27. veljače 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Maratonski aktualni sat Županijske skupštine BBŽ

Pitanja su većinom bila upućena županu Bajsu, koji je zdušno nastojao dati sve odgovore

Zasjedanje Županijske skupštine 13. ožujka 2017. godine obilježila su pitanja o javnom dugu, bolnici i brzoj cesti, te maratonski aktualni sat koji je počeo u 10, a završio u 12 sati. Pitanja su većinom bila upućena županu Bajsu, koji je zdušno nastojao dati sve odgovore.

Siniša Glavaš iz BUZ-a pitao je, može li se u naredne četiri godine nastaviti s pozitivnim trendovima koje zasad imamo, odnosno postoji li model i vizija kako se to može ostvariti da se ne nađemo u situaciji da nam sugrađani treće dobi žive od pučke kuhinje, a mladi nastave s masovnim iseljavanjem.

Župan Bajs odgovorio je kako je ovakvo pitanje opravdano i potrebito. Prvenstveno treba osigurati nova radna mjesta, a pozitivni trendovi to upravo pokazuju.
– Još uvijek nismo u gornjih deset županija Hrvatske i još moramo puno toga napraviti, ali na dobrom smo putu. Znam da to nije ravnomjerno svugdje u županiji, ali na tome treba poraditi, i na tome radimo – rekao je Damir Bajs.

HSLS-ov vijećnik Damir Lujanac ponovo je potegnuo pitanje o porezu na nekretnine, odnosno o njegovoj neravnomjernosti u odnosu na tržišne vrijednosti nekretnina ovisno o kraju u kojem se nalazi. Jednak porez na državnoj nekretnini naš kraj može koštati više jer su nekretnine našeg kraja jeftinije na tržištu. Župan Damir Bajs rekao je kako smatra da bi bilo moguće predložiti korekciju faktora ovisno o lokaciji, te da bi to trebala pokrenuti Udruga načelnika i gradonačelnika. Također zabrinjava i činjenica što će prihodi Gradova i Općina biti neravnomjerni u slučaju uvođenja ovog poreza, što će dodatno produbiti nejednakosti među pojedinim dijelovima države.

Željko Srebrenović, vijećnik SDP-a, govorio je o novim problemima Elektrometala d.d. koji je tjedan dana u blokadi zbog nastalog duga prema Plinacro d.o.o.

Župan Bajs je rekao kako je Županija obaviještena o stanju Elektrometala, te da pomažu u dogovoru za naplatu duga, i s dodatnim aktivnostima koje su predviđene za naredne dane. Nastojat će se svakako zadržati Elektrometal u predstečajnom stanju te da finalno i izađe iz predstečaja.

Vijećnik Željko Held iz SU-a pitao je o ruralnom razvoju i mjerama o poljoprivredi, točnije o novom pravilniku. Smatra da je nedopustivo da pravilnik ostane ovakav, te da se da nadopuna vezana za mlade poljoprivrednike da se mogu prijavljivati na više mjera istovremeno. Želim da naša poljoprivreda ne bude zakinuta i da se nastoji izvući što više. Damir Bajs napomenuo je kako je dobro što imamo bitno veći broj prijava na mjere, međutim složio se s Heldom i rekao kako je takva nemogućnost javljanja na više mjera kao kamen oko vrata.

Na pitanje je odgovorio i saborski zastupnik Vladimir Bilek. Rekao je kako trenutni ministar ima više sluha na prijedloge i da nakon dugo vremena ima i više prijava i različitih mjera. Međutim, stoji iza toga da treba stvoriti nove prijedloge i dopune, te kaže kako se i sam zalaže da zastupnici ovog kraja trebaju sudjelovati u njima zajedno s županijskom grupom, i da svi trebaju s pozitivnom pričom otići prema ministru i odborima.

HSU-ov Milan Ivančević pitao je da li je i osnovna škola u Garešnici ušla na posljednji natječaj za energetsku učinkovitost, s obzirom na loše stanje stolarije na školi. Župan Damir Bajs rekao je kako je Osnovna škola Garešnica prijavljena i ušla je u ukupnost projekta, i predviđeno je oko milijun kuna za obnovu stolarije, od čega 10% sufinanciranja preuzima Grad Garešnica. Prva provjera dokumentacije je završena čeka se odobrenje.
Marijan Dautanac, načelnik Općine Veliki Grđevac i vijećnik HNS-a osvrnuo se na vodoopskrbu i pitao što se može očekivati od dogovora s Hrvatskim vodama u odnosu na područje županije. Bajs je podsjetio kako nam je suradnja s Hrvatskim vodama u interesu, a u tijeku su investicije u vrijednosti 45 milijuna kuna za dovršavanje postojećih projekata i očekuje nas izgradnja akumulacijskog jezera kod Ivanske, te u pripremi je projekt za predviđene vodoopskrbne sisteme koje treba izgraditi u vrijednosti od 160 milijuna kuna a oni će svi ući u jedan projekt.

