Crosst.hr

Međunarodni dan bijelog štapa: Župan Marušić s Udrugom slijepih Bjelovar o problemima s kojima se susreću slijepe osobe

2021 10 19 slijepi 1

U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, u ponedjeljak 18. listopada održana je konferencija za medije povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa koji se obilježava 15. listopada. Na konferenciji su vodstvo i članovi Udruge slijepih Bjelovar ukazali na najvažnije probleme s kojima se slijepe i slabovidne osobe susreću u svakodnevnom životu.

Podsjetimo, Udruga slijepih Bjelovar postoji i aktivno djeluje duže od 60 godina, aktivno sudjeluje u društvenim i sportskim priredbama, ali i u pisanju i provedbi projekata. Sve aktivnosti usmjerene su prema poboljšanju kvalitete života slijepih osoba. 

2021 10 19 slijepi 10
Predsjednik Udruge slijepih Bjelovar Dražen Kokotić o problemima s kojima se susreću slijepe osobe

– Ako ne vidimo, nismo nevidljivi, poruka je kojom ove godine obilježavamo Međunarodni dan bijelog štapa, a fokus je stavljen na lakše kretanje urbanim sredinama kroz veći broj i bolju prohodnost taktilnih staza vodilja. Jedan od dodatnih problema s kojim se susrećemo je zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba. Taj segment je na području naše županije ravan nuli i zasada kod nas rade samo dvije slijepe osobe i to u Grubišnom Polju. Po tom pitanju se borimo iz godine u godinu, no pomaka nažalost nema. Redovito se raznim ustanovama javljamo sa raznim zamolbama, ali pozitivnih pomaka nema. Također, predsjednik Vlade RH dao je obećanje da će Zakon o inkluzivnom dodatku biti donijet u 2020. godini i da će se nadležne institucije posvetiti pitanju rješavanja inkluzivnog dodatka. Radna skupina je tijekom ove godine intenzivnije radila na izradi nacrta Zakona o inkluzivnom dodatku te je ministar Aladrović na sjednici Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika obećao kako će nacrt predmetnog Zakona, usporedno s nacrtom Zakona o osobnoj asistenciji, biti izrađen do kraja tekuće godine, poručio je Dražen Kokotić, predsjednik Udruge slijepih osoba Bjelovar. 

 

NUŽNA JE IZRADA KVALITETNOG ZAKONA O INKLUZIVNOM DODATKU

Naime, predmetni su zakoni uvršteni u Prijedlog Plana zakonodavnih aktivnosti za 2022. godinu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te je planirano njihovo donošenje tijekom sljedeće godine. Zbog velikog značaja ovih zakona za slijepe osobe, članovi udruge ističu veliku zabrinutost uslijed višegodišnjeg rada na njihovim prijedlozima, kao i više puta ponavljanih obećanja predstavnika tadašnjeg ministarstva o upućivanju konačnih prijedloga u proceduru donošenja.  

S obzirom da je donošenje tih zakona ključno za izjednačavanje mogućnosti, socijalno uključivanje i dostojanstven život osoba s invaliditetom, nužna je izrada kvalitetnog Zakona o inkluzivnom dodatku. Takav bi zakon regulirao prava svih osoba s invaliditetom na naknadu koja kompenzira povećane troškove života uzrokovane invaliditetom i koja bi omogućila njihovo ravnopravno uključivanje u život zajednice. 

Iako su kroz rad radnih skupina učinjeni određeni pomaci, mnogi važni dionici još nisu dovoljno osviješteni o svrsi ove naknade za koju nikako ne smije postojati cenzus jer time ona gubi svoj smisao izjednačavanja mogućnosti. Naknadu dakle treba gledati isključivo kao kompenzacijski dodatak zbog postojećeg invaliditeta. 

 

VEĆINA USTANOVA U ŽUPANIJI NEMA TAKTILNE STAZE ZA SLIJEPE

Dopredsjednik Udruge slijepih Bjelovar govorio je o taktilnim stazama za slijepe osobe te istaknuo kako ih većina ustanova u gradu i širom županije nema. Dobar primjer staza vodilja za slijepe nalazi se u Općoj bolnici Bjelovar te Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.  

2021 10 19 slijepi 21
Marijan Medica, dopredsjednik Udruge slijepih Bjelovar

– Mi čak ispred svojih udruga nemamo postavljene taktilne staze i to bi se pod hitno mora promijeniti, jer se ne radi o nikakvoj velikoj investiciji. U unutrašnjem dijelu Županije staze postoje, ali ih nema ispred nje. Od velike je važnosti taj dio priče odraditi od početka do kraja. Slijepe osobe se nađu u situacijama da idu u trgovački centar, kreću se taktilnom stazom te umjesto da uđu u trgovinu, praktički završe pred zidom ili udare u njega, pojašnjava. Kao što je već gospodin Kokotić spomenuo, nužna je izrada zakona o inkluzivnom dodatku jer bi se time regulirala prava svih osoba s invaliditetom na naknadu koja kompenzira povećane troškove života uzrokovane invaliditetom. Dakle, omogućilo bi se ravnopravno uključivanje slijepih i slabovidnih osoba u život zajednice, smatra Marijan Medica i dodaje kako je upitna daljnja provedba projekata putem kojih se osigurava usluga videćeg pratitelja. 

 

PODRŠKA UDRUZI SLIJEPIH BJELOVAR

Nakon osvrta predsjednika i dopredsjednika Udruge slijepih Bjelovar pročitana je promemorija Hrvatskog saveza slijepih u kojoj su detaljno navedeni i opisani gorući problemi, a to su inkluzivni dodatak, socijalna usluga videćeg pratitelja te senzibilizacija i osvješćivanje javnosti o problemima i potrebama slijepih u svakodnevnom životu. 

Obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa pridružili su se i predstavnici Odjela oftalmologije Opće bolnice Bjelovar, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Bjelovar i Centra za socijalnu skrb Bjelovar koji su uz čestitke povodom obilježavanja Dana bijelog štapa istaknuli i jako dobru suradnju s Udrugom slijepih Bjelovar.

Podršku u daljnjem radu, ali i što skorijem rješavanju najvećih problema i prepreka slijepih i slabovidnih, pružio je i bjelovarsko – bilogorski župan.

2021 10 19 slijepi 16
Župan Marko Marušić i Dražen Kokotić, predsjednik Udruge slijepih Bjelovar

– Županija itekako razumije vaše probleme i potrebe. Ne želimo da se naša pažnja na vaš rad usmjerava samo tijekom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, već iz dana u dan. Svakako ćemo detaljnije raditi na poboljšanju rješavanja vaših problema, zapošljavanja slijepih osoba i mislim da nam to svima nama, predstavnicima državne i lokalne vlasti te ustanova, treba biti prioritet, istaknuo je župan Marko Marušić. • 2021_10_19_slijepi_1
 • 2021_10_19_slijepi_5
 • 2021_10_19_slijepi_10
 • 2021_10_19_slijepi_16
 • 2021_10_19_slijepi_21
 • 2021_10_19_slijepi_22
 • 2021_10_19_slijepi_31
 • 2021_10_19_slijepi_39
 • 2021_10_19_slijepi_35

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.