Crosst.hr

Međunarodni dan bijelog štapa: Udruge i Savez slijepih reagirali na probleme s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe

2019 10 15 162621

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada od 1964. godine. Tim povodom je danas na Međunarodni dan bijelog štapa, Udruga slijepih Bjelovar reagirala promemorijom, odnosno problemima s kojima se godinama susreću i bore slijepe i slabovidne osobe.

Promemorija je apel prema donositeljima odluka i javnosti na strateške prioritete Udruga i Saveza slijepih u cilju zajedničke komunikacije.

1. RAZVOJ DIGITALNOG DRUŠTVA I DIGITALNA PRISTUPAČNOST

Digitalna pristupačnost je uključiva praksa koja osigurava pristup digitalnom sadržaju bez prepreka za osobe s invaliditetom, odnosno kada svi ljudi mogu lako opažati i razumjeti digitalne sadržaje, uključujući i osobe koje imaju vizualne, slušne, motoričke ili kognitivne poteškoće.
U rujnu 2019. na snagu je stupio Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja zapokretne uređaje tijela javnog sektora kojim se propisuje nužnost uporabe svjetskih standarda prilikom izrade mrežnih stranica, njihovog izgleda, načina navigacije kroz sadržaj, pretraživanje i strukturu. Na taj način Zakon treba osigurati ravnopravno uključivanje i korištenje sadržaja te aktivnuulogu u društvu svih osoba bez obzira na invaliditet.

U suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva provest će se medijska kampanja, kako bi što veći dio javnosti i donositelja odluka bio upoznat s obvezom osiguranja digitalne pristupačnosti slijepim osobama, osobito u današnje vrijeme kada naglo raste udio digitaliziranih sadržaja u pružanju informacija i korištenju raznih usluga i servisa.

2. INKLUZIVNI DODATAK

Tijekom 2019. godine na sastancima radne skupine za inkluzivni dodatak s predstavnicima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nastavilo se govoriti o potrebi i važnosti izrade Zakona o inkluzivnom dodatku, kao jedinog Zakona koji bi regulirao prava svih osoba s invaliditetom na naknadu koja bi omogućila dostojanstvo i ravnopravno uključivanje u život zajednice.

Inkluzivni dodatak predstavlja kompenzacijski novac kojim bi slijepe osobe podmirile troškove prouzročene sljepoćom, što znači osigurale usluge i podršku za ravnopravnije uključivanje u život zajednice.

Iako su učinjeni određeni pomaci u smislu objedinjavanja prijedloga Saveza osoba s invaliditetom za rješavanje pitanja o inkluzivnom dodatku, mnogi važni dionici još nisu dovoljno osviješteni o svrsi ove naknade za koju ne smije postojati cenzus već se ona treba gledati isključivo kao kompenzacijski dodatak zbog postojećeg invaliditeta, o čemu je potrebno kontinuirano informirati javnost i donositelje odluka.

3. PRIJEDLOG ZAKONA O HRVATSKOJ BRAJICI

Dosadašnji odnos prema pravu slijepih osoba na pristup obrazovanju i informacijama otkriva izrazito nerazumijevanje i diskriminaciju, što se ogleda u načinu financiranja školskih udžbenika i drugih radnih materijala kroz projekte, nasuprot sustavnom osiguravanju pristupačnih formata.

Stoga je Hrvatski savez slijepih preuzeo odgovornost izraditi pripremu i Nacrt Zakona o hrvatskoj brajici kojim se slijepim osobama želi omogućiti sustavni pristup opismenjavanju i podršci u korištenju Brailleovog pisma, jednostavniji pristup obrazovnom sustavu i drugu podršku u izjednačavanju njihovih mogućnosti pisane komunikacije, kao preduvjet sustava koji će slijepim osobama osigurati pristupačne udžbenike i druge publikacije, kako bismo bili ravnopravni građani i imali jednake mogućnosti pristupa obrazovanju, zapošljavanju i svim drugim aspektima društva.

Očekuje se reakcija Ministarstva znanosti i obrazovanja kao nadležnog u ovom pitanju koje spada pod područje prava na obrazovanje, a ne u područje socijalnih prava, kako bi što prije došlo do predlaganja, izglasavanja Zakona i njegovog stupanja na snagu.

4. SUSTAVNO FINANCIRANJE UDRUGA I SAVEZA OSOBA S INVALIDITETOM

Iako udruge osoba s invaliditetom preuzimaju ključne segmente podrške i pomoći osobama s invaliditetom, koje državne institucije ne pokrivaju u dostatnoj mjeri ili uopće ne pokrivaju, ne postoji sustavno financiranje i izdvajanje kao udruga od posebnog značaja za RH. Konkretno, udruge slijepihu Hrvatskoj pružaju socijalne usluge videćeg pratitelja, asistenta u nastavi, osobnog asistenta, pomoći u kući, poludnevnog boravka, različite rehabilitacijske programe, psiho-socijalnu podršku, izradu udžbenika za slijepe i slabovidne učenike i mnoge druge aktivnosti.

Stalna neizvjesnost i nedostatak sustavnog financiranja negativno se odražavaju upravo na same osobe s invaliditetom, kojima je podrška ključna s aspekta ostvarivanja osnovnih ljudskih prava, a zajamčena nizom nacionalnih i međunarodnih akata, uključujući UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. Budući da sadašnji način financiranja očigledno nije održiv u smislu osiguranja osnovnih prava osobama s invaliditetom, zalažemo se za izdvajanje udruga osoba s invaliditetom kao udruga od posebnog značaja za RH, prema europskom modelu reprezentativnih udruga.

Konačno, mnogo je problema i izazova o kojima je potrebno govoriti, no molimo da ove naglašene teme prihvatite, kako bismo zajedničkim porukama obilježili Dan bijelog štapa.

Hrvatski savez slijepih obilježava Dan bijelog štapa u utorak 15. listopada 2019., putem cjelodnevnog događanja koje će obuhvatiti područje digitalne pristupačnosti, konferenciju mladih s oštećenjem vida, panel raspravu o životu slijepih osoba u suvremenom svijetu te javnu tribinu s temom slijepih uprometu, uz praktične demonstracije i info-pultove na kojima će biti prezentirana digitalna pristupačnost, asistivne tehnologije i tiflotehnička pomagala.

Na događanje su pozvani predstavnici nadležnih institucija, političkih stranaka, dionici koji djeluju u relevantnom području, suradnici i svakako predstavnici temeljnih udruga Članica. Detaljan program događanja nalazi se u prilogu.

Svim udrugama Članicama želimo uspješno i prepoznatljivo obilježavanje Dana bijelog štapa i promociju zajedničkih smjernica i inicijativa za poboljšanje statusa slijepih osoba u Hrvatskoj.
U očekivanju Vaše podrške i dolaska, srdačan pozdrav!

PREDSJEDNIK
Vojin PerićPročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.