Crosst.hr

Mato Brlošić izaslanik predsjednice RH otvorio 24. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam

2016 09 sajamslike 741

Svake godine sve veći broj izlagača i posjetitelja

Petsto izlagača iz 15-tak zemalja, okrugli stolovi sa aktualnim temama, Državna stočarska izložba, velika poljoprivredna mehanizacija te ostali zanimljivi sadržaji i ove će godine privući rekordan broj posjetitelja na Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu.

Bjelovarski poljoprivredni sajam postao je toliko poznat da o njegovom sadržaju ne treba mnogo govoriti. Na sajam se dolazi organizirano autobusima, broj izlagača i posjetitelja iz godine u godinu kontinuirano raste.

Koliko je za to zaslužna duga tradicija sajmovanja u bjelovarskom kraju, govorio je Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik.
– Tvrtka Bjelovarski sajam osnovana je 1995. godine i Grad Bjelovar je svih dvadeset godina kontinuirano na sajmu u Gudovcu. Grad izdašno pomaže tvrtku Bjelovarski sajam i zato smo uspjeli dok su se drugi gasili i nestajali na polju sajmovanja napraviti značajan iskorak. Kao i dosadašnjih godina, Grad Bjelovar ima štand na sajmu koji je uvijek potpuno besplatan za domaće izlagače. U tvrtku Bjelovarski sajam, u investicije i radi kvalitete ovog prostora uložili smo sedam milijuna kuna. Zahvaljujući tome smo napredovali dok su se drugi gasili. Osim ulaganja u sajam, direktno pomažemo poljoprivrednicima iz gradskog proračuna, pa je tako u zadnjih deset godina izdvojeno 23 milijuna kuna za poljoprivrednike, Sve je to osiguralo poziciju Gradu Bjelovaru (od 128 gradova) mi smo na viskom dvadeset i trećem mjestu po izdvajanjima za poljoprivredu. Tu nije kraj. Naš zadatak je da ulažemo u znanstvene projekte i programe što radimo sa znanstvenim institucijama, rekao je gradonačelnik Korušec i naglasio da je cilj Grada Bjelovara da osnaži poljoprivredu kao djelatnost, značajno povećati konkurentnost hrvatskog sela i proizvod hrvatskog seljaka u uvjetima globalizacije.
Korušec je također dodao da je sajmeni prostor u Gudovcu sve veći i veći,a posebno pred izbore te predložio da se upravo na ovom mjestu svi dogovore o politici koja će se provoditi u poljoprivredi i prema proizvođačima.

Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije pozdravio je sve prisutne te istaknuo da je Bjelovarski sajam vodeći sajam u poljoprivredi, a Bjelovarsko-bilogorska županija vodeća županija u proizvodnji mlijeka, meda i stočarstvu.
– Ovo je jedan od najvećih poslovnih sajmova u Hrvatskoj. Ovaj sajam je odredište svih onih koji se bave poljoprivredom i broji sve veći broj izlagača. Nastojimo da naš sajam bude svima na usluzi i kvaliteta je sve veća. Bjelovarski sajam je mjesto okupljanja, mjesto razmjene ideja, sklapanja poslova te mjesto sa najvećom stočarskom izložbom i najvećom kvalitetom koja se može postići u stočarstvu. Međutim, kada govorimo o sajmu, moram naglasiti da je ovaj sajam uz potporu Županije kao većinskog partnera preživio najteže godine, i sada je to veliki sajam sa sve većim brojem izlagača kojima nudimo kvalitetu i prisluškujemo što oni žele. Sajam je mjesto poljoprivrednika, a poljoprivreda nije u lakoj situaciji, sve je manji broj poljoprivrednika. Imamo sve manje OPG-a, proizvođača mlijeka i proizvođača mesa, rekao je Damir Bajs i dodao da je tu potrebno napraviti jedan pomak, ali ne samo da se time bavi Ministarstvo poljoprivrede nego da to bude zadaća Vlade i da Vlada poljoprivredu stavi na jedno od prvih mjesta kada je riječ o bliskoj budućnosti.
Veleposlanica Republike Izrael u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman koja je ove godine po prvi puta zemlja suorganizator također je pozdravila okupljene, te je pozvala goste da posjete paviljon Izraela gdje su predstavljeni sustavi natapanja i gnojidbe u poljoprivredi u čemu je njena zemlja bitno napredovala. Ona je između ostalog rekla kako u njenoj zemlji nemaju dovoljno vode za poljoprivredu iz prirodnih izvora, već se za natapanje u poljoprivredi koristi pročišćena voda koja je već bila u upotrebi.

Sajam je pozdravnim riječima i kratkim govorom otvorio predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić kao izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.
– Čast mi je kao izaslanik predsjednice RH i kao poljoprivredni proizvođač najaviti danas ovaj izuzetno važan sajam za sve poljoprivredne proizvođače u Hrvatskoj, pa i šire. Ovih dana će mnogi poljoprivrednici, gospodarstvenici, ali i brojni drugi posjetitelji pohoditi ovu manifestaciju i naučiti o novim tehnologijama. Na nama je ovdje koji sjedimo da sve ove izložene strojeve dostavimo na plodne njive i naše oranice da služe proizvodnji. Tada možemo govoriti da Hrvatska ima potencijal proizvesti dovoljno hrane za sebe. Imamo relativno puno novaca na raspolaganju od EU i moramo ih plasirati poljoprivrednicima. Na nama je da smislimo jednostavan program kako bi naši poljoprivrednici dobili te strojeve i počeli s njima raditi – rekao je Mato Brlošić izaslanik predsjednica Republike Hrvatske na otvorenju 24. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma.
Na sajmu je doista svatko mogao naći ponešto za sebe, zanimljivo i unosno. Na prostoru izložbe životinja događale su se razne stvari; ocjenjivanje čistokrvnih životinja raznih pasmina, pa čak i izbor za najljepšeg konja pasmine gidran. Ovo ocjenjivanje je bilo karakteristično po tome što nije bilo mjerenja, već je konj trebao biti ”oku ugodan”.

Sajam je za posjetitelje otvoren petak, subota i nedjelja: od 9,00 do 18,00 sati.

Program sajma pogledajte http://www.bjelovar.info/index.php/info/program_24_jesenski_meunarodni_bjelovarski_sajam

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.