Crosst.hr

Marušić, Totgergeli i Fehir Radanović o otplati kredita i opremanju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar

2021 12 09 skola bolnica 98

U četvrtak 9. prosinca, ispred novoizgrađene zgrade Opće bolnice Bjelovar održana je konferencija za novinare na temu ostvarene financijske pomoći Vlade RH za otplatu kredita podignutih za vrijeme bivšeg župana Damira Bajsa.

Medije su detaljnije o svemu izvijestili Miro Totgergeli, saborski zastupnik HDZ-a, Ivanka Fehir Radanović, liječnica i v.d. ravnateljica Opće bolnice Bjelovar te Marko Marušić, bjelovarsko – bilogorski župan. 

2021 12 09 skola bolnica 117
Miro Totgergeli, saborski zastupnik HDZ-a

– Drago mi je što sam ministra Beroša i Marića te predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića uspio uvjeriti kako je u rebalansu proračuna za 2021. godinu Opća bolnica Bjelovar neophodna stavka. Ta pomoć se svakako mogla riješiti na drugi način, no smatrao sam da je tu stavku itekako važno smjestiti u proračun. Dakle, podnio sam amandman s kojim smo osigurali 2 milijuna i 55 tisuća kuna, točno onoliko koliko bolnici do kraja godine treba. Još važnija je 2022. godina za koju smo osigurali 17 milijuna 699 tisuća i 174 kune. Taj iznos je bilo nužno osigurati za vraćanje dva anuiteta kredita koji su podignuti za izgradnju nove bolničke zgrade. Korist od ovog amandmana imat će Opća bolnica Bjelovar, svi djelatnici, pacijenti, kao i zdravstveni sustav RH, dok sve ono što oporba radi u Hrvatskom saboru služi isključivo za promociju putem medija. Iz EU fondova smo još 2016. godine dobili 70 milijuna kuna. Dugo se planiralo, projektiralo, gradilo, a nitko se nije sjetio napraviti plan za vraćanje kredita i preseljenje. Takav plan jednostavno ne postoji. Sada ispada da je bolnica izgrađena za 282 milijuna kuna, dok je ugovor sa Radnikom iz Križevaca sklopljen na iznos od 272 milijuna kuna. Da bi se taj ugovor realizirao trebalo je još ugovoriti dodatna projektiranja, projektantski nadzor, nadzor izvođenja radova i slično, što je stajalo dodatnih 10 milijuna kuna. Sve je to platila, odnosno otplaćuje Bjelovarsko – bilogorska županija. Ono što sigurno znam je da smo iz EU fondova imali osigurana sredstva još 2016. godine, samo je bilo potrebno malo posložiti projekt i krenuti u realizaciju. Cijene na tržištu su nakon toga porasle, a postavlja se i pitanje da li nama u Bjelovaru treba 17 tisuća kvadrata nove bolnice, istaknuo je Miro Totgergeli.  

O sljedećim koracima, planu opremanja bolnice i preseljenju postojeće više smo doznali od v.d. ravnateljice Opće bolnice Bjelovar. 

2021 12 09 skola bolnica 114
dr. Ivanka Fehir Radanović, v.d. ravnateljice Opće bolnice Bjelovar

– Novca za opremanje bolnice nemamo. Dio opreme bi mogli preseliti iz stare bolnice, no dosta toga nam još nedostaje. Prema našoj procjeni, potrebno nam je između 80 i 100 milijuna kuna. Opremanje primjerice samo OHBP-a stajalo bi oko 15 milijuna kuna. Nadam se da ćemo pozitivne odgovore dobiti sa svih strana, jer je zaista neupitno da našim pacijentima treba nova, moderna, sigurnija i potpuno opremljena bolnica. Do sada se napravilo puno toga. Trenutno smo tu gdje jesmo, no vjerujemo u najbolji mogući scenarij. Nije tajna da je Opća bolnica u velikim dugovima, rekla je Ivanka Fehir – Radanović

Na novinarsko pitanje o mogućem preseljenju COVID pacijenata u novu bolničku zgradu, v.d. ravnateljica odgovara. 

2021 12 09 skola bolnica 136
Unutarnji prostor nove zgrade Opće bolnice Bjelovar

– U ovom trenutku COVID situacija je u našoj bolnici stabilna. Što se tiče broja hospitaliziranih pacijenata bilježimo stagnaciju i voljeli bismo da tako i ostane. Nažalost, povećan nam je broj osoba na respiratoru. U slučaju povećanja broja oboljelih kojima je potrebna bolnička skrb, mislimo da je bolje pacijente smjestiti u novu bolnicu, nego u šatore. Na raspolaganju smo imali 20 respiratora i išli smo u nabavu još dodatna dva, jer smo u jednom trenutku imali čak 18 pacijenata priključenih na respirator. Nedostaje nam medicinskih sestara koje su izuzetno angažirane oko COVID pacijenata. Dug prema veledrogerijama je poznata priča, ne samo u slučaju naše bolnice, nego i cijele države. Dug iznosi oko 22 milijuna kuna, a problemi se rješavaju posebno prema svakoj firmi. Sve bolnice su u istoj situaciji, dodala je ravnateljica.  

Da situacija po pitanju preseljenja i opremanja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar nije dobra, potvrdio je i sam bjelovarsko – bilogorski župan. 

2021 12 09 skola bolnica 110
Marko Marušić, župan bjelovarsko-bilogorski

Jedno od naših izbornih obećanja smo ispunili i osigurali sredstva za otplatu kredita za izgradnju nove bolnice u Bjelovaru, čime je spriječen kolaps kompletnog zdravstvenog sustava u županiji.  Samovolja i nesposobnost bivšeg župana dovela nas je u ovakav položaj. Uvijek ističem kako je moja zadaća boriti se za našu županiju i sve njezine stanovnike. Sada smo suočeni sa nekim drugim problemima, no vjerujem da ćemo i za opremanje bolnice uspjeti pronaći pozitivno rješenje. Mi smo sve te probleme dobili u nasljedstvo od prošle županijske vlasti. Idemo korak po korak. Ništa ne možemo brzo i preko noći. Zašto nisu osiguranja sredstva za opremanje bolnice, morate pitati mog prethodnika. Od ničega ne bježimo, nalazimo se u jedno teškoj situaciji, koju ćemo sasvim sigurno uspjeti riješiti. Upravo nam je pandemija koronavirusa pokazala koliko je važno imati zdravstveni sustav koji čvrsto stoji na nogama. U preseljenje i opremanje ćemo ići dio po dio. Ne želim govoriti o točnim rokovima i datumima, jer taj podatak  ne možemo znati. Samo da krenemo u realizaciju preseljenje postojeće opreme, potrebno nam je oko milijun kuna. To je niz problema koji iskaču iz ormara. Rješavat ćemo dio po dio, poručuje župan Marko Marušić.  

2021 12 09 skola bolnica 145
Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar
 • 2021_12_09_škola_bolnica_118
 • 2021_12_09_škola_bolnica_145
 • 2021_12_09_škola_bolnica_136
 • 2021_12_09_škola_bolnica_94
 • 2021_12_09_škola_bolnica_117
 • 2021_12_09_škola_bolnica_114
 • 2021_12_09_škola_bolnica_110
 • 2021_12_09_škola_bolnica_98

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.