Crosst.hr

Ministar gospodarstva Filipović u Grubišnom Polju: Vlada vodi brigu o sigurnosti opskrbe energentima

DSC 3528

U Grubišnom Polju, u srijedu 18. svibnja održano je predstavljanje projekta izgradnje podzemnog skladišta plina, na kojem su sudjelovali Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Marko Marušić, župan Bjelovarsko – bilogorske županije, Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja, Vlado Vlašić, direktor Podzemnog skladišta plina d.o.o. te Laslo Farkaš Višontai, voditelj Projekta izgradnje PSP-a. Organizator događaja bila je državna tvrtka Podzemno skladište plina, operator sustava skladišta plina.

Projekt je vrijedan oko 500 milijuna kuna i trebao bit biti završen do 2027. godine, a riječ je o drugom hrvatskom podzemnom skladištu plina. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH, projekt je uvrstilo na listu strateških investicijskih projekata. Ovaj energetski objekt od iznimne je važnosti, prvenstveno u smislu sigurnosti opskrbe prirodnim plinom za hrvatske potrošače.

Za nas u PSP-u, ovo je najvažnija razvojna investicijska aktivnost, a vjerujem trenutačno i jedan od važnijih energetskih projekta u našoj zemlji. Nakon skladišta Okoli, ovo je će biti drugo podzemno skladište plina, odnosno strateški energetski objekt. Cilj projekta svakako je fleksibilnost hrvatskog plinskog sustava te sigurnost opskrbe plinom, kako kućanstava, tako i gospodarstva, a potencijalno i susjednih zemalja. Projekt će za Grubišno Polje imati koristi i u smislu povećanja proračunskih prihoda do razine oko 50 posto godišnjih izvornih prihoda. Cijeli projekt biti će izveden uz poštivanje zakonske regulative, pravila struke, visokih standarda sigurnosti zaštite okoliša, uz njegovanje dobre suradnje s lokalnom zajednicom, zaključuje Vlado Vlašić, direktor Podzemnog skladišta plina d.o.o.

DSC 3535
U tijeku su radovi koji se odnose na izgradnju proizvodnih instalacija

Trenutno su u tijeku radovi koji se odnose na izgradnju proizvodnih instalacija. Predviđeni rok za završetak radova je prvi kvartal sljedeće godine, dok su primarne probne eksploatacije plina iz ležišta Grubišno Polja očekivani u drugom kvartalu slijedeće godine.

Ukoliko sve bude išlo prema planu, probna eksploatacija trebala bi trajati oko četiri do šest godina. Maksimalna dnevna eksploatacija iznositi će 240 tisuća prostornih metara, što znači 40 milijuna kubika plina. Radovi na izgradnji budućeg podzemnog skladišta plina krenuli su u veljači ove godine. Ukoliko proizvodni podaci potvrde mogućnost formiranja podzemnog skladišta plina, ono bi moglo biti u funkciji najranije tijekom 2027. godine, istaknuo je Laslo Farkaš Višontai, voditelj Projekta izgradnje PSP-a.

Očekivani radni volumen skladišta plina iznositi će oko 117 milijuna prostornih metara, a biti će spojen na transportni sustav. Isto tako, kapacitet plinskog ležišta u Grubišnom Polju, na dubini od 800 metara, iznosi oko 200 milijuna prostornih metara.

DSC 3515
Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja

Podzemno skladište plina itekako će omogućiti bolju prihodovnu situaciju gradskog proračuna Grubišnog Polja, jer govorimo o možda i najvećoj investiciji u povijesti našega grada. S obzirom da se suočavamo s kriznim vremenima, skladište podzemnog plina svakako dodatno dobiva na svojoj težini, vrijednosti i važnosti. Gledajući sve što se trenutno događa oko nas, uvidjeli smo opasnost i nezahvalnost ovisnosti o samo jednom izvoru opskrbe plinom. Također, važno je napomenuti da je projekt ekološki prihvatljiv, siguran za život građana i da će pridonijeti na mnogim razinama. U planu je otvorenje 15 novih radnih mjesta, kazao je Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja, dodavši kako je svaki korak prema smanjenju energetske ovisnosti države potreban i dobrodošao.

Republika Hrvatska trenutno oko 57 posto svojih potreba za plinom zadovoljava putem LNG. Vlastita proizvodnja čini 21 posto, dok će se ostatak dobavljati kroz punjenje plina u skladišta. 

DSC 3517
Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan

Danas smo u najmanjem gradu Bjelovarsko – bilogorske županije, gdje se ideja o aktivaciji podzemnog skladišta plina rodila još prije 20 godina. Zahvaljujući ovom projektu, naša županija pronalazi svoje mjesto na energetskoj karti Hrvatske i Europe. Projekt je konačno ušao u fazu u kojoj je njegovo stavljanje u funkciju izgledno. Podzemno skladište u Grubišnom Polju zamišljeno je kao vršno skladište, a u vrijeme najveće potrošnje ono će uravnotežiti sustav opskrbe plinom i nadopunjavati podzemno skladište plina Okoli u Općini Ludina u Sisačko – moslavačkoj županiji. Skladište će biti spojeno na magistralni plinovod Virovitica – Kutina, što dovoljno govori o njegovoj strateškoj važnosti, poručio je župan Marko Marušić, naglasivši kako BBŽ ima značajan geotermalni i energetski potencijal.

Nakon službenog predstavljanja projekta, svi nazočni obišli su gradilište budućeg grubišnopoljskog podzemnog skladišta plina.

DSC 3522
Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja RH

Nije upitno da živimo u vremenima velikih izazova. Događaju se promjene koje intenzivno mijenjaju ono što je bilo ustaljeno i predvidivo. Iz toga razloga Vlada Republike Hrvatske itekako vodi brigu o sigurnosti opskrbe energentima. Danas smo saznali detalje o strateškom projektu koji je fokusiran na usmjeravanje prema potrebnim energentima, u ovom slučaju plina. O njemu ne ovise samo građani, već i gospodarstvenici, poduzetnici, radna mjesta, obitelji. Današnja objava plana Europske komisije pod nazivom “Re power EU” Hrvatsku svrstava kao rješenje s izazovima s kojima se Europa trenutno susreće. Uz jačanje LNG terminala na Krku, pojačat će se dobavni plinski pravci prema Sloveniji i Mađarskoj, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja RH.

Također, ministar je u svojem govoru naglasio kako bi se kapacitet LNG-a povećao na šest milijardi prostornih metara. Istovremeno, do početka sezone grijanja, podzemno skladište plina Okoli biti će popunjeno 90 posto.

 • DSC_3501 (002)
 • DSC_3510
 • DSC_3515
 • DSC_3517
 • DSC_3522
 • DSC_3528
 • DSC_3535

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.