Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

MEĐUNARODNI DAN DJEČJE KNJIGE obilježen nagrađivanjem najčitatelja: najčitateljica Martina Kosar

2019 djeca knjižnica 29

Na Dječjem odjelu Narodne knjižnice “Petar Preradović” se na Međunarodni dan dječje knjige, 2. travnja, održao Susret najčitatelja Dječjeg odjela u 2018. i proglašenje dobitnika nagrada najuspješnijih sudionika „Čituljkovog čitateljskog izazova“. Gošća susreta bila je književnica Ivanka Ferenčić Martinčić.

2019 djeca knjižnica 21
Vjeruška Štivić

– Međunarodni dan dječje knjige obilježava se na ovaj datum jer je to rođendan velikog bajkopisca Hansa Christiana Andersena. Mi ga obilježavamo već godinama, ali po prvi puta smo sada uveli Susret najčitatelja, a iskoristit ćemo i prigodu da dodijelimo nagrade za sudionike „Čituljkovog čitateljskog izazova“ koji smo raspisali preko zime. U Čituljkovom izazovu tijekom tri mjeseca pročitano je puno knjiga, jedna djevojčica pročitala je čak 87 knjiga. Ima tu i enciklopedija ali i to je u skladu s pravilima. Inače je prosjek od 15 do 30 knjiga po djetetu tijekom tog vremena. Zadovoljni smo s odazivom. U izbor najčitatelja je pak ušlo dvadeset korisnika prema računalnom programu s najviše posuđivanja, objasnila je Vjeruška Štivić.

Najzanimljivije knjige su popularni serijali, Gregov dnevnik, Grozni Grga, Tom Gates. U „ČItuljkovom čitateljskom izazovu“ pobijedila je Martina Kosar s preko 80 naslova, a slijede ju Lorena Pintarić i Petra Dvoraček. Oni će dobiti besplatnu godišnju članarinu u knjižnici. U kategoriju od 10 do 20 knjiga čitatelji su za nagradu dobili knjigu.

Svečanost je uveličala književnica Ivanka Ferenčić Martinčić, ravnateljica knjižnice u Virju. Dosad ima objavljene dvije knjige za mlađu školsku dob, te nekoliko slikovnica za predškolsku dob. Zabavan i veseo susret upotpunila je svojom vedrom naravi. Objasnivši kako je zabluda da knjižničari puno rade s knjigama rekla je kako je upravo zbog činjenice da na poslu sve manje radi s knjigama odlučila počet pisati.

2019 djeca knjižnica 22
Ivanka Ferenčić Martinčić

– Kad ti se knjige jednom uvuku pod kožu onda ipak postanu dio tebe, i ne moći raditi s njima je meni bilo jako teško. Sve to izrodilo je pisanjem knjige. Srećom brzo sam našla nakladnika. Bilo je malo knjiga za čitače početnike, a kamoli onih napisanih od hrvatskih autora. Knjiga je dobro dočekana te je uskoro uslijedio nastavak. Ovakve prigode su opet prilika da se radi s knjigom i s djecom koja su vječni pogonski element za pisanje novih priča i novih sadržaja. Inače sam veliki fan znanstvene fantastike i fantasy-a, pa su i moje priče pomalo takve, a to je logično povezati s djecom jer oni još uvijek žive u tom svijetu. Njima su zmajevi, vitezovi, čarobnjaci i svemirci fah, to je njihova domena, a ja se samo malo priključim, rekla je Ivanka Ferenčić Martinčić te rekla kako je najbolja smjernica osjećaj kad vidiš da ti nešto fali u svakodnevnom radu od tekstova, pa to kreneš stvarati.

U doba kada je sve više okrenuto digitalnim sadržajima jasno je da je situacija u knjižnicama i po pitanju čitanja sve gora. Kao ravnateljica knjižnice, i književnica, i sama Ivanka Ferenčić Martinčić govori kako neke od tih stvari neće priznati nitko iz struke ali su bjelodane. S djecom je danas sve teže raditi, koncentracija im je sve slabija, i imaju sve manje mašte. Mišljenje je kako se time gubi punina igra i doživljaja djetinjstva. Čitanje je zadnji bastion, zadnja linija obrane djetinjstva. Stoga je i dio međunarodne poruke uz Dan dječje knjige slijedeći:

Čini se kako knjiga ima nevjerojatnu sposobnost – može nas usporiti, dati nam da predahnemo! Čim otvorite knjigu i uronite u njezine mirne dubine, više se nećete bojati uzburkanosti i prebrzog promicanja. Odjednom ćete vjerovati da ne morate letjeti poput šišmiša kako biste hitno obavili neke „važne“ posle. … Knjige nam pomažu da ne žurimo, uče nas zapažanju, pozivaju nas i čak prisiljavaju da sjednemo na trenutak. … Onaj tko uživa čitajući – bilo da je dijete ili odrasla osoba – puno je interesantnija osoba od onog koji ne mari za knjige, koji se utrkuje sa satovima a nikad nema vremena sjesti, onog koji propušta vidjeti što ga okružuje.

CashExpert web banner 633x87px 1

 • 2019_djeca_knjižnica_2
 • 2019_djeca_knjižnica_5
 • 2019_djeca_knjižnica_7
 • 2019_djeca_knjižnica_9
 • 2019_djeca_knjižnica_11
 • 2019_djeca_knjižnica_13
 • 2019_djeca_knjižnica_15
 • 2019_djeca_knjižnica_20
 • 2019_djeca_knjižnica_21
 • 2019_djeca_knjižnica_22
 • 2019_djeca_knjižnica_24
 • 2019_djeca_knjižnica_25
 • 2019_djeca_knjižnica_26
 • 2019_djeca_knjižnica_27
 • 2019_djeca_knjižnica_28
 • 2019_djeca_knjižnica_29
 • 2019_djeca_knjižnica_31

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.