Crosst.hr

Međunarodni tjedan mladih proširio granice države u edukaciji, pjesmi, plesu i druženju!

2016 08 impressmladi 32

Impresivna snaga mladih kroz Međunarodni tjedan mladih!

Mladi udruge Impress pod vodstvom idejne osnivačice Udruge i predsjednice Tanje Herceg još jednom su dokazali kako se glas mladih u društvu mora i treba čuti, kako se mladi mogu i trebaju zajedničkim snagama okupiti i činiti prave pozitivne promjene u društvu, ali i iz dana u dan raditi na svom osobnom razvoju kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada i iz dana u dan pomagati zajednici u kojoj se nalaze.

Da sve to nisu samo riječi, već iza udruge Impress stoje i velika dijela, dokazuje i nagrađeni projekt Međunarodni tjedan mladih, koji je od do 1. do 13. kolovoza uključio mlade iz 14 zemalja: Rumunjske, Velike Britanije, Nizozemske, Njemačke, Italije, Moldavije, Grčke, Austrije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Rusije, Poljske, Turske, mlade porijeklom iz Indije te cijelog područja Hrvatske. Projekt je nastavak na prošlogodišnji International youth week, koji je nacionalni pobjednik “European Charlemagne youth prize” zadobivši priznanje od strane Europskog parlamenta i Zaklade za međunarodnu nagradu “Karlo Veliki”. Nagrada se dodjeljuje projektima ostvarenim od strane mladih koji potiču na razumijevanje, promiču razvoj zajedničkog osjećaja europskog identiteta, te nude praktične primjere Europljana koji žive zajedno kao jedna zajednica.

Ove godine projekt je obilovao još većim brojem mladih, novim partnerstvima, velikim zajedništvom, a projekt su posjetili i donosioci odluka na lokalnoj i regionalnoj razini. Sudionici su prošli u projektu kroz niz radionica kao što su: Socijalna interakcija koja je uključila medije, intervjue, javne nastupe, tv, novinarstvo, fotografije, radionica socijalne inkluzije, radionica Bitka između muškaraca i žena, Osnove meditacije, Dani za djecu i roditelje, Radionica stranih jezika (japanski, turski, engleski, rumunjski), Međukulturalna večer i predstavljanje različitih država i gradova te matičnih partnerskih organizacija, Ljudska prava, Volonterizam, Mladi-ulaganje u budućnost, Free Hugs, Bitka vodenim balonima, Upravljanje vremenom i obavezama, Međukulturalni ručak, Izgradnja grada iz mašte od stiropora, Dizajn interijera, Samoobrana, Airsoft, Planinarenje, Sportske aktivnosti, besplatno kupanje za sve građane u ŠRC Grđevac i Termalnom vodenom parku “Aquae Balissae” Daruvar, građanske akcije na glavnom gradskom trgu, Radionicu debatiranja, Plesne radionice, koncerti, nastupi i brojne druge aktivnosti. Specifičnost Međunarodnog tjedna mladih je što su mladi, uz brojne radionice koje su zajednički prošli i savladavanja vještina koje će im pomoći u svakodnevnom životu, imali zadatak i zajedno pospremati, kuhati i organizirati obroke. Cijeli projekat je bio besplatan za sve mlade.

Projekt su posjetili i donosioci odluka, čime su mladi dobili dodatnu mogućnost da se njihov glas u društvu čuje. Župan Damir Bajs napravio je osvrt na održani projekt s mladima te je pohvalio ovu veliku organizaciju i uspješnost projekta. Na dan okruglog stola “Tko će čuvati moj grad? “ i debate
“Je li opravdano napustiti državu radi boljih životnih prilika? “ podršku mladima svojim dolaskom pružili su: dožupan Neven Alić, bivša ministrica graditeljstva Anka-Mrak Taritaš sa suradnicima, županijski vijećnik Siniša Glavaš, gradonačelnik grada Daruvara Dalibor Rohlik, načelnik općine Veliki Grđevac Marijan Dautanac, načelnik Velike Pisanice Fredi Pali, predsjednica gradskog vijeća grada Daruvara Željka Kollert, ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar Dinka Ivanović, direktor ŠRC Kukavica Matija Jasenko, a za Dan mladih 12. 8. posebni značaj pridao je mladima gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović sa suradnicima. Projekt je dolaskom podržala i prim.dr.med. Marina Kovač, ravnateljica Bolnice “Dr. Ivan Barbot” Popovača.

