27. rujna 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Mato Mlinarić – Nekontrolirani uvoz ubija hrvatske građane

2016 11 matomlinaric 1

Bojim se da i ovaj put ministar ne bude smijenjen od strane “Lobia”, rekao je Mato Mlinarić na konferenciji za novinare u Bjelovaru

Udruga Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) održala je 17. studenog u Bjelovaru konferenciju za novinare ispred zgrade Bjelovarsko-bilogorske županije. Povod za ovakvu akciju bio je da istaknu opasnosti od pretjeranog i nekontroliranog uvoza koji ne samo da uništava hrvatsko selo, nego lošom kvalitetom proizvoda štete građanima Hrvatske.

Okupljenim medijima se obratio predsjednik NHS Mato Mlinarić izražavajući zabrinutost postupcima resornog ministarstva.
– U uvoznoj piletini je otkrivena salmonela. Mi o tome pričamo već nekoliko godina. Naša domaća i kvalitetna proizvodnja ima udjel na tržištu oko 37%, dok je ostatak koji se uvozi i prodaje u trgovačkim centrima upitne kvalitete. Ne postoji nikakva kontrola proizvoda na granici, jer službe koje bi trebale i mogle to raditi nisu pod ni Ministarstvom poljoprivrede ni pod Ministarstvom zdravstva. Te službe su nažalost u službi uvoznog lobija. Ovdje je problem piletina, ali nitko ne spominje na primjer svinjetinu ili druge prehrambene uvozne artikle. Problem je u tome što se iz razvijenijih članica Unije, svi proizvodi sumnjive kvalitete miču s polica, i šalju u nove članice kao što je naša zemlja, gdje se po dampinškim cijenama prodaju. Takav način uvoza i prodaje ne samo da je uništio našu domaću poljoprivredu, već je kao i ovi slučajevi opasan za zdravlje svih građana. Upravo zato pozivamo nadležne institucije to jest USKOK i Državno odvjetništvo, da izvrše provjeru u uredima i agencijama nadležnim za kontrolu hrane. Da utvrdi tko su osobe koje i kojim postupcima omogućavaju da tako opasne prehrambene namirnice dospijevaju na police trgovačkih centara.

NHS smatra, da je resorno ministarstvo najodgovornije za ovaj propust. Ministra Tolušića od strane Udruge ne smatraju odgovornim s obzirom da je tek nedavno došao na poziciju. Svejedno je izražena sumnja u mogućnost novog ministra da riješi ovaj gorući problem. Također je spomenuto varanje na deklaracijama, gdje se prepakirani proizvod predstavlja kao domaći artikl od domaćih proizvođača.
– Bez obzira što je riječ o kršenju zakona i igranju s našim životima, bojim se da je taj “Uvozni lobi” toliko jak da će mu se teško moći stati na kraj. Kao što sam već rekao dampinške cijene su uništile naše domaće proizvođače hrane jer jednostavno plasiranje proizvoda po tako niskim cijenama za njih nije isplativo. Proizvod naših proizvođača, iako je kvalitetniji gubi se pred ovakvim proizvodima upitne kvalitete u cjenovnoj utrci. Zbog toga pozivam naše ljude da kupuju proizvode naših domaćih proizvođača i time potiču našu domaću proizvodnju, naglasio je Mato Mlinrić predsjednik NHS-a.

Mlinarić je dodao da NHS smatra da je novo zakonodavstvo nebitno ako ne bude smjena ljudi koji su odgovorni za ovakvo stanje, te je izravno optužio inspekcije zadužene za kontrolu kao glavni problem, gdje je po njemu dio zaposlenih samo zbog vlastite koristi, i pogoduje uvoznicima.
– Ja danas neću nikoga imenovati, nadam se da će Državno odvjetništvo i policija prikladno reagirati i da će barem jedan dio odgovornih odgovarati za svoje postupke. Mi naravno ne govorimo o nikakvoj zabrani uvoza, ali naš najveći problem je kontrola i službe koje to rade koje smatramo leglom korupcije, jer upravo tu dolazimo do izvora lažne dokumentacije i deklaracija koje omogućavaju da zdravstveno opasna hrana dolazi na naše police.

NHS je kao svoje buduće korake prvenstveno istaknuo praćenje rada i postupaka resornog ministra trenutno vezano uz ovaj slučaj, ali i uz ostale probleme koje muče našu poljoprivredu. Izražena je također nada u dovođenje reda u područje uvoza prehrambenih proizvoda.
– Nadamo se da će pod mandatom ovog ministra “Uvozni lobi ” biti barem djelomično doveden pred lice pravde za svoje postupke. Tužna je istina da se ministri mijenjaju, a “Lobi” ostaje, tako da se bojim da i ovaj put ministar ne bude smijenjen od strane “Lobija”, rekao je Mato Mlinarić na konferenciji za novinare u Bjelovaru.

Autor: Branka Sobodić

Slične objave