Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio 25. Jesenski međunarodni bjelovarski sajma u Gudovcu

2017 9 bjsajamrujan 449

8– 10.9. 2017.
Sajamski prostor Gudovac

 

 Na sajmenom prostoru u Gudovcu kraj Bjelovara, u petak 8. rujna, otvoren je 25. Jesenski međunarodni jesenski sajam. Riječ je o najvećem stočarskom, poljoprivrednom i gospodarsko – obrtničkom sajmu koji je okupio preko 500 izlagača iz cijele Hrvatske i  desetak stranih zemalja. Tako će ova manifestacija, od 8. do 10. rujna omogućiti svim poslovnim subjektima razmjenu ideja i sklapanje poslova. Zemlja partner na ovogodišnjem sajmu je Mađarska, pa je na otvorenju sajma nazočio i mađarski ministar poljoprivrede Sàndor Fazekas.

2017 9 bjsajamrujan 386

 Jesenski međunarodni sajam u zadnjih 25 godina kontinuirano raste, pa je ovogodišnja  manifestacija opravdala naziv jubileja. Ono što izdvaja ovaj sajam od drugih sajmova je održavanje Državne stočarske izložbe uz puno povjerenje Ministarstva poljoprivrede i Poljoprivredne agencije. Na ovogodišnjem sajmu izloženo je preko 550 grla stoke.

2017 9 bjsajamrujan 164

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je na početku svog govora pozdravio sve, a posebno poljoprivrednike  u ime premijera Andreja Plenkovića, Ministarstva poljoprivrede i u svoje ime. Tolušić je također pozdravio i goste iz Mađarska koja je država partner na ovogodišnjem sajmu, a posebno kolegu, mađarskog ministra poljoprivrede Sàndora Fazekasa. U daljnjem govoru, ministar Tolušić je istaknuo da Bjelovarski sajam pokazuje jačinu hrvatske poljoprivrede.

– Ova manifestacija pokazuje koliko je hrvatska poljoprivreda jaka i žilava bez obzira na sve nedaće koje su je snašle svih ovih godina. Hrvatska poljoprivreda ima budućnost i što se mene tiče ima sigurno svijetlu budućnost. Glavni cilj Hrvatske vlade i Ministarstva poljoprivrede je vratiti poljoprivredu na ono mjesto na koje ona mora biti u Republici Hrvatskoj, a to je strateški prvo mjesto u bilo kojem segmentu, to je vratiti optimizam i dostojanstvo hrvatskog poljoprivrednika. Da bi to napravili, moramo donijeti niz podzakonski i zakonskih akata što činimo, ali prvo moramo počistiti nered koji imamo u ovom sektoru u zadnjih desetak i više godina. Nereda kojeg se skupilo puno više nego što ga je trebalo biti, od nereda poticaja i onih koji to zlorabe, nereda u uvozu nekvalitetne, a vrlo često zdravstveno neispravne hrane, nereda u korištenju programa Ruralnog razvoja i EU fondova, naglasio je Tolušić i nastavio da se vidi rad i pozitivni pomaci Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede u djelu stočarstva, svinjogojstva, ovčarstva, kozarstva, pa i konjogojstva.

2017 9 bjsajamrujan 161

Nažalost, u sektoru proizvodnje mlijeka imamo još uvijek veliku krizu, ali vjerujem da će svi zakonski i podzakonski akti koje donosimo pomoći da mliječni sektor krene putem oporavka, da bude sve više proizvodnje i kvalitetnog hrvatskog mlijeka na policama trgovačkih lanaca u Republici Hrvatskoj. Kad govorimo o programa Ruralnog razvoja, nažalost zadnje dvije godine su protekle u iščekivanju rezultata, dugim rokovima evaluacije i svega onog ostalog što nam se desilo. Ali, evo danas upravo na Bjelovarskom sajmu u 12 sati predstavljamo revoluciju u korištenju EU sredstava. Do sada smo čekali na rezultate po 700 dana ili gotovo dvije godine. Nove procedure koje su obavljene, dale su rezultate i pojednostavljenje. Natječaj koji je završen 17. srpnja ove godine, Odluke su otišle van 30.08.2017. i danas potpisujemo Ugovore, rekao je ministar Tolušić i dodao da to nema niti jedna članica Europske unije i da je Ministarstvo poljoprivrede riješilo problem s rokovima i trošenjem novca iz programa Ruralnog razvoja.

Do 2019. potrošit ćemo sve što nam stoji na raspolaganju. Zbog svega  toga, nadam se da će na idućem Jesenskom sajmu ovdje u Gudovcu, vidjeti se rezultati svega onog što radimo, naglasio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i svečano proglasio otvorenje 25. Jesenskog  međunarodnog bjelovarskog sajma.

2017 9 bjsajamrujan 21

Na otvorenju Jesenskog sajma u Gudovcu govorio je i direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac. On je istaknuo da nije potrebno puno govoriti o manifestaciji koja je značajna, prepoznatljiva i koja ima svoju tradiciju. Posavac je posebno izdvojio organizaciju Državne stočarske izložbe koja će ove godine predstaviti preko 550 autohtona grla stoke.

– Ovaj Sajam nema samo izložbeni i prodajni, nego i edukativan karakter. U tri dana sajmovanja, u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Ministarstvom poljoprivrede održat će se kvalitetna i korisna predavanja. Osim poslovnog karaktera, sajam je mjesto i obiteljskog okupljana, pa će tako biti predstavljen i kulturno umjetnički program u suradnji s gostima iz Mađarske koji su ove godine zemlja partner našeg Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma, rekao je Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma.