Interkulturalni tim organizatora i koordinatora predvođen predsjednicom udruge Impress Tanjom Herceg i izvršnim direktorom Dubravkom Šoparom raznolik je: Lucia Dulea, Anamaria Pancu, Stelios Gavriidis, Ljiljana Lukić, Jelena Šimić, Tomislav Karaula, Karlo Horvat, Branko Žerjav, Mihaela Idžanović, Nefeli Papagiannakoi, Davide Pieropan, Galla Gomerčić, Borna Bednjanec, Mia Toić, Matea Sučić, Can Gezmis, Petra Lea Klubičko, Jelena Mikić, Danijela Beganović, Emil Ajazaj, Nikolina Vojta, Doroteja Vinković te svi ovi volonteri okupljeni oko zajedničkog cilja, ne kriju zadovoljstvo provedenim već najavljuju slijedeće projekte.

Na sami Dan mladih 12.8. nastupili su bend Besplatno piće, Tamburaši mjeseca, Klub “Skok” Daruvar, Impress mažoretkinje, Plesni klub Petrinia, Modni program Design Angelina, Mihael Marjanović i pobjednica Darfesta Doroteja Vinković. Ono što je mladima ostalo u pamćenju je i poruka gradonačelnika grada Petrinje Darinka Dumbović koji je napomenuo da je jako sretan čovjek jer sudjeluje u onome što je najveće bogatstvo danas u cijelom svijetu, a to je raznolikost. Napomenuo je kako su mladi došli na isti projekt i pokazali da su mladi ljudi kao lijepa pjesma koja prelazi granice i želi ih proširiti u druženju, veselju, edukaciji. Poručio je i mladima kako je ovaj Međunarodni tjedan mladih smjernica što donosioci trebaju očekivati od mladih i da trebaju mladi vikati, galamiti i dati do znanja donosiocima odluka kako trebaju odlučivati na način koji je prikladan mladima. Dodao je i kako starije ne treba previše slušati, ali trebaju slušati ono iskustvo koje im ide u prilog te ga artikulirati i pokazati kako oni koji definitivno donose odluke o njihovom životu, mogu napraviti još bolje, više i snažnije. Dodatan značaj mladima i ovom pozitivnom projektu u organizaciji aktivnih mladih dala je nacionalna televizija HRT koja je popratila događaj i lokalne te regionalne tiskovine.

Ovaj projekt pravi je dokaz kako mladi mogu i trebaju stvarati pozitivne prilike, a mladi su zahvalni svima koji shvaćaju važnost pozitivnih inicijativa mladih, i u ovim kriznim vremenima kada sve više mladih napušta svoju državu te je udruga Impress neizmjerno zahvalna svima koji su doprinijeli događaju, a to su: suorganizator Bjelovarsko-bilogorska županija, Ured župana Damira Bajsa sa suradnicima, partneri: Grad Petrinja, Grad Daruvar, Općina Veliki Grđevac, Općina Velika Pisanica, ŠRC “Kukavica”, Kulturni centar Mato Lovrak, Planinarsko društvo “Petrov Vrh”, Donatori: Dr. Oetker, Pik Vrbovec, Atlantic grupa, Biogal Daruvar, Dukat, Irida d.o.o. Daruvar, Daruvarske toplice, Novoline Daruvar, Daruvarska tiskara, Pekarski obrt Imako, OPG “Irić”, OPG Špoljar, OPG Suhanek, OPG Ljiljana i Vinko Štampf, Veterinarska ambulanta Karaula, OPG Zagorec, OPG Mijac, OPG Krznarić, Pekarnica Končanica, Čazmatrans d.o.o., Zdravljak Orijent, Zajednički pekarski obrt Pecolaj, Caffe bar Duo, Rock Caffe, Brana d.o.o., Mat-kom, Domino Food, Kapelica, Frizerski salon Kaja, Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, sudionici i suradnici: Youngsters for Europe, Udruga “IKS” Petrinja, Novosadska unija srednjoškolaca, Udruga Zamisli, Plesni klub Petrinia, Besplatno Piće, Tamburaši mjeseca, Meditate to regenerate, Društvo multiple skleroze Bjelovarsko bilogorske županije, Klub “Skok” Daruvar, Udruga udomitelja djece bez adekvatne roditeljske skrbi Osmijeh djeteta, Službeni automobil Međunarodnog tjedna mladih: Auto Kotrba Daruvar.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.