Vijećnik Hrvatske konzervativne stranke, Zoran Đošić, pitao je što se dogodilo za izgradnjom Glazbene škole, odnosno gdje je ona zapela. Župan Damir Bajs rekao je da izgradnja može početi, ali ukupnost projekta nije samo na Županiji nego je projekt u suradnji s državom. Projekt se nalazi na Ministarstvu gospodarstva i čeka se odobrenje. Trenutno nema natječaja za izgradnju škola i naš projekt nije jedini, čeka se odgovor, ali Županija je dosad napravila sve što je u njenoj mogućnosti po pitanju prijave.

HDZ-ov Marijan Cenger pitanje je postavio vezano uz prometnice, točnije cestu koja povezuje Veliki Grđevac-Grubišno Polje-Đulovac, koja je tijekom ove zime pretrpila veliku devastaciju, a trebala bi biti prioritet zbog ograničenja transporta, odnosno kamioni iznad 7,5 tona koji tim dijelom prevoze dosta sirovina sada su preusmjereni što stvara problem i dodatne troškove. Svjestan problema te i drugih prometnica nakon ove zime, župan Damir Bajs rekao je kako ŽUC prioritetno pristupa obnovama, od prometnica koje ugrožavaju život, prema ovakvima gdje problemi utječu na gospodarstvo.
Marijan Šinko iz HSS-a pitao je kad će se osigurati kreditna linija za punjenje tova goveda. Natječaj će biti raspisan u najkraćem roku nakon što stigne odgovor banaka, rekao je kratko župan Damir Bajs.

Nenad Mrzlečki, vijećnik HDZ-a pitao je na koji način i s koliko sredstava je Županija pomogla našim mladim poljoprivrednicima koji su se prijavili na natječaj za ruralni razvoj. Župan Bajs podsjetio je kako postoji niz potpora, a vezano uz potpore na EU projektima Županija će prihvatiti troškove i refundirati ih.

HDZ-ov niz pitanja nastavio je vijećnik Željko Starčević. Zanimalo ga je kako će se riješiti pitanje nedostatka liječnika u ambulanti u Garešničkom Brestovcu. Trenutno je u pripremi raspis natječaja za koncesiju s obzirom da natječaji za zaposlenje nisu urodili plodom, rekao je Damir Bajs. Čeka se odobrenje ministra.

Za kraj, HDZ-ova vijećnica Ana Marija Šepl-Plentaj ponovo je otvorila pitanje bjelovarske bolnice. Pitanje vijećnice bilo je zašto se bjelovarska bolnica još nije prijavila Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, te zašto se dosad izgubilo osam mjeseci za prijavu na natječaj koji je otvoren od srpnja prošle godine. Župan Damir Bajs rekao je kako imamo gotov projekt unutar kojeg se trebalo mijenjati idejno rješenje što je oduzelo više vremena.
– Podsjetit ću da Ministarstvo prema natječaju treba riješiti predmet u pet dana. Mi smo čekali više od dva mjeseca. Ipak, dobili smo zeleno svjetlo na ukupnost našeg projekta. Za koji dan bit ćemo spremni za prijavu projekta na drugu fazu natječaja. Ministar zdravstva je pak napomenuo kako sredstva za bjelovarsku bolnicu neće biti sporna. Također, trebali bismo dobiti i dopunska sredstva. Ukoliko dobijemo sredstva mi u gradnju bolnice možemo krenuti krajem ove godine, dok ostali projekti imaju tek idejno rješenje – odgovorio je Bajs.

Šepl-Plentaj nezadovoljna odgovorom napomenula je kako od preostalih predviđenih sredstava države nema dovoljno za bjelovarsku bolnicu, te ju zanima kako Županija planira osigurati preostala sredstva odnosno koje županijske tvrtke će se u tu svrhu prodati kako je navedeno u medijima da je župan rekao. Bajs je pak rekao kako će se preuzeti model Istarske ili Krapinsko-zagorske županije čije su bolnice ili gotove ili u izgradnji.

– Županija ima 14 milijuna decentraliziranih sredstava za zdravstvo, od kojih za bolnicu već sad ide 6 milijuna kuna. Dio od toga ide za popravke starih zgrada. U slučaju istarske bolnice, oni su tražili prenamjenu sredstava, a to ćemo napraviti i mi. Izgradnjom ovog dijela dobili bismo gotovo cijelu novu bolnicu, koja je pod garancijom narednih deset godina, i kao župan ne bih očekivao troškove na popravke u tom slučaju. Time ne bismo opteretili druge zdravstvene ustanove. Dakle to je model koji su primijenili i drugi – zaključio je župan Damir Bajs.

Povezani članci

newsend_hgk