bismo povukli što više novca. Svi moramo doprinositi kvaliteti sustava, od države koja treba omogućiti sredstva do svih nas kao građana koji moramo sudjelovati u sortiranju da što prije dođemo do 50% recikliranja otpada. Budućnost je dobra, stvorit ćemo nova radna mjesta i štititi okoliš.
Također me jako veseli dobar napredak projekta geotermalne elektrane, i resursa koji su dosad bili prilično neiskorišteni. Mi ćemo vidjeti da li možemo kako i pomoći i otkloniti eventualne prepreke kako bismo elektranu što prije pustili u rad. Naše obaveze su također i po pitanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Građani će tu imati priliku biti proizvođači, a sustav se mora adaptirati tako da dnevne viškove prihvati i akumulira te vraća kada je to potrebno. Posla je puno ali uspješno ćemo ga napraviti, a ja se veselim ovakvim novim projektima, rekao je ministar Slaven Dobrović na radnom sastanku u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Nakon tiskovne konferencije ministar Dobrović je u pratnji vodstva Županije i Grada održao još nekoliko radnih sastanaka u obilascima. U HEP-u se susreo i održao sastanak s direktorom Mladenom Modrovčićem. Obišao je i kogeneracijsko postrojenje Ivice Pavičića u Brezovcu na Vidikovcu, gdje je s vlasnikom također održao radni sastanak. Direktor Komunalca d.o.o. Ivica Ivančić ministra Dobrovića dočekao je na Odlagalištu otpada Doline. Komunalac d.o.o. je kao gradska tvrtka u 100% vlasništvu odlagališta koje je predviđeno za Centralno odlagalište Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije.

 • slaven_dobrovic_03_2017 (1)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (2)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (3)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (4)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (5)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (6)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (7)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (8)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (9)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (10)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (11)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (12)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (13)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (14)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (15)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (16)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (17)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (18)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (19)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (20)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (21)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (22)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (23)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (24)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (25)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (26)
 • slaven_dobrovic_03_2017 (27)

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.