 2017 9 bjsajamrujan 147

Mađarska je ove godine zemlja partner Jesenskog sajma u Gudovcu, pa je otvorenju prisustvovao i njezin ministar poljoprivrede Sàndor Fazekas. On je također pozdravio sve prisutne istaknuvši da mu je posebna čast biti na najistaknutijoj poljoprivrednoj manifestaciji u Hrvatskoj.

Posebna mi je čast biti s vama, i još veće mi je zadovoljstvo što je moja domovina pozvana da na ovogodišnjem Jesenskom međunarodnom sajmu bude zemlja partner, a što smo mi s osobitim zadovoljstvom i veseljem prihvatili kako bi smo vam mogli donijeti sa sobom djelić ponude iz bogate palete mađarskih proizvoda prehrambene industrije, rekao je mađarski ministar poljoprivrede Fazekas te zahvalio kolegi ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću i upravi sajma na srdačnom i prijateljskom dočeku.

 2017 9 bjsajamrujan 5

Sve je pozdravio i ravnatelj Hrvatske poljoprivrede agencije Zdravko Barać koji je govorio o Državnoj stočarskoj izložbi te izlagačima izložbe.

2017 9 bjsajamrujan 132

Jesenski međunarodni bjelovarski sajam održava se pod  pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske,  Kolinde Grabar-Kitarović. U ime pokrovitelja govorio je Mato Brlošić, izaslanik predsjednice i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

U ime osnivača sajma govorili su župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs i gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

2017 9 bjsajamrujan 66

Gradonačelnik je pozdravio sve uzvanike i goste, te zaželio svima dobrodošlicu na 25. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam.

– Bjelovarski sajam je značajna manifestacija u županiji u kojoj se 20 posto stanovništva bavi poljoprivredom. Posebno se zahvaljujem ministru Tolušiću jer njegov trud i zalaganje da se digne hrvatska poljoprivreda  je doista vidljiv. Smatram da isto tako kao što naša vlada daje napore da se podigne hrvatska poljoprivreda, to rade i naše jedinica lokalne samouprave, Grada i Županije, isto tako imamo svoju obavezu i odgovornost pomoći hrvatskoj poljoprivredi. Grad Bjelovar ima svoje proizvođače, male OPG-ove koji se bave proizvodnjom domaćih i svježih proizvoda i stoga su odlučili napraviti jedan projekt, a riječ je o Bjelovarskom doručku s kojim se zaista ponosimo, naglasio je Hrebak i nastavio da su okupili preko 30 malih proizvođača s našeg područja koji dostavljaju svoje domaće proizvode u naše osnovne škole i vrtiće.

2017 9 bjsajamrujan 67

– Smatram da je to jedan dobar put, rekao je gradonačelnik i dodao da će Grad Bjelovar i ove godine na svojem štandu ugostiti mnoge gradove prijatelje kojima će pokazati kako i na koji način mogu pomoći malim proizvođačima. Na kraju svog govora, gradonačelnik se obratio svim izlagačima i posjetiteljima i pozvao ih da probaju bjelovarske specijalitete, a isto tako da upoznaju naš grad Bjelovar.

2017 9 bjsajamrujan 99

U ime Bjelovarsko-bilogorske županije sve je pozdravio župan Damir Bajs koji je rekao da je naša županija najpoljoprivrednija i da se gotovo 20 posto bruto dohotka stvara u poljoprivredi.

Mi smo vodeća županija u Hrvatskoj u proizvodnji mlijeka, mesa i u mnogim drugim kulturama. Mislim da je logično i potrebito da ovaj sajam 25. godina zaredom potvrđuje da se ova manifestacija može i mora odvijati u kraju gdje je poljoprivreda način života. Veseli me da je poljoprivredni sajam nadišao ono s čim je krenuo, a to upravo znači da uz poljoprivredu ima i mnoge druge djelatnosti koje su ovdje nazočne, od manifestacija “Peti element”  na kojoj će biti predstavljeni izlagači iz područja obnovljivih izvora energije što je novi iskorak na ovom sajmu. Posebno se ponosimo našom Državnom stočarskom izložbom, najboljeg stočarstva u Hrvatskoj i zahvaljujem se našim partnerima koji u tome sudjeluju, rekao je župan i nastavio o sajmu istaknuvši da nema tvrtke i pojedinca iz Hrvatske i inozemstva koji se bave poljoprivredom da nisu prisutni ovdje na sajmu.

Ovdje su i njihovi partneri. To potvrđuje kvalitetu sajmovanja, a ja kao većinski vlasnik Bjelovarskog sajma mogu biti ponosan na to. Također ću istaknuti da je ovo mjesto stručnih rasprava o poljoprivredi danas i poljoprivredi u budućnosti. Naša županija ovisi o poljoprivredi i stoga mora pratiti što se u poljoprivredi dešava. Vlada i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić će pomoći sve ono što je u njihovoj moći da dođemo do onoga što svi želimo, a to je budućnost hrvatske poljoprivrede, povećanje proizvodnje i povećanje plasmana, rekao je župan Damir Bajs i dodao da Županija i Grad Bjelovar rade zajedno da pomognu poljoprivrednicima i naglasio da je uvjeren da će država u okviru Europske unije napraviti nove iskorake, i nada se da će to biti od 1.1. iduće godine.

2017 9 bjsajamrujan 409

Nakon govora domaćina i gostiju, svečano je otvoren 25. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam, a onda su gosti u pratnji domaćina obišli sajamski prostor i izlagače.

Sajam je za posjetitelje otvoren petak, subota i nedjelja: od 9,00 do 18,00 sati.

    PROGRAM 25. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.